Здравейте, имам следния казус, надявам се да можете да ми помогнете. Занимавам се с медии и това ми позволява да работя на няколко места. На първото място се водя на трудов договор и ме осигуряват на пълен работен ден, на второто се водя на половин работен ден, а от ноември 2013 с работя и към още едно място, където ме задължиха да си извадя булстад за самоосигуряващо се лице. Извадих булстата, но дотам.. не съм подавала нито данъчна декларация за 2-та месеца от 2013, нито съм ходила до НАП ( само до Агенция по вписванията). Сега видях, че съм задължена да си внасям осигуровки всеки месец, но не съм го правила. Въпросите са ми:
1)задължена ли съм да внасям осигуровки, при положение, че ме осигуряват от други 2 места;
2)проблем ли е, че не съм подала данъчна декларация за двата месеца от миналата година, при положение, че общо съм получила не повече от 1000лв.,
Моля за съвет какво да правя оттук нататък.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
казус за самоосигуряващо се лице
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: казус за самоосигуряващо се лице
Ако имаше човешко действие, което да не е проблем, по кофите за боклук щяха да ровят адвокати и счетоводители, не клошари. Затова е най-добре да се обърнеш към счетоводител или специализиран адвокат. По принцип където си на трудов договор трябва да ти плащат работодателите, а на другото място да се самоосигуряваш, но все пак трябва да се види какво точно правиш на това място.
- ivanov_p
- Активен потребител
Re: казус за самоосигуряващо се лице
на какво основание ви задължават да се самоосигурявате?
ако не греша е трябвало до 7 дни от започване на дейността да подадете декларация в НАП окпд5 за започване на самоосигуряването
да трябва да внасяте осигуровките, независимо, че ви осигуряват и на другите места, освен ако не надвишават горния праг
ако не греша е трябвало до 7 дни от започване на дейността да подадете декларация в НАП окпд5 за започване на самоосигуряването
да трябва да внасяте осигуровките, независимо, че ви осигуряват и на другите места, освен ако не надвишават горния праг
- orhideq1985
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|