Здравейте, имам къща в провинцията и съседи са подали жалба в полицията че улуците ни са в техния двор Заплашват да ни срутят входа. Май всичко започна, преди време когато техният орех чупеше керемидите на къщатата ни и не желаеха да ги отсекат, след което последва жалба до кмета и те премахнаха клоните които чупят керемидите. Знам само, че орехът трява да е на отстояние на 3 м от основите на къщата, а той е на 2 м. Имат ли законово основание да ни разрушат входа ? Мисля да отида до техническа служба и ако могат да ми издадат някакъв документ, че не сме в нарушение относно законността входа за да не се разправям с тях
P.S. Жалко че полицията е затрупана с такива кокошкарски истории, но е факт
- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
жалба в полицията че улуците ни са в техния двор...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Жалба от съседи в полицията
precisa написа:...Знам само, че орехът трява да е на отстояние на 3 м от основите на къщата, а той е на 2 м.
Неее... къщата ви трябва да е на 3 метра от границата на имота Щом ореха е бил на 2 метра от къщата ви... или къщата не е била на мястото си, или ореха е бил във вашия двор.
Това че един път номера е минал, не значи че винаги ще може да "става вашата".
Къде точно се намират улуците? Дъждовната вода къде отива когато вали дъжд - във вашия или в техния имот?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Всъщност плътно до тяхната ограда има изграден навес за дърва, на който има улуци, та тези улуци влизат в техния двор Значи трябва да си махнем навеса,май така излиза
- precisa
- Нов потребител
Ми... нормално е водата от вашата сграда да си остава във вашия имот и да е ваша грижа. Щото днес дъждовната вода, утре може и канализацията да решите да пуснете в техния двор...
Аз само не разбрах какво общо има входа, който искат да бутате, и какво представлява. И той ли е на границата на имотите?
А за навеса- с малко въображение и малко материали може да обърнете наклона на покрива към вашия двор и да изкарате водата нанякъде без да пречите на съседите.
Аз само не разбрах какво общо има входа, който искат да бутате, и какво представлява. И той ли е на границата на имотите?
А за навеса- с малко въображение и малко материали може да обърнете наклона на покрива към вашия двор и да изкарате водата нанякъде без да пречите на съседите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Да наистина на полицията е последното нещо за което ги е грижа,но докато има съседи които се чудят каква простотия да направят е така.... В крайна сметка нищо не направиха. Само се изложиха
- precisa
- Нов потребител
Re: жалба в полицията че улуците ни са в техния двор...
TheOldMan
Чл. 52. ЗС (Изм. - ДВ, бр. 54 от 1974 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе., така че съвсем правилно precisa е поискала отсичане на клоните. Като контраудар противната страна е поискала улуците да не изливат водата си в съседния двор. Те пък вероятно намират опора или - до колкото става въпрос за допълващо застрояване или за основно такова вече изградено при действието на Наредба №5 ПНТСУ от 1976г. - съответно в чл.83 Наредба №7 ПНУОВТУЗ където е казано, че "....Водите от покрива на сградата трябва да се отвеждат в имота, в който се изгражда сградата.". Искането пък за бутане на входа може да се обясни единствено като ескалация на междусъседската война.
Какво общо обаче има полицията в този скеч, аз не бих могъл да кажа, освен ако по стените на заварената сграда съседа не е нарисувал някоя мръсотия по адрес на другия съсед и от там да е тръгнала една............
Чл. 52. ЗС (Изм. - ДВ, бр. 54 от 1974 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе., така че съвсем правилно precisa е поискала отсичане на клоните. Като контраудар противната страна е поискала улуците да не изливат водата си в съседния двор. Те пък вероятно намират опора или - до колкото става въпрос за допълващо застрояване или за основно такова вече изградено при действието на Наредба №5 ПНТСУ от 1976г. - съответно в чл.83 Наредба №7 ПНУОВТУЗ където е казано, че "....Водите от покрива на сградата трябва да се отвеждат в имота, в който се изгражда сградата.". Искането пък за бутане на входа може да се обясни единствено като ескалация на междусъседската война.
Какво общо обаче има полицията в този скеч, аз не бих могъл да кажа, освен ако по стените на заварената сграда съседа не е нарисувал някоя мръсотия по адрес на другия съсед и от там да е тръгнала една............
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря doc03, все пак аз по професия съм архитект и ако имам нещо общо с юриспруденцията, то е ЗУТ и тангентните около него закони. На времето такова деяние се наричаше "Дребно хулиганство" и до колкото помня с него се занимаваше милицията. До колкото днешната полиция е правоприемник на НМ предположих че и сега това е така! Все пак ГДБОП не беше ли "Главна дирекция за борба с организираната престъпност"?
-
E-а си егатито!
-
julyanvonemona написа:...(закон за имуществата собствеността и сервитутите дв. бр.60/1905 отм. със ЗС ДВ бр. 92/1951г.) Ето и текста му!
"чл.134 ЗИСС Постройката, макар и да не се поставя върху границата, ако не се оставя най малко един и половина метър разстояние, съседът може да изиска общността на стената и да строи върху нея, като заплати, освен стойността на половината стена, стойността на земятакоято ще заеме от него, освен ако собственика на земята предпочита в да продължи същото време до границата
Ако съседът не иска да се ползва от това право, той е длъжен да строи по такъв начин, щото да има три метра разстояние от разделителната линия.
нова постройкаа се счита също простото издигане на една къща или една стена вече съществуваща."
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov Настина не разбирам в каква връзка ме цитирате и то когато споменавам за отменен през 1951г. закон. Тук казуса не е от преди тази дата.
-
julyanvonemona написа:emilgrigorov Настина не разбирам в каква връзка ме цитирате и то когато споменавам за отменен през 1951г. закон. Тук казуса не е от преди тази дата.
Нещо ме навежда на мисълта, че е отпреди 1951 ... и тез люти закани за входа. Всъщност, precisa ще си каже.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
doc03 написа:В кръга на шегата, разбира се - именно, но само така изглежда: въпросните ... графити не само като КИЦ са от ресора на ГДБОП
...............
Дали от възрасття или от вероятността още от малък да съм оперирен от чувство за хумор,но едва след второто прочитане на темата и писаното от Вас стоплих за гега който създадохте! Въпреки голямата ми "топлинна инерция", като всеки и аз обичам да се смея, така че съм Ви благодарен за съдадената възможност да го направя. Удоволствието ми ще е двойно ако кажете какво се крие зад абревиатурата КИЦ. Чоже би по- популярното КИЧ или Бог знае. За КИЧ-а знам че е съкращение от немски език първата дума от която е kunst (изкуство), но знам ли дали това сте имали предвид.
emilgrigorov написа:julyanvonemona написа:emilgrigorov Настина не разбирам в каква връзка ме цитирате и то когато споменавам за отменен през 1951г. закон. Тук казуса не е от преди тази дата.
Нещо ме навежда на мисълта, че е отпреди 1951 ... и тез люти закани за входа. Всъщност, precisa ще си каже.
Вероятността нещата да са такива от преди 1951 г. е нищожна, макар че и тогава междусъседските крамоли са били същите като днешните.
Лошото е че тогава не е имало ГДБОП и не е имало кой да помогне
-
А т-ка сега, да виЙш к'во е оперативна мисъл
Бог да ни пази! Иначе извън кръга на шегата имам някакво понятие от оперативно мислене.
-
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|