начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Данъчна декларация и невъзможност за идаване на служебна бел

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данъчна декларация и невъзможност за идаване на служебна бел

Мнениеот rovas » 25 Апр 2012, 12:37

Здравейте,
Имам следния казус, за който бих искал да ме посъветвате. За 2011г. имам двама работодатели. За първият съм работил през месеците януари и половината на февруари. Казаха ни, че фирмата фалира и всички служители напуснаха през февруари. В края на 2011 новият работодател ми поиска бележка за доходите от предишния. Такава аз не можах да представя поради липса на предишна фирма и колегите ми казаха, че трябва да подам данъчна декларация през 2012. Имам най-добри намерения да подам такава, но нямам документ и не мога да намеря такъв, с който да удостоверя доходите за периода, в който съм работил за фалиралата фирма. В НОИ ми
казаха, че не могат да издадат подобен документ, който да послужи за НАП. Какво трябва да направя в този случай?

Предварително благодаря.
rovas
Нов потребител

Re: Данъчна декларация и невъзможност за идаване на служебна

Мнениеот neutralen » 25 Апр 2012, 12:49

Доходите, които всеки/включително и вие/ получава се удостоверяват с подаването на Данъчна декларация, поради което не е необходимо да имате и представяте други документи.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот rovas » 25 Апр 2012, 13:00

Но за тези месец и половина аз знам само "осигурителния доход" и каква заплата би трябвало да получа. Как бих могъл да ги "разнеса по редове" в декларацията?! Съжалявам сигурно задавам тъпи въпроси, но декларация съм попълвал само веднъж и тогава беше по-ясно. :)
rovas
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 25 Апр 2012, 13:19

Въпросите, които задавате не са тъпи, но във Форума няма как да получите конкретен отговор. Следва да се консултирате на място с някой счетоводител, който ще ви помогне да попълните Данъчна декларация, ако това е необходимо, или пък ще ви даде най-правилния съвет според конкретните обстоятелства, които изложите пред него.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 25 Апр 2012, 14:42

rovas написа:Здравейте,
Имам следния казус, за който бих искал да ме посъветвате. За 2011г. имам двама работодатели. За първият съм работил през месеците януари и половината на февруари. Казаха ни, че фирмата фалира и всички служители напуснаха през февруари. В края на 2011 новият работодател ми поиска бележка за доходите от предишния. Такава аз не можах да представя поради липса на предишна фирма и колегите ми казаха, че трябва да подам данъчна декларация през 2012. Имам най-добри намерения да подам такава, но нямам документ и не мога да намеря такъв, с който да удостоверя доходите за периода, в който съм работил за фалиралата фирма. В НОИ ми
казаха, че не могат да издадат подобен документ, който да послужи за НАП. Какво трябва да направя в този случай?

Предварително благодаря.

Подаваш некоректна декларация ( под некоректна разбирай с правилно посочен доход, но без служебна бележка по образец за платени суми, начислен и удържан данък и прочее). След време ще бъдеш поканен да посетиш НАП, където с думи прости в свободен разказ, може и писмено, ще обясниш, че и при положена грижа си в обективна невъзможност да представиш доказателства по чл. 45, ал.4( ли беше?) от ЗДДФЛ.
Работодателят носи им. санкция, за това че в срок до 31.01. на следваща година не ти е издал сметка за изплатени суми и служебна бележка.

И, никой не "фалира" така бързо, както го говорите.

neutralen написа:Доходите, които всеки/включително и вие/ получава се удостоверяват с подаването на Данъчна декларация, поради което не е необходимо да имате и представяте други документи.

Това като да не е вярно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 25 Апр 2012, 15:45

poli_g, не можах да разбера, кое от написаното от мен, според вас, не е вярно - в първия си постинг rovas не уточнява в какви правоотношения се намира с първия работодател , а във втория уточнява, че НЕ Е ПОЛУЧАВАЛ ДОХОДИ от него, поради което го посъветвах да се консултира със счетоводител, който да му помогне при подаване на Данъчна декларация, АКО ТОВА Е НЕОБХОДИМО. Защо вие считате че rovas следва да подаде Дан.декларация след като няма доходи от първия работодател.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 25 Апр 2012, 16:00

Защото, според мен :D ,
Но за тези месец и половина аз знам само "осигурителния доход" и каква заплата би трябвало да получа.
означава, че е получавал доход от първия работодател, но не знае онзи какво точно е декларирал.

Теб те апострофирах заради твърдяната липса на необходимост от представяне на съответни документи за изготвяне на дан. декларация.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rovas » 25 Апр 2012, 16:05

Да не уточних... От първият работодател не съм получил последните си 4 заплати, но имам се твърди, че към държавата вноските са направени (в което не съм 100% сигурен). Това, което успях да проверя, е че нямам прекъсване в здравното осигуряване.
rovas
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 25 Апр 2012, 16:27

poli_g, на въпроса ми - защо считате, че следва да се подаде Дан.декларация, след като не е получил доходи от първия работодател, дължите отговор на rovas, а не на мен.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот gabi79 » 25 Апр 2012, 18:40

Здравейте ! Искам , да попитам следното.Поради неизплатени стари три работни заплати.. и при неизплатен неползван, годишен отпуск ,който също не е изплатен от работодателя, основание ли е , той, да не ми издава Декларация за доход. При това положение сега не мога да подам документи за детски !Благодаря Предварително !!! ПС: при поискване на декларацията от отсрещната страна поискаха да се подпиша ,че ми е изплатен платения отпуск и тогава щяло да ми се издаде, такъв документ!
gabi79
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 25 Апр 2012, 22:42

Действията на работодателя са противозаконни, но в тази криза намирането на работа е много трудно, за това търсете начин за въздействие чрез трети лица без да влизате в конфликт с работодателя, примерно обърнете се към проф.съюз, инспекция по труда, медиатор, адвокат НАП, НОИ, полиция, прокуратура - има начини, само помислете и действайте.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 26 Апр 2012, 03:03

neutralen написа:poli_g, на въпроса ми - защо считате, че следва да се подаде Дан.декларация, след като не е получил доходи от първия работодател, дължите отговор на rovas, а не на мен.

Грешите, дълбоко, neutralen. По една проста причина- не страдам от форумна псевдо свръхзадлъжнялост.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rovas » 26 Апр 2012, 08:33

gabi79 защо решихте, че трябва да си зададете въпроса в тази тема?
rovas
Нов потребител

Мнениеот atevasile » 02 Май 2012, 16:35

rovas написа:Да не уточних... От първият работодател не съм получил последните си 4 заплати, но имам се твърди, че към държавата вноските са направени (в което не съм 100% сигурен). Това, което успях да проверя, е че нямам прекъсване в здравното осигуряване.

И що излишни страсти се разгоряха с това неуточнение.

Дори и да не беше фалирал първият работодател и да беше най-доброжелателно настроен, той нямаше как да ви даде служебна бележка, удостоверяващ размера на изплатен доход, след като няма изплатен доход.

Вече е късно да се дава какъвто и да е конкретен съвет по въпроса.
Но е добре да се напомня, че казусите трябва да се поставят коректно като се посочат изчерпателно всички данни, които имат значение за решаването му :)
Аватар
atevasile
Потребител

Мнениеот rovas » 05 Май 2012, 16:16

Когато човек не е наясно с материята и не знае достатъчно добре кое е важно и кое не, можеше просто някой да каже "абе ей дай повече инфо за това и това за да можем да ти помогнем". А то веднага лични спорове и на кой му е по-голям. Както и да е, нормална обстановка в БГ форум.
Колкото за фалиралия работодател, за 2010 година имам два месеца без заплата, но имам съответния документ.
rovas
Нов потребител

Назад към Данъчно право