начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

ПУП

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПУП

Мнениеот salamander123 » 11 Юли 2013, 15:42

Здравейте,ако е възможно да ми отговорите на следния въпрос - забелязах че съседните парцели са със сменен статут, но нямат излаз на път, а на водонапоителен канал (така е в кадастъра). Възможно ли е да се смени предназначение на земеделска земя за жилищно строителство, без да има пряк излаз на път? Благодаря.
salamander123
Нов потребител

Re: ПУП

Мнениеот julyanvonemona » 11 Юли 2013, 21:22

salamander123 написа:Здравейте,ако е възможно да ми отговорите на следния въпрос - забелязах че съседните парцели са със сменен статут, но нямат излаз на път, а на водонапоителен канал (така е в кадастъра).

Вероятно улицата ако такава е предвидена и приложена, все ощене е отбелязана в кадастъра
salamander123 написа:Възможно ли е да се смени предназначение на земеделска земя за жилищно строителство, без да има пряк излаз на път? Благодаря.

Не! Щом е за жилищно строителство, предназначението се задава в плана за регулация, а щом има такъв, значи има и улица.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот salamander123 » 12 Юли 2013, 09:03

Благодаря ви за изчерпателния отговор, но ме смущава факта, че съседите ни в момента събират подписи за промяна на статута точно но този напоителен канал, за да станел път.
salamander123
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 12 Юли 2013, 14:04

salamander123 написа:Благодаря ви за изчерпателния отговор, но ме смущава факта, че съседите ни в момента събират подписи за промяна на статута точно но този напоителен канал, за да станел път.

Във Венеция имат опит с подобни казуси, може и гондоли барабар с гондолиерите да си внесат оттам Вашите съседи. :D
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Юли 2013, 15:33

salamander123 написа:....... че съседите ни в момента събират подписи ............за да станел път.

Това с подписите е алабалистика ..... Не знам, току виж в това междуцарствие (визирам двете министерства) може и да се "подкваси" :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 15 Юли 2013, 17:53

salamander123 написа:Благодаря ви за изчерпателния отговор, но ме смущава факта, че съседите ни в момента събират подписи за промяна на статута точно но този напоителен канал, за да станел път.

Напоителното съоръжение има от двете страни ивици за обслужване - сигурно това ще да е бъдещият път. Вероятно иде реч за смяна на собствеността - от държавна в общинска, примерно. Не че това става с подписи - с подписи стават понякога едни други бели, най-вече в гражданското...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юли 2013, 02:23

vdggbg написа:..........Напоителното съоръжение има от двете страни ивици за обслужване - сигурно това ще да е бъдещият път. ........

Напоителните съоръжения в съществената си част са строени преди 10.11.1989, а някои от тях и преди 09.09.1944г. Тогава не съществува регламентиран устройствен режим на територия за обслужващи ивици. Съгласно Закона за водите и § 5 т.33 ДР на ЗУТ, от двете страни на напоителния канал съществува сервитутна ивица с определени параметри. Тази ивица обаче няма смисъл на път , още по малко на улица по смисъла на §5. т.10 ЗУТ. Възможно е обаче да се направи частичен ПУП чрез който да се създаде улица. Дали някой е мислил и правил или в момента мисли и прави в подобна посока е отделна бира.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот salamander123 » 03 Дек 2013, 17:37

Здравейте отново, след няколко месеца лутане по общините разбрахме, че съседите ни са подали молба за промяна на този напоителен канал в път. Канала е собственост на общината.
Да, но ширината му е 2 метра, и дори една кола минава трудно, дали има някакви минимални изисквания за ширина на път? И ако променят предназначението на селски (ведомствен) път, може ли под него да се прекара инфраструктура (ток, вода)?
salamander123
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Дек 2013, 18:15

Не беше ли по лесно да ти покажат и направят разпечатка на плана?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Дек 2013, 05:14

salamander123 написа:Здравейте отново, след няколко месеца лутане по общините разбрахме, че съседите ни са подали молба за промяна на този напоителен канал в път. Канала е собственост на общината.
Да, но ширината му е 2 метра, и дори една кола минава трудно, дали има някакви минимални изисквания за ширина на път? И ако променят предназначението на селски (ведомствен) път, може ли под него да се прекара инфраструктура (ток, вода)?

След като каналът е собственост на общината законът е дал възможност последната при определени условия да го превърне в каквото си иска вкл. и в път. Ако е необходимо ще го разшири до нужното, дори и за сметка на прилежащите имоти от които ще отчужди колкото територия трябва. Действията на съседите Ви са само митинг, но никой не е задължен да се съобразява с него защото те не са лица които могат да инспирират прокарването на път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот salamander123 » 05 Дек 2013, 15:31

julyanvonemona написа:
salamander123 написа:Здравейте отново, след няколко месеца лутане по общините разбрахме, че съседите ни са подали молба за промяна на този напоителен канал в път. Канала е собственост на общината.

След като каналът е собственост на общината законът е дал възможност последната при определени условия да го превърне в каквото си иска вкл. и в път. Ако е необходимо ще го разшири до нужното, дори и за сметка на прилежащите имоти от които ще отчужди колкото територия трябва. Действията на съседите Ви са само митинг, но никой не е задължен да се съобразява с него защото те не са лица които могат да инспирират прокарването на път

В такъв случай, предполагам, че една финансова инжекция би инспирирала действията на някой общински чиновник .... доколкото тези действия зависят от един чиновник ... а съседите ми са готови на доста големи финансови инжекции защото от това зависи битието им .... Имайки предвид Вашите думи предполагам, че ако няма "подтик", общината няма да си мръдне пръста, защото и без това е затънала в дела за отчуждаване. А този канал/път въобще не е важен за местността, в която се намира (има много други пътища и достъпност).
Благодаря за отговорите, особено на julyanvonemona - винаги сте бил отзивчив (предполагам, че сте мъж).
Междувременно разгледах кадастъра онлайн, тази местност е пълна са накали и отводнители, което е нормално, все пак е била земеделска, има и пътища, но всички са над 3 метра ширина).
salamander123
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Дек 2013, 18:43

salamander123 написа:.....Имайки предвид Вашите думи предполагам, че ако няма "подтик", общината няма да си мръдне пръста, защото и без това е затънала в дела за отчуждаване. А този канал/път въобще не е важен за местността, в която се намира (има много други пътища и достъпност).
Благодаря за отговорите, особено на julyanvonemona - винаги сте бил отзивчив (предполагам, че сте мъж).
Междувременно разгледах кадастъра онлайн, тази местност е пълна са накали и отводнители, което е нормално, все пак е била земеделска, има и пътища, но всички са над 3 метра ширина).
Ако говорим за път, извън тези селскостопанските по ЗСПЗЗ, а такъв за транспорт, процедурата по осъществяването му е доста сложна. Мисля че няма за какво да се притеснявате, най малкото защото не зависи само от един чиновник, а от колективни органи. Не че многото пари нямат своето ерозионно въздействие върху законността, но всеки обича да ги взима срещу клонящо към нула усилие, а както сам се досещате случаят не е такъв.
Иначе съм възрастен мъж.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация