начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Патентен данък на заложна къща?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Патентен данък на заложна къща?

Мнениеот vanya_hristova » 08 Авг 2010, 11:48

Интересува ме как точно се определя размера на патентния данък или лиценза (не зная кое понятие е по-точно) на заложните къщи. Малко се обърквам от правните текстове, които разгледах, и се надявам някой по-компетентен да може да ми даде малко "смляна" информация по въпроса. Благодаря предварително! :D
vanya_hristova
Нов потребител

Re: Патентен данък на заложна къща?

Мнениеот pspetia » 09 Авг 2010, 13:27

Много е важно къде се намира въпросната заложна къща! ЗМДТ Чл. 61к. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Общинският съвет определя размера на патентния данък в граници съгласно приложение № 4 в зависимост от местонахождението на обекта на територията на съответната община
Ако искаш ще ти го сметна само кажи общината! И може би трябваше да е най-отпред - ЕТ ли си или юридическо лице?
pspetia
Младши потребител

Мнениеот Melly » 09 Авг 2010, 16:22

Вместо да пресмяташ, pspetia, помисли дали е редно вЪпросителят да получи безплатен отговор!

Патентният данък за заложните къщи е един от най-високите данъци за упражняване на търговска дейност. След като е търговец и ще "тича" по частната писта, ами да се научи да си плати услугата. :idea:
"Сиренето е с пари"! :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vanya_hristova » 09 Авг 2010, 19:32

Страшно ви благодаря! Нямам намерение да злоупотребявам със знанията и информацията ви, естествено, че ще добегна до услугите на счетоводна къща. Просто въпросът ми все още е чисто любителски,а сама не успях да си "преведа" от правните текстове тази начална информация. Не исках да изглеждам несериозно и нелепо в някоя счетоводна къща - все още въпросите ми не са много координирани.
Благодаря ви, че ми отделихте време и внимание :)
vanya_hristova
Нов потребител

Мнениеот pspetia » 10 Авг 2010, 10:18

* Melly маже би си прав/а/, но има и друго положение - там където се подава тази декларация /в ПАМДТ на съответната община/ са длъжни да сметнат и обяснят и то безплатно! А аз съм данъчен служител и дълги години съм се занимавала с патенти, нищо не ми пречи да помогна - безкористно! Хубав ден
pspetia
Младши потребител

Мнениеот lucius_seneca » 10 Авг 2010, 10:47

vanya_hristova написа:Интересува ме как точно се определя размера на патентния данък или лиценза (не зная кое понятие е по-точно) на заложните къщи. Малко се обърквам от правните текстове, които разгледах, и се надявам някой по-компетентен да може да ми даде малко "смляна" информация по въпроса. Благодаря предварително! :D

По начало въпросът ти е погрешно поставен.

ХА-ХА-ХА :lol: :lol: :lol: , бягай при счетоводителите, юристите са излишни те не познават закона и съдебната практика не се явяват по данъчни дела в съда това всичкото го правят счетоводителите и данъчните.УСПЕХ.

Не слушай нито счетоводители нито данъчни-включително във форума.Никой от тях нищо не разбира.Преди около 3 години и 6 месеца регистрирах на баща ми и брат ми заложна къща и миналата година приведох правното положение на заложната къща в съответствие с новите законови изисквания.

Бях написал на брат ми и баща ми няколко въпроса от данъчното право- и отдолу верните отговори-казах им който от счетоводителите н а тези въпроси ви даде отговорите отдолу-той е вашият счетоводител.Ходиха по счетоводители(12 на брой) ходиха и при познати данъчни(поне 3-4 човека) НИТО ЕДИН от тях не даде правилните отговори.Всички правеха някакви свободни съчинения.
Дори един дойде да спори с мен в кантората и да ми обяснява колко не съм бил прав.В момента в който му посочих съответната разпоредба "омекна"-отварянето на очите беше безвъзмездно за този счетоводител, но само този път заради баща ми и брат ми(умориха се да търсят счетоводител).
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот Melly » 10 Авг 2010, 10:52

pspetia ,

Вече съм спокойна. Имаме си и данъчен експерт.
Преди време и Мистър НОИ се регистрира тук, в този форум. :D
Имаме си и "спец" по ЗУТ-а. Поназнайва, ама компетентните юзъри май не са съгласни много, много с него...
Остават още няколко вакантни места. Ще се попълнят вярвам...

Усмихнат ден!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 10 Авг 2010, 11:00

ХА-ХА-ХА :lol: :lol: :lol: , бягай при счетоводителите, юристите са излишните не познават закона и съдебната практика не се явяват по данъчни дела в съда...
....това всичкото го правят счетоводителите и данъчните.

Странно, много странно... , колега lucius_seneca. :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vanya_hristova » 10 Авг 2010, 19:27

Някой, по-мъдър от мен беше казал, че истината се ражда в спора :D
Консултирах се и на други места и ми казват всеки път различни неща, но аз си задавам въпросите към хора с различна компетенция и може би заради това ми се получават разминавките :)
Извинявам се за неточно зададения ми въпрос, но то и аз самата не знаех точно к'во питам..
Отново благодарности :D
vanya_hristova
Нов потребител

Мнениеот lucius_seneca » 11 Авг 2010, 12:10

vanya_hristova написа:Някой, по-мъдър от мен беше казал, че истината се ражда в спора :D
Консултирах се и на други места и ми казват всеки път различни неща, но аз си задавам въпросите към хора с различна компетенция и може би заради това ми се получават разминавките :)
Извинявам се за неточно зададения ми въпрос, но то и аз самата не знаех точно к'во питам..
Отново благодарности :D

Няма проблем баща ми и брат ми го гледаха този филм преди около 3 години(за мое съжаление и аз покрай тях зорлен го гледах-не ми вярваха/всякакви други мнения -на данъчни счетоводители бяха меродавани за тях/ до един момент) :mrgreen:

П.П. ако позволиш различията не са от "различна компетентност", а се дължат на некомпетентността на попитаните от теб хора, защото -ЗАКОНА е ЕДИН за ВСИЧКИ.Просто едни могат други не. :roll:
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 11 Авг 2010, 17:51

Различни времена, различни мнения...
mosqito
Младши потребител

Мнениеот lucius_seneca » 17 Авг 2010, 01:20

mosqito написа:Различни времена, различни мнения...

написаното важи за минало време и отменени закони и то част от мненията отговарят на истината, но САМО от средата до към края н а темата.Драсканиците, че като се регистрираш по ЗДДС няма да плащаш патентен данък са пълна глупост и са мнения на счетоводители и данъчни(така беше и при брат ми и баща ми-филма съм го гледал-МНОГОКРАТНО).По темата относно данъчното облагане на заложните къщи съм се наслушал на глупоститте на счетоводни и данъчни "консултанти"...И то доста преди да бъде поставена в този форум...
lucius_seneca
Младши потребител

Назад към Данъчно право