- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
мнения по Наредбата за категоризация на строежи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
мнения по Наредбата за категоризация на строежи
Драги ФОРУМ-ци. Скоро е Коледа, после Нова Година, после Йорданов, Иванов и т.н дни. Да сме първо ЖИВИ и ЗДРАВИ ! и да си общуваме и през 2015 г.
Ако някой реши нека изкаже съвет, мнение по следното:
По Наредбата за категоризация на строежите чл.9 цитирам " ал. /1/ " Строежите от четвърта категория са И реконструкция и основен ремонт на строежите по чл.8 ал. от 1 до 6.
по ал 2. Строежи от четвърта категория са и ВЪТРЕШНИТЕ ПРЕУСТРОЙСТВА на сградите от първа до четвърта категория, с които се ПРОМЕНЯ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО, без да се засяга конструкцията и без да се променят натоварванията"
Според мен става дума за нещо мащабно. Напр. Хотел - от две, три малки хотелски стаички прави апартаментче.Но това касае ЦЯЛАТА СГРАДА!По ал. 2 този хотел го правим БОЛНИЦА- Промяна Предназначение! И двете при съответните условия за конструкция и натоварвания.!
Сега по същество. Считам, че тези реконструкции, основни ремонти, вътрешни преустройства касаят СГРАДАТА. Записано е НА сградата, а не в части от сградата.
Така,че ако Пенчо си разшири и ПРИОБЩИ терасата към кухнята , съответно остъкли разширението, как да го тълкуваме? 1. Парчето от терасата е станало част от кухнята, Смяна на предназначение!! няма другите екстри, конструкция, натоварване!
Какво следва. Това "строителство " да се отнесе към четвърта категория и ако Пешо търси узаконяване = ивест. проекти , общи събрания, и т.н.
Изказвам мнение,че Наредбата и посочените членове. третират стр.действия по цялата сграда, а не частично
или както се опитват да го вменят общинарите дръжте Пешо по "ВЪТРЕШНО ПРЕУСТРОЙСТВО " четвърта категория.
Ако намерите време и желание споделете!
Ако някой реши нека изкаже съвет, мнение по следното:
По Наредбата за категоризация на строежите чл.9 цитирам " ал. /1/ " Строежите от четвърта категория са И реконструкция и основен ремонт на строежите по чл.8 ал. от 1 до 6.
по ал 2. Строежи от четвърта категория са и ВЪТРЕШНИТЕ ПРЕУСТРОЙСТВА на сградите от първа до четвърта категория, с които се ПРОМЕНЯ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО, без да се засяга конструкцията и без да се променят натоварванията"
Според мен става дума за нещо мащабно. Напр. Хотел - от две, три малки хотелски стаички прави апартаментче.Но това касае ЦЯЛАТА СГРАДА!По ал. 2 този хотел го правим БОЛНИЦА- Промяна Предназначение! И двете при съответните условия за конструкция и натоварвания.!
Сега по същество. Считам, че тези реконструкции, основни ремонти, вътрешни преустройства касаят СГРАДАТА. Записано е НА сградата, а не в части от сградата.
Така,че ако Пенчо си разшири и ПРИОБЩИ терасата към кухнята , съответно остъкли разширението, как да го тълкуваме? 1. Парчето от терасата е станало част от кухнята, Смяна на предназначение!! няма другите екстри, конструкция, натоварване!
Какво следва. Това "строителство " да се отнесе към четвърта категория и ако Пешо търси узаконяване = ивест. проекти , общи събрания, и т.н.
Изказвам мнение,че Наредбата и посочените членове. третират стр.действия по цялата сграда, а не частично
или както се опитват да го вменят общинарите дръжте Пешо по "ВЪТРЕШНО ПРЕУСТРОЙСТВО " четвърта категория.
Ако намерите време и желание споделете!
- todorst
- Потребител
Re: мнения по Наредбата за категоризация на строежи
Какъв е точно въпросът, на който очаквате отговор?
Възмущението Ви от въпросната наредба (съответно от текстовете на ЗУТ) е разбираемо, мога да Ви цитирам много по- фрапиращи недоразумения, които възникват от тази нашенска категоризация на строителството. Но какъв е точно въпросът Ви?
Възмущението Ви от въпросната наредба (съответно от текстовете на ЗУТ) е разбираемо, мога да Ви цитирам много по- фрапиращи недоразумения, които възникват от тази нашенска категоризация на строителството. Но какъв е точно въпросът Ви?
- bgarch
- Потребител
Благодаря, че сте прочели текста. Възмущението ми е не към Наредбата. А по-скоро към ТЪЛКУВАНЕТО. т.е. Пешо с неговия остъклен балкон,тераса къде отива- към шеста група или към четвърта. От Министерството отказаха писмен отговор- считат текстовете на Наредбата за пределно ясни т.е ЧЕТВЪРТА категория основен ремонт, реконструкция и вътрешно преустройство е "НА СГРАДАТА,а не частично, иначе законодателят би записал "частично в сградата" или "в части от сградата"Ама Пешо го бутат в четвърта категория: инвест.проекти,общи събрания, съгласуване и какво ли още не!Интереса клати феса !
- todorst
- Потребител
todorst написа:Възмущението ми е не към Наредбата. А по-скоро към ТЪЛКУВАНЕТО
Възмущението Ви е към Наредбата, а не към тълкуването. Тук няма място за тълкуване- всичко е пределно ясно. Друг е въпросът, че това не Ви харесва. И на мен не ми харесва.
Преди около две години правих проект САМО за промяна на предназначението на магазин в заведение за хранене (малко кафе), без никакви строително- монтажни работи. Нямаше нужда от такива. И понеже това малко обектче беше в партерния етаж на четириетажен жилищен блок, въпросният "Пешо" извървя пътя на разрешаване на строителството, сключване на договор със строителна фирма(????), надзорник, заповедна книга и т.н. до въвеждане в експлоатация на обект от ІV категория.
- bgarch
- Потребител
Категорията на Пешовия балкон е възможно дасе определи и в Съд.
Както и да е.
Не само наредбата е нелогична, сбъркана и води до глупави безсмислености.
ЗУТ и ЗРР - също.
Отказвам да проумея, защо е необходимо одобряване на проекти , разрешение за строеж, държавно въвеждане в експлоатация, за свободно стояща къща 5-та категория, примерно. При положение, че с ПУП-а всичко, касаещо обществени интереси или интереси на трети лица, е изяснено. Останалото е въпрос на договори и спазване на нормативни изисквания.
Както и да е.
Не само наредбата е нелогична, сбъркана и води до глупави безсмислености.
ЗУТ и ЗРР - също.
Отказвам да проумея, защо е необходимо одобряване на проекти , разрешение за строеж, държавно въвеждане в експлоатация, за свободно стояща къща 5-та категория, примерно. При положение, че с ПУП-а всичко, касаещо обществени интереси или интереси на трети лица, е изяснено. Останалото е въпрос на договори и спазване на нормативни изисквания.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:При положение, че с ПУП-а всичко, касаещо обществени интереси или интереси на трети лица, е изяснено.
С ПУП се дават ограниченията, с проекта, който следва да се одобри, се дават решенията.
Прав сте, че в Общината следва да се внесе за одобряване само тази информация от проекта, която засяга публичния интерес. И то не само за свободно стояща къща 5- та категория. Т.е. значително по- малко информация от тази, която се изисква досега. На кого в Общината са нужни кофражните и арматурните планове, например? Или проектите за вътрешни ВК и ЕЛ инсталации. Да не говорим за озеленяване и паркоустройство??? Или пък котите на терена по част ВП, когато това не засяга съседни имоти?
Но пък в редица цивилизовани страни външният вид на сградата също се счита за публичен интерес и тази информация от проекта се приема или не се приема от общинските съветници. Т.е. ти не можеш да налагаш на обществото една грозна, или нека я наречем- достатъчно странна сграда, ако то не я възприема. Независимо колко си богат и независимо, че се намираш в частната си собственост.
- bgarch
- Потребител
Само че има нещо което не се връзва. Няма кой да го обясни и няма на кого да бъде обяснено, защото тези на които трябва да се обясни "знаят всичко" и не обичат да си губят времето с излишни разяснения. Казват ти:emilgrigorov написа:...Прав сте, че в Общината следва да се внесе за одобряване само тази информация от проекта, която засяга публичния интерес...
"Направи си партия, ела на власт, че тогава ние ще дойдем да ти обяснявяме, да видиш колко е готино!"
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:"Направи си партия, ела на власт, че тогава ние ще дойдем да ти обяснявяме, да видиш колко е готино!"
Да ти кажа - ако бях по-млад, като нищо щях да вложа усилия в това да направя партия, да "дойда" (или да "отида" - както който предпочита) на власт, и да се опитам, поне, да оправя част от бакиите, относими към темите в този подраздел на уважавания от мен форум... Поне, ако не друго, щях да имам грижата разни евродирективи да не залягат директно в нашите нормативни актове във вариант, преведени с помощта на Google Translate.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Поне, ако не друго, щях да имам грижата разни евродирективи да не залягат директно в нашите нормативни актове във вариант, преведени с помощта на Google Translate
Ще ме извиняваш, ама става въпрос не за лош превод от типа на Google Translate, а за въвеждане на директиви от "калинки" тип BajGanjoTranslate.
- bgarch
- Потребител
bgarch!
julyanvonemona написа:"Направи си партия, ела на власт, че тогава ние ще дойдем да ти обяснявяме, да видиш колко е готино!"
-
bgarch Точно в това е дивотията. СГРАДАТА е СТРОЕЖ четвърта категория. На партера е магазина. Пак си остава магазин, но смяна на продаваните артикули. Няма строително-монтажни работи! Дори да има ВЪТРЕШНО преустройство1 то не касае СГРАДАТА, а магазинчето! И пак се връщам в текста на Наредбата " НА СГРАДИТЕ" , а не " в ЧАСТИ ОТ СГРАДАТА" Правилно споделяте " няма място за тълкуване" Защо да е просто! Би трябвало текста да е в тълкувателен аспект. -напр. от четвърта до шеста категориа /по решение на компетентния орган-Както е в наказателните норми - от 1 до 3 години" Съдът ще определи точно. Или глаба от 500 до 3000 лв. Пак съдът има дума! А тук е категорично "НА СГРАДАТА" мащабно, цялостно.А като пъхнем и изискванията на 144 ЗУТ , забрави за каквото и да е.
Що се отнася до Партия и власт - Да създадем партията с абревиатура ЕБЕ - Единни в Безисходицата- и Мото - Разчитаме на младите- те ще ви оправят! . Перник се вдигна в защита на своя ПУТ... / става дума за университета/.
Що се отнася до Партия и власт - Да създадем партията с абревиатура ЕБЕ - Единни в Безисходицата- и Мото - Разчитаме на младите- те ще ви оправят! . Перник се вдигна в защита на своя ПУТ... / става дума за университета/.
- todorst
- Потребител
todorst написа:На партера е магазина. Пак си остава магазин, но смяна на продаваните артикули. Няма строително-монтажни работи!
Е, сигурно не е точно така, както пишете тук. Защото ако беше точно така, нямаше да има нужда от процедура по промяна на предназначението, нито от издаване на разрешение за строеж. Ако пък сградата е в строеж- касае се за несъществени изменения, т.е. само до нанасяне на промените в екзекутивната документация.
Но принципно сте прав. Оказва се, че номерацията по една геодезическа наредба е крайъгълния камък за това, дали ще се издава разрешение за строеж или не и цялата бумащина, свързана с това. Също така представите на някой канцеларен плъх за строителството, най- вероятно юрист, който и хабер си няма от строителство, са определили категоризацията на самото строителство. А от тази категоризация следват процедури, нямащи нищо общо със сложността на строителния процес.
Но в края на краищата "това не е Рио де Жанейро", както казваше един от героите на Илф и Петров.
- bgarch
- Потребител
Аз, поради простота душевна, вероятно, не съм в състояние да разбера нито диспозитива, нито мотивационната част от изложението на todorst... Представям си какво би се получило, ако господинът седне да сътвори някоя норма в духа на улесняване живота на Пешо с остъкления балкон...
-
vdggbg - Активен потребител
Колега да не би да става дума за "балкончо" от оня блог "Архитектура БГ"vdggbg написа:... Представям си какво би се получило, ако господинът седне да сътвори някоя норма в духа на улесняване живота на Пешо с остъкления балкон...
-
vdggbg = Колкото до диапозитива и мотиковацията , всичко е ясно. Аман от бюрокрация. Ако коментарът е от юристи, то нека е юридически- по конкретния текст от ЗУТ. Ако е от специалисти архитекти, инж.строители и пр. нека е по същността на "строителството " А иначе ала,бала, заяждане на дребно и прехвърляне в отвлечени области. Тук приказката е за конкретни неща! И в интерес на много, много, граждани. не изключвам и селяни. Защото ако ревизирате едно село , едва ли 50% от строителството ще е ЗАКОННО. Как се строи на село знаете, но ще го припомня- събира се родата, съседи , ползват се знанията на служил в ТРУДОВИ ВОЙСКИ и се издига къщата за две денонощия. Вече е факт, Да се оправя местната администрация! Няма Л УД селски кмет да се опълчи. И затова министърката се реши- прокара ТЪРПИМОСТ. Ще има след 10 години и втора,трета търпимост. Защото администрацията те принуждава да не я зачиташ. Докато получиш необходимите разрешителни за селска къща ще остарееш, пък и има инфлация. Сега пък е дефлация, демек цимента, желязото и пр. се обезценяват. Вярвай! Но да не задълбавам!
- todorst
- Потребител
Я земи че задълбай! Много интересно ще се получи!todorst написа:...Но да не задълбавам!
-
Днес е втория ден от Коледа, Ядосах се и писах. Но нека на тези празници бъдем в МИР, ЛЮБОВ и т.н по каноните на християнството, а има време за дискусии- за 2015 г. добронамерени, по същество, мисля това е същноста на ФОРУМА!
- todorst
- Потребител
todorst написа:...Ядосах се и писах....
Колега todorst Ядосването винаги е лош съветник. Тук в този форум ако се зачетете във всички теми вкл. и тези извън рубриката "строителство и регулация" ще видите колко много хора са грешили в момент на афект в т.ч. и моя милост. Това като добронамерен съвет!
Сега по темата.
Ако сте наблюдавали живота (на-общо казано) ще сте забелязали колко вредно е категоризирането на какъвто и да е субстрат от материалния свят. Защо?... Защото създава предпоставки някой да администрира, чрез поддържане или отричане на конкретно изработен обект, към създадената вече категоризация. Колкото по детайлна е тази категоризация толкова повече лица ще са заети в тази "празна" дейност. В този смисъл целият чл.137 ЗУТ не бива да съществува и един от създателите на закона - юриста Даниел Моис Левиев, когото имах честа да познавам, беше категорично против, но надделя другото мнение. И понеже, освен Господ Бог никой не може да има претенциите за изчерпателност на която и да е категоризация, след известно време се установи че сам по себе си чл.137 ЗУТ не е достатъчен да изчерпа разнообразието от архитектурно - строителното и техологично творчество на хората занимаващи се с тази материя т.е. ние архитектите и инженерите. А! Същевременно "живия живот" напредва, докато категоризацията веднъж забита в ЗУТ си стои. Хубавото е че всред създателите на ЗУТ все пак е имало и мислещи хора които са създали ал.2 на чл.137 а именно:
"(2) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г. ) Номенклатурата на видовете строежи по отделните категории се определя с наредба на министъра на инвестиционното проектиране."
Решение - практично, от гледна точка на управленческия процес, но не и правилно, защото в самата наредба вече се създава конкретизация от нови подкатегории - ерго и предпоставка за нова администрация която да внася своя дял.
Така че колега, като протестирате срещу общинарските чиновници си давайте сметка че нещата са далеч по сложни и че цялата наредба за номенклатурата е следствие от един по начало неправилен подход. И тук точно аз много обичам да "дезартирам" от проблема. Казвам си:
"Колкото по несъвършен е даден нормативен акт -толкова повече хляб за мен", защото съм си дал реална сметка, че нито една професия няма и не може да има постоянен водещ дял в световното мироздание, а нашата - на архитекта, заслужено или не - в момента тук е много назад в "класацията". Затова обичам решенията на парче - единствено по този начин е възможно справяне с положението.
PS И още нещо! Не съм аз този който ще изведа правилна концептуална позиция по въпроса дали и как да се замени чл.137 ЗУТ с нещо друго, въпреки че съм подочул и за други принципи!
-
todorst написа: Защото ако ревизирате едно село , едва ли 50% от строителството ще е ЗАКОННО
А според Вас има ли поне една област от живота в нашата страна, в която поне 50% от нещата да са ЗАКОННИ?
Проблемите не са в един закон, в една наредба, в определени текстове от тях, а в устройството на държавата, в която живеем. В тази държава можеш напълно спокойно и без проблем да нарушаваш както си искаш цялото законодателство. И ще бъдеш "в режим на търпимост".
- bgarch
- Потребител
Не знам дали си чул, но т.н. режим на търпимост е чисто българско изобретение в юриспруденцията. Никъде по свете вкл. и в островната държава Кирибати нема такова животно. "И ний сме дали нещо на света"bgarch написа:....И ще бъдеш "в режим на търпимост".
-
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|