начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Как разбирате тази норма от ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как разбирате тази норма от ЗУТ

Мнениеот whiskey » 04 Сеп 2012, 01:07

Сигурно въпросът ми ще ви се стори уникално тъп, но предвид на какво попаднах (обещавам да споделя на по-късен етап) ми се иска да проуча и вашето мнение. Как разбирате текста:

Чл. 43. (1) За нови сгради необходимите места за гариране и/или паркиране задължително се осигуряват в границите на урегулирания поземлен имот.

По-конкретното ми питане е кои са тия граници на имота. Знам, че е... супер шантаво, но ще съм ви благодарен за няколко думи по въпроса. После ще коментираме, обещавам да е интересно :).
whiskey
Потребител

Re: Как разбирате тази норма от ЗУТ

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2012, 08:07

Всеки УПИ освен граници има и предназначение. "Необходимите места за паркиране и гариране" са това което е зададено в нормите съобразени с предназначението. Изчислени спрямо нормите тези места трябва да са в границите на УПИ, в това число вътре в самата сграда, на първи или следващи етажи, извън нея ,под земята на 1,2,3...n-1...n нива. Границите на УПИ са това което е зададено в ПУП, а не това което е зададено в КК.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Сеп 2012, 10:04

За да строите ви трябва терен, земя. Границите на тоя терен представляват УПИ-то. Трябва да напъхате необходимите за сградата паркоместа в границите на това УПИ, без да се разпростирате на съседните парцели, по улицата и т.н. Имате проект за сграда с 50 апартамента, за тях по норми се изискват 25 паркоместа (примерно). Трябва в проекта да покажете 25 места за паркиране, които са вътре в имота ви. Дали ще е в сгрдата, или извън нея (при спазване на изискванията за % тревни площи), дали на покрива или в подземни гаражи ще ги ситуирате - трябва да ги има.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2012, 11:13

Докато в провинцията съгласно чл.43 (2) съществува възможността гаражите и местата за паркиране да бъдат и извън границите на УПИ, то в София, съгласно чл.18 (2) ЗУЗСО при нов строеж това е изключено!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Сеп 2012, 13:06

Специално тази норма от ЗУТ се опитвам ежедневно да обясня на много хора. Всеки път ме разбират по различен начин, и в крайна сметка винаги се получава по един друг, трети начин :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2012, 15:00

Специално тази норма от ЗУТ се опитвам ежедневно да обясня на много хора.

Не си губете времето emilgrigorov няма да Ви разберат, пък ако се замислите...май и не трабва! :!:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Сеп 2012, 15:21

julyanvonemona написа:Не си губете времето emilgrigorov няма да Ви разберат, пък ако се замислите...май и не трябва! :!:

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 04 Сеп 2012, 16:07

Благодаря много за включването Ви.

Сега питам как да разбирам следното твърдение:

..."Паралелно с уредбата на режима за кратковременно платено паркиране “синя зона” са уредени режимите на “Преференциално паркиране на хора с увреждания” и “Служебен абонамент”, като се установява, че липсва каквато и да е уредба на възможността за паркиране и престой на личните превозните средства на гражданите, живеещи в непосредствена близост до улиците, площадите и паркингите, където е предвидено да може да бъде обособена “синя зона”. Съгласно чл.43, ал.1 от ЗУТ за нови сгради необходимите места за гариране и/или паркиране задължително се осигуряват в границите на урегулираните поземлени имоти. В същия дух е и разпоредбата на чл.24 от Наредба №2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, регламентираща, че необходимият брой места за паркиране и гариране, определени в тази наредба, следва да се осигурят в съответната зона или в непосредствена близост до нея. Съгласно Закона за устройство на територията подробните устройствени планове следва да се придружават от планове-схеми за комуникационно-транспортната мрежа и да съдържат данни за местата за паркиране и паркингите"...
whiskey
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Сеп 2012, 16:35

whiskey написа:... “синя зона” ... “Преференциално паркиране на хора с увреждания” .... “Служебен абонамент” ... “зелена зона”... комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, регламентираща, че необходимият брой места за паркиране и гариране, определени в тази наредба, следва да се осигурят в съответната зона или в непосредствена близост до нея. Съгласно Закона за устройство на територията подробните устройствени планове следва да се придружават от планове-схеми за комуникационно-транспортната мрежа и да съдържат данни за местата за паркиране и паркингите"...

В това отношение няма изправен ПУП.
Но: Зоните и местата за паркиране в тях нямат строителни книжа, въвеждане в експлоатация, концесии за ПОС ... няма провеждани процедури по обществено обсъждане, отсъстват в Общия устройствен план, и т.н., и т.н. , не по ред на номерата :lol:
Така че, за кой ли път , по филма "Сталкер" в зоната на сумрака ... :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2012, 18:24

Нека се върнем в началото!
whiskey написа:........По-конкретното ми питане е кои са тия граници на имота. Знам, че е... супер шантаво, но ще съм ви благодарен за няколко думи по въпроса. После ще коментираме, обещавам да е интересно :).

Обяснено Ви беше кои са границите на имота. Вие твърдите че ще стане интересно ама май не стана!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот whiskey » 04 Сеп 2012, 21:09

Интересното е, че не виждам връзката между осигуряването на паркоместа в границите на УПИ и синята зона. Не виждам по какъв начин общината е задължена и трябва да вземе съответните мерки да реши този проблем и то в наредба за безопасността... Горното е цитат от съдебно решение, в което отменят общинска наредба. Та исках да разбера каква е тая промисъл, защото аз определено нещо не схващам...
whiskey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2012, 21:33

whiskey написа:Интересното е, че не виждам връзката между осигуряването на паркоместа в границите на УПИ и синята зона. Не виждам по какъв начин общината е задължена и трябва да вземе съответните мерки да реши този проблем и то в наредба за безопасността... Горното е цитат от съдебно решение, в което отменят общинска наредба. Та исках да разбера каква е тая промисъл, защото аз определено нещо не схващам...

Моля дайте линк към решението на съда, но щом се касае за отменена общинска наредба съда е прав по дифолт. Общинарите независимо от ранга им са ампутирани от към мислене!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот whiskey » 04 Сеп 2012, 21:57

Разбира се, ето го цялото решение:

http://admincourtdobrich.org/re6enia/2010/554_2010.htm

Потвърдено е от ВАС, като в мотивите на касационната инстанция по отношение на разпоредбите на ЗУТ единствено присъства изречението "Нарушени са разпоредбите на чл. 43, ал. 1 от ЗУТ". Няма аргументи в тази посока.

Това което не разбирам е как общината може да нарушава тази разпоредба с наредба за паркиране... и това да се "забелязва" от две съдебни инстанции.
whiskey
Потребител

Мнениеот kirile » 20 Сеп 2012, 16:18

Имам въпрос по отношение на коментирания чл.43 ал.1 от ЗУТ - прилага ли се при преустройство по чл.38 ал.5 от ЗУТ ?
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 18:37

Не!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 20 Сеп 2012, 18:44

Сигурно "НЕ" ли е ? Защото във визата за проектиране ми се поставя и условието по чл.43 ал.1 от ЗУТ , а проекта е за преустройство по чл.38 ал.5 от ЗУТ. Благодаря за отговора !
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 19:04

Няма да правя разбор защо отговарям "не", но щом визата за проектиране която е почти нулев документ, (издадена от прононсиран некадърник по дефиниция - общинар) може да има по- висока стойност от написаното в закон, както искате! Не сте длъжен да го приемете.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 20 Сеп 2012, 20:17

kirile написа:Имам въпрос по отношение на коментирания чл.43 ал.1 от ЗУТ - прилага ли се при преустройство по чл.38 ал.5 от ЗУТ ?

Преустройството не е нова сграда! Предполагам, че попадате в ал.2 на същият член!
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Сеп 2012, 23:02

kirile написа:Сигурно "НЕ" ли е ? Защото във визата за проектиране ми се поставя и условието по чл.43 ал.1 от ЗУТ , а проекта е за преустройство по чл.38 ал.5 от ЗУТ. Благодаря за отговора !

Уау, коя община е това? :lol: :lol: :lol: Лелеее, дано не е епидемично :lol: И в Красно село имаше такъв красив пирует с чупка. :lol:
И на какво се дължи тази виза? :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 23:24

emilgrigorov бъдете много внимателен с kirile! Дълго време ще Ви разхожда из материята,като винаги ще обяснява, че не точно това е попитал или имал предвид, а съвсем друго. По някое време ще се събудите с усещането, че нещо много силно се е размирисало наоколо!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация