начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как се осигурява прокурист в ЕООД?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се осигурява прокурист в ЕООД?

Мнениеот vpascaleva » 18 Фев 2009, 13:23

Здравейте! Имам един въпрос, за който спорим с моята счетоводителка. Аз съм собственик и управител на ЕООД и вече съм в отпуск по майчинство. Вписах съпруга си като прокурист във фирмата, но той работи на трудов договор в друга фирма. Питането ми е какъв договор трябва да подпише той - трудов или граждански и съответно какви осигуровки трябва да плаща - като за управител с минимален праг 715 лева или може и по-ниски?
vpascaleva
Нов потребител

Re: Как се осигурява прокурист в ЕООД?

Мнениеот twist » 18 Фев 2009, 17:29

Първо, може би ще е интересно да чуем мнението на счетоводителката. Щом не и вярвате, може би значи отговоърт и не ви устройва, защото предлага "скъп" вариант. Така че почти се досещам какво ви е отговорила.
Второ, би било добре да дадете инфо за осигурителния доход на съпруга си по трудовоото правоотношение в другото предприятие - това може да е детайл от съществено значение.
Трето, щом имате нет, потърсете и в гугъла - има доста официални писма на НОИ и НАП, които дават отговор на въпроса как се осигурява прокурст на дружество.
twist
Младши потребител

Мнениеот vpascaleva » 18 Фев 2009, 18:05

Първо: мнението на счетоводителката ми няма значение, тъй като е доказала с действията си, че е далеч от компетентността. Не става въпрос дали ме устройва нейният отговор, а кой е най-добрият ЗАКОНЕН вариант за мен, фирмата и финансите ми.
Второ:Доходите на съпруга ми от другата фирма са под тавана от 2000 лева и, да, знам, че щом е така, трябва да се плащат осигуровки и при мен. Въпросът е колко и дали е необходимо да са върху минималния праг, който от тази година е над 700 лева.
Трето: Именно от гугъл попаднах при вас. Ако това ви притеснява, ще задам въпросите си на друго място. Знам, че има много писма от НАП и НОИ и всевъзможни други абревиатури, но как да знам дали това, което чета, е последно и валидно?
vpascaleva
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 18 Фев 2009, 18:10

...тъй като е доказала с действията си, че е далеч от компетентността.

Интересно, защо работите още с нея? Колкото до въпроса ви, от данъчно-осигурителна гледна точка, възможни са и двата варианта - "граждански договор" или "трудов договор", като осигуряването е върху минималния осигурителен праг от първа група - управители и т.н.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vpascaleva » 18 Фев 2009, 18:18

Благодаря за отговора. В съвсем кратки срокове ще си назнача щатен счетоводител и вече няма да ползвам услугите на настящата си счетоводителка. Просто изчаквах удобен момент.
vpascaleva
Нов потребител

Мнениеот twist » 18 Фев 2009, 21:29

В съвсем кратки срокове ще си назнача щатен счетоводител

Туй добре, въпреки че.... :roll:
А решихте ли как ще осигурявате прокуриста?
т.е кой е най-добрият ЗАКОНЕН вариант за вас, фирмата и финансите ви.
twist
Младши потребител

Мнениеот vega » 20 Фев 2009, 20:07

едно въпросче ми се е загнездило. Колегите Ви отговориха на въпроса, но Вие не им казахте какво Ви е посъветвала счетоводителката, която е така "далеч от компетентността". Любопитно ми е. Има ли я изобщо?
vega
Потребител

Назад към Данъчно право