- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Законен срок за отговор на запитвания към НАП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Законен срок за отговор на запитвания към НАП
Уважаеми юристи,някой знае ли къде е определен законният срок за отговор след поставен писмен въпрос към НАП?Знам,че е едномесечен,но къде е реглментиран точно не знам.
Това,което намерих е:
Закон за администрацията:
Чл. 2. (1) (Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Администрацията осъществява своята дейност при спазване на следните принципи:
4) Администрацията е длъжна да дава отговор на гражданите и юридическите лица на отправени от тях запитвания, молби, жалби, предложения и сигнали по въпроси, които представляват техен законен интерес, по ред, определен със закон.
Та кой е този закон,който определя реда за даване на отговор от НАП на поставени въпроси?
Това,което намерих е:
Закон за администрацията:
Чл. 2. (1) (Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Администрацията осъществява своята дейност при спазване на следните принципи:
4) Администрацията е длъжна да дава отговор на гражданите и юридическите лица на отправени от тях запитвания, молби, жалби, предложения и сигнали по въпроси, които представляват техен законен интерес, по ред, определен със закон.
Та кой е този закон,който определя реда за даване на отговор от НАП на поставени въпроси?
- margaritak
- Нов потребител
В ДОПК не пише нищо.....
Прочетох/по диагонал/ АПК,но искам да попитам за да съм сигурна:
Отговора от НАП,който трябва да се получи във връзка с писмено запитване представлява ли индивидуален административен акт съгл.АПК?
Прочетох/по диагонал/ АПК,но искам да попитам за да съм сигурна:
Отговора от НАП,който трябва да се получи във връзка с писмено запитване представлява ли индивидуален административен акт съгл.АПК?
- margaritak
- Нов потребител
Здравейте, margaritak!
Мисля, че отговора на първия Ви въпрос се съдържа в ПЗР на АПК, съгласно който
§ 8. Уредените в кодекса производства за издаване на индивидуални административни актове и тяхното обжалване по административен и съдебен ред се прилагат и при извършването на административни услуги, както и при обжалването на отказите за извършването им, освен ако в специален закон е предвидено друго.
За сроковете за издаване на ИАА - чл. 57, обаче обърнете особено особено внимание на ал. 5, ал. 6 и най-вече на ал. 7.
Така че, дори и да се счете, че съответният отговор не е ИАА, то същият ще бъде определен като административна услуга и сроковете пак са същите.
По отношение на сроковете не видях нищо друго в ДОПК /като специален закон/, освен чл. 17, въз основа на който се дават разните му там становища, отговори и т.н. В ЗНАП също не намерих нищо за сроковете, освен чл. 10, ал. 1, т.10, съгласно който г-жа Мургина дава своите задължителни указания.
Май това е всичко, което изрових!
Успех!
Мисля, че отговора на първия Ви въпрос се съдържа в ПЗР на АПК, съгласно който
§ 8. Уредените в кодекса производства за издаване на индивидуални административни актове и тяхното обжалване по административен и съдебен ред се прилагат и при извършването на административни услуги, както и при обжалването на отказите за извършването им, освен ако в специален закон е предвидено друго.
За сроковете за издаване на ИАА - чл. 57, обаче обърнете особено особено внимание на ал. 5, ал. 6 и най-вече на ал. 7.
Така че, дори и да се счете, че съответният отговор не е ИАА, то същият ще бъде определен като административна услуга и сроковете пак са същите.
По отношение на сроковете не видях нищо друго в ДОПК /като специален закон/, освен чл. 17, въз основа на който се дават разните му там становища, отговори и т.н. В ЗНАП също не намерих нищо за сроковете, освен чл. 10, ал. 1, т.10, съгласно който г-жа Мургина дава своите задължителни указания.
Май това е всичко, което изрових!
Успех!
-
ianeva - Потребител
Благодаря,Ви ianeva,
Разбирам,че отговора от НАП представлява индивидуален административен акт...
Случаите с НАП са следните:Поставяме си писмени въпроси и чакаме с месеци да ни отговорят...Ако отговорят евентуално е след 3-4 месеца...А в много от случаите въобще не отговарят...
Като чета чл.58:(1) Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът.
и Чл. 61. (1) Административният акт, съответно отказът да се издаде акт, се съобщава в тридневен срок от издаването му на всички заинтересовани лица, включително на тези, които не са участвали в производството.
Не ми се връзват двата текста....
Имаме ли мълчалив отказ при неотговарянето на поставен въпрос и трябва ли да ни уведомят НАП в тридневен срок,че отказват да ни издадат такъв?
Предполагам въпросите ми са доста лаишки,но не съм юрист и съм далеч от тази материя....
В крайна сметка ние имаме ли някакви права и можем ли да претендираме ако в резултат на неполучен отговор допуснем грешка?
Разбирам,че отговора от НАП представлява индивидуален административен акт...
Случаите с НАП са следните:Поставяме си писмени въпроси и чакаме с месеци да ни отговорят...Ако отговорят евентуално е след 3-4 месеца...А в много от случаите въобще не отговарят...
Като чета чл.58:(1) Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът.
и Чл. 61. (1) Административният акт, съответно отказът да се издаде акт, се съобщава в тридневен срок от издаването му на всички заинтересовани лица, включително на тези, които не са участвали в производството.
Не ми се връзват двата текста....
Имаме ли мълчалив отказ при неотговарянето на поставен въпрос и трябва ли да ни уведомят НАП в тридневен срок,че отказват да ни издадат такъв?
Предполагам въпросите ми са доста лаишки,но не съм юрист и съм далеч от тази материя....
В крайна сметка ние имаме ли някакви права и можем ли да претендираме ако в резултат на неполучен отговор допуснем грешка?
- margaritak
- Нов потребител
margaritak написа:Имаме ли мълчалив отказ при неотговарянето на поставен въпрос
Да, имате мълчалив отказ. Можете да го обжалвате в предвидените в АПК срокове. 3-дневният срок за уведомяване при отказ важи само за изричните откази. Това е много често срещана практика в администрацията и пак е хубаво, че не са направили един друг хитър трик-Вие адресирате жаблата до конкретен орган, те я препращат на друг, който Ви отговаря вместо този, който в действителност е компетентен да Ви отговори. В този случай пак има мълчалив отказ, но тъй като хората не са запознати добре с АПК, остават с впечатлението, че имат отговор, после евентуално обжалват, но акта на некомпетентния орган, съдът го отменя, естествено, но междувременно гражданинът е изпуснал сроковете за обжалване на мълчаливия отказ на действително компетентния орган.
С две думи - ако са минали 3-4 месеца, няма смисъл да обжалвате, защото срокът е изтекъл, но спокойно можете да пуснете ново идентично запитване и ако пак не Ви отговорят, обжалвайте БЪРЗО.
Последна промяна kalahan на 03 Окт 2007, 01:18, променена общо 1 път
- kalahan
- Потребител
Ясно,
често срещана практика е, да пратят отговор от рода, че са препратили въпроса до "Централното управление".
Както и да е Явно плачат да ги поспамим, и веднага да ви ангажираме
често срещана практика е, да пратят отговор от рода, че са препратили въпроса до "Централното управление".
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря,kalahan .
Бях доста скептично настроена като пуснах темата...Да си призная очаквах отговори от вида:"Потърсете платена консултация от адвокат.Нямаме намерение да обслужваме безплатно и бизнеса ви" и т.н...
.
Благодаря още веднъж...Ще се налага явно да потърсим услугите на ваши колеги при обжалване.
Бях доста скептично настроена като пуснах темата...Да си призная очаквах отговори от вида:"Потърсете платена консултация от адвокат.Нямаме намерение да обслужваме безплатно и бизнеса ви" и т.н...
.
Благодаря още веднъж...Ще се налага явно да потърсим услугите на ваши колеги при обжалване.
- margaritak
- Нов потребител
prnedev написа:Ясно,
Аз не съм адвокат, няма как.
- kalahan
- Потребител
Не съм съгласна с напарвените коментари - в случая е поставен въпрос, напаревно е запитване, а не е подадена жалба срещу издаден вече от НАП акт, така че не е приложима посочената по-горе процедура за обжалване. При постъпили запитвания от страна на граждани и фирми, НАП би следвало да отговори в кратък 7-дневен срок, уреден във вътрешните й правила/процедури/ за работа, който срок, както виждате не е законоустановен и следователно неспазването му не води до някакви законоустановени последици.
- tedi_
- Нов потребител
И в крайна сметка ние имаме ли някакви права?
Щото в страницата на НАП пише:
Срок: 30-дневен, считано от датата на постъпването на писменото запитване в съответната структура, компетентна да изготви отговора/становището.
http://www.nap.bg/files/file_download.d ... oc_id=1586
Те не го спазват...и ние нищо не можем да направим...Така ли излиза?
Щото в страницата на НАП пише:
Срок: 30-дневен, считано от датата на постъпването на писменото запитване в съответната структура, компетентна да изготви отговора/становището.
http://www.nap.bg/files/file_download.d ... oc_id=1586
Те не го спазват...и ние нищо не можем да направим...Така ли излиза?
- margaritak
- Нов потребител
margaritak, права имате , друг е въпроса дали сте готова да ги реализирате. В един предходен постинг мой колега е споменал вариант за действие.
Хрумва ми и нещо друго, макар да рискувам постинга да стане обемен, но как да е ... Предполагам, че сте счетоводител и доста често се сблъсквате с поставения от Вас проблем. Иначе казано - от НАП я ви отговорят, я - не, а пък може и докато Ви отговорят да излезе някой правилник или наредбица, от което техния отговор съвсем да се обезсмисли /поради забавата/. Не вярвам само Вие да имате такъв проблем, иначе казано само вашето ТД на НАП да е толкова бавно. И в тази връзка, ми идва наум един текст от АПК /чл. 119/. Прочетете ги хубаво тези текстове, съберете се с Ваши съмишленици - счетоводители и подавайте сигнали до ЦУ на НАП, като се позовавате на липса на целесъобразност. Иначе казано, описвате точно и конкретно случаите си, кога са входирани съответните запитвания, след колко време им е даден отговор и т.н. Особено внимание в сигнала - целесъобразност. Опишете как запитванията Ви не са самоцел, как ги отправяте с оглед на това да спазвате точно законите, от което и интересите на държавата са защитени. Видях в сайта на НАП, че има и Харта на клиента - ако трябва цитирайте я и нея. Казано в прав текст, напишете им, че структурите им са толкова мудни , че на практика отговорите им /когато има такива/ нямат смисъл. Следва да знаете, че тези сигнали не са анонимни
Не знам дали ще има смисъл, поради максимата "гарван гарвану око не вади", но ако имате воля и сте готова - и това е начин!
Хрумва ми и нещо друго, макар да рискувам постинга да стане обемен, но как да е ... Предполагам, че сте счетоводител и доста често се сблъсквате с поставения от Вас проблем. Иначе казано - от НАП я ви отговорят, я - не, а пък може и докато Ви отговорят да излезе някой правилник или наредбица, от което техния отговор съвсем да се обезсмисли /поради забавата/. Не вярвам само Вие да имате такъв проблем, иначе казано само вашето ТД на НАП да е толкова бавно. И в тази връзка, ми идва наум един текст от АПК /чл. 119/. Прочетете ги хубаво тези текстове, съберете се с Ваши съмишленици - счетоводители и подавайте сигнали до ЦУ на НАП, като се позовавате на липса на целесъобразност. Иначе казано, описвате точно и конкретно случаите си, кога са входирани съответните запитвания, след колко време им е даден отговор и т.н. Особено внимание в сигнала - целесъобразност. Опишете как запитванията Ви не са самоцел, как ги отправяте с оглед на това да спазвате точно законите, от което и интересите на държавата са защитени. Видях в сайта на НАП, че има и Харта на клиента - ако трябва цитирайте я и нея. Казано в прав текст, напишете им, че структурите им са толкова мудни , че на практика отговорите им /когато има такива/ нямат смисъл. Следва да знаете, че тези сигнали не са анонимни
Не знам дали ще има смисъл, поради максимата "гарван гарвану око не вади", но ако имате воля и сте готова - и това е начин!
-
ianeva - Потребител
tedi_ написа:Не съм съгласна с напарвените коментари - в случая е поставен въпрос, напаревно е запитване, а не е подадена жалба срещу издаден вече от НАП акт, така че не е приложима посочената по-горе процедура за обжалване. При постъпили запитвания от страна на граждани и фирми, НАП би следвало да отговори в кратък 7-дневен срок, уреден във вътрешните й правила/процедури/ за работа, който срок, както виждате не е законоустановен и следователно неспазването му не води до някакви законоустановени последици.
Не съм съгласен, чл. 21, ал. 2 от АПК изрично посочва, че ИАА е и волеизявлението, с което се декларират или констатират вече възникнали права или задължения. По този начин запитването до НАП ще бъде правопораждащ факт за образуване на производство по издаване на ИАА по смисъла на чл. 21, ал. 2 от АПК и мълчаливият отказ ще може да се обжалва по общия ред. Всъщност много е важно какво точно се пита в това "запитване" до НАП - ако е въпрос за факти, а не за права и задължения, НАП не би следвало да отговарят поради разпоредбата на чл. 72 от ДОПК.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
Бъдете сигурен, колега kalahan, че не става въпрос за 72 ДОПК. Обикновено /доколкото аз съм запозната/ става въпрос за конкретни питания, свързани с неясноти по законите - напр. ЗДДС и са в смисъл как следва да се процедира, следва ли или не да се начислява да речем ДДС и т.н.
-
ianeva - Потребител
В такъв случай не мисля, че има начин НАП да бъдат накарани да отговарят, освен евентуално по начина, който Вие сте посочила - § 8 АПК. То не е и в тяхната компетентност да дават тълкувателни решения, тълкуването на законите едва ли може да с е счете за администратина услуга, нали има юристи за това, на които се плаща, защо НАП да дават безплатни консултации (започнах в духа на някои колеги да говоря ).
Компетентен би трябвало да е ВАС, ако има противоречива практика - чл. 261 АПК.
Компетентен би трябвало да е ВАС, ако има противоречива практика - чл. 261 АПК.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
kalahan, те не са точно тълкувателни решения, а по-скоро ... хм, как да ги нарека?... задължителни указания, становища и т.н. НАП не дават безплатни консултации, изпълняват свои задължения /вижте напр. чл. 10, ал. 1, т. 10 от ЗНАП /указанията на ИД на НАП/, чл. 17 от ДОПК /по отношение правата на задължените права/ и т.н. Просто има много идиотия /извинете ме за израза/ в данъчните закони...
-
ianeva - Потребител
ianeva написа:И още нещо Или моя АПК не е в час или аз не съм, ама 261 го виждам отменен.
А, да, отменен е през август, не знаех. Благодаря.
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
ianeva написа:kalahan, те не са точно тълкувателни решения, а по-скоро ... хм, как да ги нарека?... задължителни указания, становища и т.н. НАП не дават безплатни консултации, изпълняват свои задължения /вижте напр. чл. 10, ал. 1, т. 10 от ЗНАП /указанията на ИД на НАП/, чл. 17 от ДОПК /по отношение правата на задължените права/ и т.н. Просто има много идиотия /извинете ме за израза/ в данъчните закони...
Знам ги тези задължителни указания, естествено, просто в началото на дискусията не загрях, че за тях става въпрос. Те са си вътрешнослужебни актове и според едно решение на КС също подлебат на обжалване, ако засягат права и законни интереси на гражданите, а сега вече директно си го пише в чл. 21, ал. 1 от АПК. Такива указания има не само там, а и в повечето институции в МФ като АДФИ, Митниците, АДВ, АФР, КФН и т.н. Така че НАП не са единствените, които се правят на ударени и си мислят, че вътрешнослужебните актове не подлежат на обжалване. А за идиотията - съгласен съм, но според мен и най-идиотският закон може да бъде прилаган по разумен начин, проблемът обикновено е в правоприлагащите органи, които все забравят вехтия ЗНА и способите за тълкуване, посочени в чл. 46.
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
Проблема kalahan, така, както аз го виждам, са сроковете и целесъобразността на евентуално получен отговор от НАП. Да пратиш официално запитване и да получиш /ако получиш!/ отговор след 3-5-6 месеца? Че то по-добре да не пращат отговор, защото с темповете, с които стават промените на законите в страната ни, нищо чудно закона, по който е изпратено запитването вече да не съществува или така да е изменен, че от отговора просто да няма смисъл. Затова ги насочих към сигналите по чл. 119 АПК. Безобразие е да изтипосаш на официалната страница на НАП "Харта на клиента" с определени срокове, с ясното съзнание, че на практика тези срокове са химера!
Извинявам се за отклонението, но лично мен това ме провокира да се включа по темата!
Извинявам се за отклонението, но лично мен това ме провокира да се включа по темата!
-
ianeva - Потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|