начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос на основни принципи в административното право

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Въпрос на основни принципи в административното право

Мнениеот hebigatsu » 15 Окт 2003, 14:06

За :-) (---.government.bg)
Много се радвам, че представител на "по-горестоящ административен орган" изявява добра воля да помогне да се преустановят безобразията, защото в моя случай, в момента около 1000 човека не могат да получават нормално медицинско обслужване и цяло чудо е че в периода не е станало нищо сериозно и не е пострадал някой, защото предния ден преди да бъде издадена прословутата заповед за заличаване на фирмата на клиента ми като лечебно заведение един човек от селото е бил нажилен от пчели и е настанен в болница. Ами ако беше станало на следващия ден? По-горе беше писал, че ми имаш координатите, така че моля те свържи се с мен за да ти изпратя реалните документи и съм сигурен, че ще се хванеш за главата(между другото това са творения на "юрист").
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот hebigatsu » 15 Окт 2003, 14:17

За МСМ,
Радвам се, че все още някой не е забравил да разсъждава. Аргументите ти са точни.
За всички останали участници:
Трябва да припомня нещо, което явно се пропуска - правете разлика в правомощията на административния орган, когато същия е овластен от закона да правоприлага по целесъобразност - т.е. притежава тъй наречената оперативна самостоятелност и когато е с ограничени правомощия и действа при условията на обвързана компетентност както е в случая с директорите на РЦЗ-та по отношение на регистрацията на лечебните заведения по ЗЛЗ.
За тези, които не са съгласни с мен, че директорите на РЦЗ-та нямат правомощия да решават и да издават актове по целесъобразност във връзка с воденето на регистрите на лечебните заведения, ще ги помоля да ми посочат законов текст, който да ги овластява да издават административни актове с които да установяват права или задължения за адресатите по реда на ЗАП.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот :-) » 15 Окт 2003, 14:25

Пеевски-търся те но явно си извън офиса-така ли е?
Нали телефона ти е-058/4-63-07
:-)

Мнениеот hebigatsu » 15 Окт 2003, 14:26

Що се отнася до това дали индивидуално практикуващ лекар може да регистрира практиката си като ЕООД - разбира се че може и няма никакви законови пречки за това, дакалкото в ЗЛЗ няма ограничения в тази насока. Друг е въпросът, че много хора мразят да мислят и за по-лесно прилагат закона буквално.

Що се отнася до предметът на дейност на фирмите регистрирани като лечебни заведения - считам за недопустимо разширителното тълкуване на приложението на нормата на чл.36 ал.3 от ЗЛЗ като й се дава приоритет пред разпоредбите на чл.3 от ЗЛЗ.
Визираната правна норма установява задължението в предмета на дейност на лечебното заведение да бъде вписано осъществяването “.. само на извънболнична помощ или на дейностите по чл.27 и 28.”(чл.27 от ЗЛЗ визира като лечебно заведение – Дом за медико-социални грижи, а чл.28 от ЗЛЗ – Хоспис.). От съдържанието на посочената правна норма, и по-точно нейното граматическо оформяне, както и нейното систематично място в закона, а именно – Част Трета, Глава VІІ, Раздел първи на ЗЛЗ, показва, че същата се явява специална по отношение на разпоредбите на чл.36 ал.1 и 2 от ЗЛЗ, т.е. установява забрана за едновременно осъществяване на дейности и смесването на лечебните заведения по чл.8 ал.1 т.1 б.а) (индивидуална практика за първична медицинска помощ) и т.2 б.а) (индивидуална практика за специализирана медицинска помощ), чл.10 т.5 (хоспис) както и установява забрана под тази форма да се развиват дейности присъщи за други видове лечебни заведения по смисъла на чл.8,9 и 10 от ЗЛЗ. Същата е и логиката на закона в следващият нормативен текст – чл.37 от ЗЛЗ. В тази връзка следва да се отбележи че посочените правни норми се явяват специални само по отношение на общите разпоредби на самия ЗЛЗ, а не изобщо, в противен случай би се обезмислила разпоредбата на чл.3 ал.4 от ЗЛЗ даваща възможност на лечебните заведения да извършват търговски сделки за нуждите на осъществяваните от тях медицински дейности и за обслужване на пациентите.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот hebigatsu » 15 Окт 2003, 14:28

за :-) (---.government.bg)
телефонът е стар. обади ми се на 098/226943.
hebigatsu
Активен потребител

Не се заяждам

Мнениеот МСМ » 15 Окт 2003, 15:26

"посочените правни норми се явяват специални само по отношение на общите разпоредби на самия ЗЛЗ, а не изобщо"
Една норма не може да бъде специална "изобщо", а само в сравнение с друга по-обща.
А иначе никой не спори, че лечебните заведения имат право да извършват сделки за нуждите на осъществяваните от тях медицински дейности. Това дори и директорът на РЦЗ не вярвам да го оспори. :-)
МСМ

Мнениеот hebigatsu » 16 Окт 2003, 12:09

За МСМ ,
Може да ти се стори налудничаво, но точно такива са аргументите изтъкнати от "колежката - юрист" на РЦЗ, като ми беше заявено, че това са указания от МЗ, каето силно ме съмнява, но тава са фактите.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот МСМ » 16 Окт 2003, 12:14

Не знам. По-скоро може спорът да не е дали имат право, а дали са свързани дадени сделки с дейността на заведението. Но и това не мога да си го представя как може да не е ясно (чисто фактически въпрос).
МСМ

Предишна

Назад към Административно право