начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Ред за издаване на паспорт...

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ред за издаване на паспорт...

Мнениеот miro_atc » 11 Авг 2011, 17:56

Здравейте,
Казусът е следният:
паспортна служба Добрич изисква (задължително!) дубликат на акт за раждане, за да издаде паспорт на малолетно лице. Само с оригинален акт не може.
Редно ли е това?

Въпросът е принципен, тъй като вече подадохме документите, но разбира се едно такова изискване затруднява и финансово и времево. Става въпрос, че дубликат може да се издаде единствено от ГРАО по месторождение - в нашия случай дъщеря ни е родена в София, а ние се преместихме да живеем в Добрич... и това са 500км разходка заради един документ. Но това е нищо в сравнение с усещането, че всичките тия усилия ги правиш за да изпълниш незаконосъобразните изисквания или своеволия на бюрократи.

Прочетох внимателно както закона за личните документи, така и правилника за неговото прилагане. Думичката "дубликат" категорично не се среща, което е съвсем естествено тъй като дубликатът и оригиналът би трябвало да имат абсолютно една и съща правна стойност.
Практиката в софийските паспортни служби е да се представи оригинален акт за раждане плюс негово ксерокопие (което те задържат). Така беше издаден първият паспорт на дъщеря ни, както и нашите паспорти. Проверих, все още е такава практиката. Но очевидно Добрич са друга губерния и там законите се тълкуват по друг начин...
Всъщност неяснотата е заложена в самия правилник, понеже не е упоменат изрично редът за издаване на паспорт за малолетен. Изискване за акт за раждане има само в реда за издаване на лична карта и то първа лична карта:

Чл. 19. (1) При подаване на заявление за издаване на първа лична карта към заявлението се представя и удостоверителен документ за раждане. По изключение могат да се представят и други официални документи, удостоверяващи данните за раждане. Копия от удостоверителните документи се прилагат към заявлението.

Никъде повече не се споменава акт за раждане.
Забележете, че няма изискване за дубликат, значи би трябвало да може и с оригинален акт. Също така изискването е само за първи документ, докато в нашия случай ние вече имаме, т.е. подновяваме паспорта на дъщерята.

Както казах, за нас тоя въпрос приключи. Но ми е интересно да чуя компетентни мнения ;-)
miro_atc
Младши потребител

Re: Ред за издаване на паспорт...

Мнениеот Standbay » 11 Авг 2011, 18:23

Чл. 19. (1) При подаване на заявление за издаване на първа лична карта към заявлението се представя и удостоверителен документ за раждане. По изключение могат да се представят и други официални документи, удостоверяващи данните за раждане. Копия от удостоверителните документи се прилагат към заявлението.

miro_atc написа:Никъде повече не се споменава акт за раждане.

удостоверителен документ за раждане=акт за раждане=други официални документи, удостоверяващи данните за раждане
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот miro_atc » 11 Авг 2011, 18:45

да поясня...

аз представих "удостоверение за раждане" - оригинал (накратко акт за раждане). Представих и копие (ксеро копие). Гарантирам също, че тези документи се изискват (и са достатъчни) за паспортните служби в София.
Но в Добрич системата каза "НЕ" - искат ДУБЛИКАТ!

Кое е правилното според вас:

1) Оригинален документ (за сверка) + копие (за задържане)

или

2) Дубликат (който също според мен е оригинален документ) за задържане...
miro_atc
Младши потребител

Мнениеот sadiata » 11 Авг 2011, 22:56

Правилно е становището ,че дубликата на акта за раждане е с правната стойност на оригинала на акта за раждане,поради което дубликата се ползва с материална доказателствена сила обвързваща органа на държавна власт в лицето на органа по издаване на лична карта.В този смисъл изискването на органа по издаване на лична картада се представи оригинал ,а не дубликат на акта за раждане е неосновтелно.
Чл.19 от ППЗДС изисква да се прилага удостоверение за раждане ,когато се издава първа лична карта и на това основание ако задаващия въпроса му е била издавана вече лична карта не е дължал изпълнение на материално правното изискване на чл.19 ал.1 от правилника за прилагане на закона за българските лични документи.
sadiata
Потребител

Мнениеот miro_atc » 11 Авг 2011, 23:56

sadiata написа: Чл.19 от ППЗДС изисква да се прилага удостоверение за раждане ,когато се издава първа лична карта и на това основание ако задаващия въпроса му е била издавана вече лична карта не е дължал изпълнение на материално правното изискване на чл.19 ал.1 от правилника за прилагане на закона за българските лични документи.

Споменах това изискване, тъй като това е единствената хипотеза в правилника, според която се изисква удостоверение за раждане. Но нас ни искаха ДУБЛИКАТ не за лична карта, а за преиздаване на паспорт на малолетната ни дъщеря. При това ни обясниха че може и за 15-ти път да се преиздава паспорта и всеки път трябвало да им носим ДУБЛИКАТ. Логиката им беше, че ОРИГИНАЛНИЯТ акт за раждане може да не е актуален, защото хипотетично някой може да осинови междувременно дъщеря ни и ние да не се водим повече родители. Аз честно казано много се съмнявам, че след осиновяване ГРАО ще подменят родителите в новия дубликат, но дори и да е, т.е. дори и да имат някаква целесъобразност това все още не прави изискването законосъобразно. Никъде нито в закона, нито в правилника има изискване да се представя точно ДУБЛИКАТ на акт за раждане.

Освен това е страшно обидно отношение. Ние (двамата родители) сме пълнолетни и без всякакво съмнение носим наказателна отговорност за документи с невярно съдържание. Изрично се подписваме на място пред служител за това! И защо се подписваме след като те не ни вярват, че оригиналният акт за раждане, който им представяме е актуален ???
miro_atc
Младши потребител

Мнениеот sadiata » 13 Авг 2011, 00:17

Спора беше за правната стойност на дубликата и оригинала на акта за раждане,както и да ли е законосъобразно изискването на органа по издаване на документа за самоличност да се представя акт за раждане в контекста на чл.19 ал.1 от ППЗДС.
sadiata
Потребител

Мнениеот miro_atc » 13 Авг 2011, 10:25

Аз не споря, а питам ;-)

Питам редно ли е да ме разкарват 500км за дубликат при условие, че им представям оригинален акт?

Още веднъж процедурата е подновяване (втори паспорт) на 10г. дете (на тия години няма лична карта още).
miro_atc
Младши потребител

Мнениеот sadiata » 15 Авг 2011, 21:41

Налице е спор щом като има две противоположни становища по даден въпрос и не е задължително едно от становищата Вие да го изразявате. Очевидно спора като състав не Ви е познат ,но това е нормално защото не сте юрист. Противоположни становища се вижда изразеното от мен становище и взетото становище от полицията -това е спор.
Колегите отговорихме на въпроса ви като проведохме идин пълноценен спор.
sadiata
Потребител

Мнениеот miro_atc » 16 Авг 2011, 11:28

Г-н sadiata,

Благодаря за мнението Ви.

Между нас не може да има спор, поне не и докато си говорим на различни езици. Единственият общ език между нас е българският и на него аз Ви попитах "може ли полицията да иска дубликат след като съм им представил оригинален акт за раждане?", а това което разбрах от отговора ви е: "ако им дадете дубликат не могат да ви искат оригинал".
Очевидно ако разполагах с дубликат, нямаше да има проблем - те това си изискват... и нямаше да водим този разговор.
Така че според мен между нас има недоразумение, или вие не сте разбрали какво питам, или аз не разбирам какво ми отговаряте. Вероятно е второто, за което се извинявам... въпреки, че го очаквах и поради това зададох въпроса, така че да може да ми се отговори само с "да"(1), "не"(2) или "зависи". Не държах отговорът да бъде аргументиран, достатъчно беше само да е разбираем, без да се налага да наемам адвокат за тълкуването му ;-)
miro_atc
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2011, 14:48

Правилото е да представите копие, заверено от вас, а носите оригинал само за сверяване.
Дубликатът съдържа всички данни, които са отразени в у-нието за раждане( няма разлика), но е със силата на оригинал, издадено от адм. орган, който издава и самото удостоверение.

Тъпо. Не бих отстъпила- интересно ще е на какво основание ще ви откажат писмено приемане на заявлението, респективно извършване на услугата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 16 Авг 2011, 15:52

miro_atc написа:Здравейте,
Казусът е следният:
паспортна служба Добрич изисква (задължително!) дубликат на акт за раждане, за да издаде паспорт на малолетно лице. Само с оригинален акт не може.
Редно ли е това?

Въпросът е принципен, тъй като вече подадохме документите, но разбира се едно такова изискване затруднява и финансово и времево. Става въпрос, че дубликат може да се издаде единствено от ГРАО по месторождение - в нашия случай дъщеря ни е родена в София, а ние се преместихме да живеем в Добрич... и това са 500км разходка заради един документ. Но това е нищо в сравнение с усещането, че всичките тия усилия ги правиш за да изпълниш незаконосъобразните изисквания или своеволия на бюрократи.

Прочетох внимателно както закона за личните документи, така и правилника за неговото прилагане. Думичката "дубликат" категорично не се среща, което е съвсем естествено тъй като дубликатът и оригиналът би трябвало да имат абсолютно една и съща правна стойност.
Практиката в софийските паспортни служби е да се представи оригинален акт за раждане плюс негово ксерокопие (което те задържат). Така беше издаден първият паспорт на дъщеря ни, както и нашите паспорти. Проверих, все още е такава практиката. Но очевидно Добрич са друга губерния и там законите се тълкуват по друг начин...
Всъщност неяснотата е заложена в самия правилник, понеже не е упоменат изрично редът за издаване на паспорт за малолетен. Изискване за акт за раждане има само в реда за издаване на лична карта и то първа лична карта:

Никъде повече не се споменава акт за раждане.
Забележете, че няма изискване за дубликат, значи би трябвало да може и с оригинален акт. Също така изискването е само за първи документ, докато в нашия случай ние вече имаме, т.е. подновяваме паспорта на дъщерята.

Както казах, за нас тоя въпрос приключи. Но ми е интересно да чуя компетентни мнения ;-)

Добрич изисква задължително.
По ред причини.
He ca своеволия на бюрократи.
Стига !
glubomirov
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2011, 16:10

Какви причини? Ако не затруднява.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 16 Авг 2011, 16:26

Сигурност за децата.
Toвa e Добрич.
:!:
glubomirov
Потребител

Мнениеот miro_atc » 16 Авг 2011, 16:27

poli_g написа:Тъпо. Не бих отстъпила- интересно ще е на какво основание ще ви откажат писмено приемане на заявлението, респективно извършване на услугата.

Ами аз се опитах да разбера, но служителките на гишето не ми отговориха дали има или няма вътрешна заповед, въпреки че аз останах с впечатлението, че "така им е наредено".
Тъй като бяхме притиснати от времето нямаше как да не отстъпим... предполагам, ако има заповед, тя ще си изпълнява докато не бъде (ако изобщо бъде) отменена.
Сега като се замисля, отвън имаше информационно табло в което (за разлика от закона и правилника) изрично бяха изброени нужните документи за паспорт на малолетно дето. Там пишеше цитирам:
удостоверителен документ за раждане/дубликат/

Твърде вероятно това табло и евентуалната вътрешна заповед да са с един и същ текст. Сега вие ще ми кажете как се тълкува думичка между две наклонени черти. Дали като "документ или дубликат" или като "документ който трябва да е дубликат"....
miro_atc
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Авг 2011, 16:56

Без да отговарям на въпроса Ви........във гр.Варна 'дубликат' не търсят....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2011, 17:12

miro_atc написа:Там пишеше цитирам:
удостоверителен документ за раждане/дубликат/

Твърде вероятно това табло и евентуалната вътрешна заповед да са с един и същ текст. Сега вие ще ми кажете как се тълкува думичка между две наклонени черти. Дали като "документ или дубликат" или като "документ който трябва да е дубликат"....

Удостоверителен документ за раждане е удостоверението за раждане или негов дубликат. На практика отразяват едни и същи факти- извлечения от акта за раждане, отразен в регистрите на населението.
У-нието за раждане се издава само веднъж, ако го запилеете някъде от общината, след заплащане на такса от 2 или 5лв. ще ви подведа и една проста молба, ви издават дубликат ( на същото удостоверение, което вече са издали).

Няма правна норма да се изисква задължително депозиране към заявлението и на дубликат в оригинал! Според мен изискване в този смисъл е плод на превратно разширително тълкуване волята на законодателя.
А ако представя нот. удостоверено фотокопие ( на у-нието или на дубликата) какво?- да не би да ми върнат книжата? :)

Онова със сигурността на децата не го схванах.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 16 Авг 2011, 17:53

poli_g написа:........ Онова със сигурността на децата не го схванах.

Нищо,
no problems :)
glubomirov
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2011, 18:06

Проблем е, така щото малките камъчета обръщат и най-солидната кола ( а опитът ми до сега не е опровергал максимата).
Бихте ли споделил идеята на това изискване?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот miro_atc » 16 Авг 2011, 18:15

poli_g написа:А ако представя нот. удостоверено фотокопие ( на у-нието или на дубликата) какво?

Всъщност ние до тоя "компромис" стигнахме със заместника на началника... Но познайте какво стана след това на гишето - въпреки че им беше "заповядано" да приемат нотариално копие се чудеха половин час защото едно "Й" от името не беше излязло добре и се четеше като "И". Разбирам че това е важно, но нали затова представям и оригиналния документ, а и няма как аз да отговарям за качеството на копирната машина на нотариуса...

Както и да е всичко приключи, детето пътува за Италия. Не знам само дали да не му уредим и аудиенция, така и така ще ходи до там.... Човек никога не знае кога може да му поискат дубликат от кръщелно, подпечатано лично от Папата ;-)

п.с. извинявам се за черния хумор. Действително тук в Добрич има десетки случаи на безследно изчезнали деца и младежи. Живея тук и разбира се нямам нищо против полицията да взема на сериозно опазването на децата. Друг е въпросът дали с надменно отношение към гражданите в стил "ние сме закона" ще постигнат положителен или отрицателен ефект.

Още веднъж, благодаря за мненията!
miro_atc
Младши потребител

Мнениеот glubomirov » 16 Авг 2011, 18:28

:!: "така им е наредено"
3a проверка истинността на документa
glubomirov
Потребител

Следваща

Назад към Административно право