начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Сервитут

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сервитут

Мнениеот aspida » 22 Юли 2012, 13:17

През 60 те на миналия век през имот - още от 1932г. представляващ парцел, е прокаран магистрален водопровод Ф-400. Собственикът на имота днес е трети или четвърти приобретател. От фирмата която се разпоражда с водопровода възпрепятстват да му бъде издадено разрешение за строеж, като твърдят че върху имота е възникнал сервитут по давност съгласно Закона за водите. Ще бъда благодарна на всяко компетентно мнение!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
aspida
Потребител

Re: Сервитут

Мнениеот emilgrigorov » 24 Юли 2012, 06:32

Сервитутът си го има, но е в строго определена зона от оста на трасето.
Прави се следното:
1. Водопроводът се заснема от лицензиран по ЗКИР геодезист (може да се наложи разкопаване на 2 места, но не е дълбоко). Удобно е да бъде същият, който работи по част Геодезия на проекта за бъдещо застрояване, няма да ви се оскъпи.
2. Нанася се в кадастъра (евентуално кадастралната карта, ако има такава) трасето и сервитутът. Това го прави същият геодезист. Като процедура ипроект може да струва 100-200 лв.
3. С нова комбинирана скица (от същия геодезист), с нанесен точно сервитут и ос на трасе, си съгласувате необходимите строителни книжа, където е необходимо. Местоположението на новопредвиденото строителство трябва да е съобразено с ограниченията на сервитута.

Ако Ви създават трудности, ползвайте услуги на адвокат. Всичко, изброено по-горе, си го заплащате Вие.

Успех.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 24 Юли 2012, 09:13

Нищо от това, което пишете, emilgrigorov, не е съвсем вярно. Май пак се пренесохме в света на диска.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот aspida » 24 Юли 2012, 09:29

Може би не съм обяснила достатъчно ясно, но през 60-те, когато водопровода е прокаран през моя парцел, никой не е направил необходимото съгласно действащите по онова време закони да отчужди парцела, съответно да промени предназначението на този терен. От къде на къде днес ще се счита, че
Сервитутът си го има
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Юли 2012, 10:48

В Закона за водите сервитути се учредяват и по давност. Вие aspida твърдите че водопровода е от 60те, така че ако всичко е законно вероятно такъв сервитут е възникнал.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Юли 2012, 12:45

vdggbg написа:Нищо от това, което пишете, emilgrigorov, не е съвсем вярно. Май пак се пренесохме в света на диска.

А би ли осветлил неведующите, щото така казаното от теб може да се перифразира с "плюф" :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 24 Юли 2012, 13:39

Ако беше "плюф" - щяхте да разберете.
emilgrigorov написа:Сервитутът си го има, но е в строго определена зона от оста на трасето.

Въз основа на какво направихте този извод?
emilgrigorov написа:Местоположението на новопредвиденото строителство трябва да е съобразено с ограниченията на сервитута.

Не винаги, г-н Григоров, не винаги. Наличието на сервитут е оборима презумпция, в случая.
emilgrigorov написа:Всичко, изброено по-горе, си го заплащате Вие.

Това, последното, пише ли го някъде, или идва "от практиката"?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот aspida » 24 Юли 2012, 16:42

1. Водопроводът се заснема от лицензиран по ЗКИР геодезист (може да се наложи разкопаване на 2 места, но не е дълбоко). Удобно е да бъде същият, който работи по част Геодезия на проекта за бъдещо застрояване, няма да ви се оскъпи.

Бих искала да попитам може ли този сервитут някак си да не бъде отразяван никъде, заящото ако това стане много ще попречи на инвестиционните ми намерения?
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Юли 2012, 18:59

aspida написа:... Бих искала да попитам може ли този сервитут някак си да не бъде отразяван никъде, заящото ако това стане много ще попречи на инвестиционните ми намерения?

За ф400 не са кой-знае колко големи отстоянията.
Освен това може да бъде изместен ...
Има и технически решения да премине и през сутерена на сградата.

Това не изменя написаното по-горе от мен - къде е точно и до колко Ви пречи.

Ако успеете да прикриете съществуването му през целия съгласувателен процес, и Ви хванат, глобите са по-големи от цената на изместването.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Юли 2012, 19:14

emilgrigorov!Въпроса е дали въобще е възникнал такъв сервитут, а не за Ф-400 колко е голям? Не се знае дали няма да излезе че vdggbg , е прав в съждението си, че
Наличието на сервитут е оборима презумпция, в случая.
Последна промяна julyanvonemona на 24 Юли 2012, 19:17, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 24 Юли 2012, 19:15

emilgrigorov написа:Освен това може да бъде изместен ...

Тук съм напълно съгласен - може, и трябва да бъде изместен. За сметка на съответната община, концесионер, или друг подходящ стопански субект с обществено значими функции. Препоръчваното от Вас, emilgrigorov, "замижаване", за мен е рецидив от едни по-различни времена. И, понеже отворихте дума за евентуални глоби - къде пише кой, кому, защо и в какъв размер ги налага? Някак си това Ваше изречение
emilgrigorov написа:Ако успеете да прикриете съществуването му през целия съгласувателен процес, и Ви хванат, глобите са по-големи от цената на изместването.

ми се вижда недовършено, да не кажа нещо повече, че да не се възприеме като "плюф".
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Юли 2012, 19:36

...За сметка на съответната община, концесионер, или друг подходящ стопански субект с обществено значими функции...

Така е но това няма да мине без съдебно производство след като се докаже, че този субект виновно е прокарал в чужд имот своя водопровод!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот aspida » 24 Юли 2012, 19:47

Защо се подигравате с мен. Не съм богата и не мога да плащам глоби. Не знам дали а не послушам Емил и да си викна геодезическа фирма и каквото е необходимо - да се направи!
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Юли 2012, 20:12

aspida написа:Защо се подигравате с мен. Не съм богата и не мога да плащам глоби. Не знам дали а не послушам Емил и да си викна геодезическа фирма и каквото е необходимо - да се направи!

Това се опитвах да Ви обясня. Така, или иначе, имотът ще се заснема геодезически за нуждите на проектирането. Едновременно да заснемат и водопровода - това са спирателни кранове в близост, евентуално може да се наложи да се изкопаят 1-2 дупки (обикновено около метър дълбоки). Пък после да се мисли - варианти, както виждате, има. Удобно е, когато идват за заснемането, да ви трасират и имотните граници. С един куршум - три заека.
А на vdggbg не му обръщайте внимание, от злоба е. Български синдром.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 24 Юли 2012, 20:26

Прав сте, emilgrigorov - типично български синдром е. Така и така aspida ще плаща пари за заснемане, проектиране и тям подобни - що да не заснеме и нечий водопровод. Не е лошо и да отиде да удари едно чело оземи при концесионера - да пита като как, аджеба, да го заснеме - да не би, не дай Боже, нещо да не им хареса заснемането? Пък, така и така са копнали - нещо ремонт ако се наложи - да го направи, зер в нейния имот ще тече... Пък няма да е зле и някой лев такса да плати - за съгласуване, едно-друго... Нали някой чиновник ще си хаби очите заради нейните проблеми. От злоба, не от друго.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 24 Юли 2012, 20:31

vdggbg написа:Прав сте, emilgrigorov - типично български синдром е. Така и така aspida ще плаща пари за заснемане, проектиране и тям подобни - що да не заснеме и нечий водопровод. Не е лошо и да отиде да удари едно чело оземи при концесионера - да пита като как, аджеба, да го заснеме - да не би, не дай Боже, нещо да не им хареса заснемането? Пък, така и така са копнали - нещо ремонт ако се наложи - да го направи, зер в нейния имот ще тече... Пък няма да е зле и някой лев такса да плати - за съгласуване, едно-друго... Нали някой чиновник ще си хаби очите заради нейните проблеми. От злоба, не от друго.

А Вие, всичко това от какво го написахте? :!:
Ако искате може и да не ми отговаряте, аз не искам и отговора Ви! Той прозира.... по европейски! :D
Така че.... 8)
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Юли 2012, 21:20

probcho ! По ред причини си ми симпатичен! Прочети внимателно всичко и от всеки написано в тази тема. Съдържа извънредно сложен казус от високите ЗУТ-хоризонти! Без да искам да те пренебрегвам или обиждам - не е за твоята уста лъжица! Виж за устата на еmilgrigorov e тамам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 24 Юли 2012, 23:10

probcho написа:А Вие, всичко това от какво го написахте? :!:
Ако искате може и да не ми отговаряте, аз не искам и отговора Ви! Той прозира.... по европейски! :D
Така че.... 8)

Ако попитате нещо смислено - ще Ви отговоря. Ако ще коментирате съдържанието на поста ми, а не психологическия ми профил - ще прочета с удоволствие. Не очаквам същото от почитаемия emilgrigorov - той съвсем наскоро слезе, за малко, от Олимп. Някои неща са заразни, явно.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 24 Юли 2012, 23:19

julyanvonemona написа:probcho ! По ред причини си ми симпатичен! Прочети внимателно всичко и от всеки написано в тази тема. Съдържа извънредно сложен казус от високите ЗУТ-хоризонти! Без да искам да те пренебрегвам или обиждам - не е за твоята уста лъжица! Виж за устата на еmilgrigorov e тамам!

Ще ми обясните ли високите ЗУТ-хоризонти?
То щото аз не че разбирам толкова много, но и питащият сигурно колкото мен! :lol:
probcho
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Юли 2012, 23:41

ЗУТ хоризонти, за водопровод, построен 60те години? Интересно, много интересно...
n_ikito
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация