начало

Здравно осигуряване на студент

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравно осигуряване на студент

Мнениеот lex_luthor8 » 04 Фев 2010, 18:33

Здравейте, аз съм нов в форума и първо искам да ви благодаря, че има към кой да се обърне човек в нужда.
Казуса ми е следния:
Мой колеги чуждестранни студенти учащи и завършили бакалавърска степен в Пловдивския университет ми се оплакаха, че през 4 годишното им обучение не са им плащали всички здравни осигуровки. Примерно два месеца платени след това още пет неплатени, те имат двойно гражданство и съответно български егн-та с помоща на който направихме справката онлайн.
Те ме помолиха за помощ, защото от университета са им казали, че те трябвало да си доплатят месеците в който не са били осигурявани :(
Нали университета е задължен да ти плаща здравните осигуровки като си редовен студент по време на следването ти ??

Ще ви бъдя благодарен ако ми дадете съвет какво да направим, защото забелязвам, че масово на чуждестранните студенти не се плащат всички здравни осигуровки в Пловдивския Университет.
lex_luthor8
Нов потребител

Re: Здравно осигуряване на студент

Мнениеот inspectora » 04 Фев 2010, 18:55

lex_luthor8 написа:... забелязвам, че масово на чуждестранните студенти не се плащат всички здравни осигуровки в Пловдивския Университет.

Интересно ... я пробвайте с медиите ;) - може пък да се окаже, че някой си е купил къща, фирма или кола с тея парички ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот lex_luthor8 » 04 Фев 2010, 23:11

Да това ми е една от идеите, да пиша на господари на ефира за този случай но исках да попитам по законов ред какви са процедурите ?
lex_luthor8
Нов потребител

Мнениеот mosqito » 06 Фев 2010, 13:49

lex_luthor8 написа:Да това ми е една от идеите, да пиша на господари на ефира за този случай но исках да попитам по законов ред какви са процедурите ?

Вместо да впрягаш енергията си за търсите съдействието на "Господари на ефира" защо по-добре не посетите главния счетоводител на университета? Вероятно информацията за платените здравни осигуровки се е загубила някъде по пътя между ПУ и НАП /НОИ/. Поставете си въпроса и писмено и устно и помолете да се подаде отново информацията за платените осигуровки до НАП.
Имах подобен случай с мой сродник, на когото му се "губеше" цяла година. Трябваше двукратно да посети кабинета на гл. счетоводител и въпроса вече е решен.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот akademikabg » 15 Ное 2010, 23:22

Масово има пробив в осигуряването на студенти особено в първи курс, защото има пропуск в осигуряването от матурата до влизането в университета.
akademikabg
Нов потребител

Мнениеот donna » 15 Ное 2010, 23:40

За чуждестранните студенти с двойно гражданство РАЗЯСНЕНИЕ № 3-283 от 9.01.2009 г. относно внасяне на здравноосигурителни вноски за студент с двойно гражданство
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
чл. 33,

чл. 40 ЗЗО
Постъпило е запитване от висше учебно заведение относно здравното осигуряване на студент, редовно обучение, приет на основание чл. 95, ал. 8 от Закона за висшето образование. Същият притежава двойно гражданство, едното от които е българско, другото турско и съответно притежава документи за самоличност, издадени от Република България и от Република Турция. В тази връзка е поставен въпросът следва ли въпросният студент да се осигурява здравно по българското законодателство и ако да, за чия сметка ще бъде осигурен - за негова сметка или за сметка на републиканския бюджет?

При така изложената фактическа обстановка с оглед разпоредбите на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО, обн., ДВ, бр. 70/1998 г., посл. изм., ДВ, бр. 110/2008 г.) изразяваме следното становище:

На основание чл. 33, ал. 1, т. 2 от Закона за здравното осигуряване българските граждани, които са граждани и на друга държава, подлежат на задължително осигуряване в Националната здравноосигурителна каса при условие, че живеят постоянно на територията на Република България. Тези лица живеят постоянно на територията на страната, ако фактически и трайно пребивават в нея повече от 183 дни от календарната година. Когато това условие не е налице, българските граждани с двойно гражданство заплащат стойността на оказаната им медицинска помощ.

Разпоредбата на чл. 40, ал. 3, т. 2 от ЗЗО предвижда за сметка на републиканския бюджет да се осигуряват студентите във висши училища - редовно обучение, до навършване на 26-годишна възраст и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, освен ако нямат друго основание за внасяне на здравноосигурителни вноски. Това право имат и българските граждани с двойно гражданство, ако са обхванати в кръга на задължително осигурените в НЗОК лица и отговарят на условията на чл. 40, ал. 3, т. 2 от закона, а именно: да са приети в редовна форма на обучение, да не са навършили 26-годишна възраст и да живеят постоянно на територията на страната.

Следователно в случая за студента, който притежава двойно гражданство, едното от които е българско, ако отговаря на условията на горецитираните разпоредби и декларира изпълнението им пред висшето учебно заведение, здравноосигурителните вноски ще бъдат за сметка на републиканския бюджет.

В случай, че лицето не подаде такава декларация, за него не следва да се прилага разпоредбата на чл. 40, ал. 3, т. 2 от ЗЗО

За периода от матурата до влизането в университета и записване в първи курс сами си заплащате здравната осигуровка .
donna
Старши потребител

Назад към Данъчно право