начало

Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати

Патентен данък на заложна къща?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Патентен данък на заложна къща?

Мнениеот vanya_hristova » 08 Авг 2010, 11:48

Интересува ме как точно се определя размера на патентния данък или лиценза (не зная кое понятие е по-точно) на заложните къщи. Малко се обърквам от правните текстове, които разгледах, и се надявам някой по-компетентен да може да ми даде малко "смляна" информация по въпроса. Благодаря предварително! :D
vanya_hristova
Нов потребител

Re: Патентен данък на заложна къща?

Мнениеот pspetia » 09 Авг 2010, 13:27

Много е важно къде се намира въпросната заложна къща! ЗМДТ Чл. 61к. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Общинският съвет определя размера на патентния данък в граници съгласно приложение № 4 в зависимост от местонахождението на обекта на територията на съответната община
Ако искаш ще ти го сметна само кажи общината! И може би трябваше да е най-отпред - ЕТ ли си или юридическо лице?
pspetia
Младши потребител

Мнениеот Melly » 09 Авг 2010, 16:22

Вместо да пресмяташ, pspetia, помисли дали е редно вЪпросителят да получи безплатен отговор!

Патентният данък за заложните къщи е един от най-високите данъци за упражняване на търговска дейност. След като е търговец и ще "тича" по частната писта, ами да се научи да си плати услугата. :idea:
"Сиренето е с пари"! :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vanya_hristova » 09 Авг 2010, 19:32

Страшно ви благодаря! Нямам намерение да злоупотребявам със знанията и информацията ви, естествено, че ще добегна до услугите на счетоводна къща. Просто въпросът ми все още е чисто любителски,а сама не успях да си "преведа" от правните текстове тази начална информация. Не исках да изглеждам несериозно и нелепо в някоя счетоводна къща - все още въпросите ми не са много координирани.
Благодаря ви, че ми отделихте време и внимание :)
vanya_hristova
Нов потребител

Мнениеот pspetia » 10 Авг 2010, 10:18

* Melly маже би си прав/а/, но има и друго положение - там където се подава тази декларация /в ПАМДТ на съответната община/ са длъжни да сметнат и обяснят и то безплатно! А аз съм данъчен служител и дълги години съм се занимавала с патенти, нищо не ми пречи да помогна - безкористно! Хубав ден
pspetia
Младши потребител

Мнениеот lucius_seneca » 10 Авг 2010, 10:47

vanya_hristova написа:Интересува ме как точно се определя размера на патентния данък или лиценза (не зная кое понятие е по-точно) на заложните къщи. Малко се обърквам от правните текстове, които разгледах, и се надявам някой по-компетентен да може да ми даде малко "смляна" информация по въпроса. Благодаря предварително! :D

По начало въпросът ти е погрешно поставен.

ХА-ХА-ХА :lol: :lol: :lol: , бягай при счетоводителите, юристите са излишни те не познават закона и съдебната практика не се явяват по данъчни дела в съда това всичкото го правят счетоводителите и данъчните.УСПЕХ.

Не слушай нито счетоводители нито данъчни-включително във форума.Никой от тях нищо не разбира.Преди около 3 години и 6 месеца регистрирах на баща ми и брат ми заложна къща и миналата година приведох правното положение на заложната къща в съответствие с новите законови изисквания.

Бях написал на брат ми и баща ми няколко въпроса от данъчното право- и отдолу верните отговори-казах им който от счетоводителите н а тези въпроси ви даде отговорите отдолу-той е вашият счетоводител.Ходиха по счетоводители(12 на брой) ходиха и при познати данъчни(поне 3-4 човека) НИТО ЕДИН от тях не даде правилните отговори.Всички правеха някакви свободни съчинения.
Дори един дойде да спори с мен в кантората и да ми обяснява колко не съм бил прав.В момента в който му посочих съответната разпоредба "омекна"-отварянето на очите беше безвъзмездно за този счетоводител, но само този път заради баща ми и брат ми(умориха се да търсят счетоводител).
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот Melly » 10 Авг 2010, 10:52

pspetia ,

Вече съм спокойна. Имаме си и данъчен експерт.
Преди време и Мистър НОИ се регистрира тук, в този форум. :D
Имаме си и "спец" по ЗУТ-а. Поназнайва, ама компетентните юзъри май не са съгласни много, много с него...
Остават още няколко вакантни места. Ще се попълнят вярвам...

Усмихнат ден!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 10 Авг 2010, 11:00

ХА-ХА-ХА :lol: :lol: :lol: , бягай при счетоводителите, юристите са излишните не познават закона и съдебната практика не се явяват по данъчни дела в съда...
....това всичкото го правят счетоводителите и данъчните.

Странно, много странно... , колега lucius_seneca. :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vanya_hristova » 10 Авг 2010, 19:27

Някой, по-мъдър от мен беше казал, че истината се ражда в спора :D
Консултирах се и на други места и ми казват всеки път различни неща, но аз си задавам въпросите към хора с различна компетенция и може би заради това ми се получават разминавките :)
Извинявам се за неточно зададения ми въпрос, но то и аз самата не знаех точно к'во питам..
Отново благодарности :D
vanya_hristova
Нов потребител

Мнениеот lucius_seneca » 11 Авг 2010, 12:10

vanya_hristova написа:Някой, по-мъдър от мен беше казал, че истината се ражда в спора :D
Консултирах се и на други места и ми казват всеки път различни неща, но аз си задавам въпросите към хора с различна компетенция и може би заради това ми се получават разминавките :)
Извинявам се за неточно зададения ми въпрос, но то и аз самата не знаех точно к'во питам..
Отново благодарности :D

Няма проблем баща ми и брат ми го гледаха този филм преди около 3 години(за мое съжаление и аз покрай тях зорлен го гледах-не ми вярваха/всякакви други мнения -на данъчни счетоводители бяха меродавани за тях/ до един момент) :mrgreen:

П.П. ако позволиш различията не са от "различна компетентност", а се дължат на некомпетентността на попитаните от теб хора, защото -ЗАКОНА е ЕДИН за ВСИЧКИ.Просто едни могат други не. :roll:
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 11 Авг 2010, 17:51

Различни времена, различни мнения...
mosqito
Младши потребител

Мнениеот lucius_seneca » 17 Авг 2010, 01:20

mosqito написа:Различни времена, различни мнения...

написаното важи за минало време и отменени закони и то част от мненията отговарят на истината, но САМО от средата до към края н а темата.Драсканиците, че като се регистрираш по ЗДДС няма да плащаш патентен данък са пълна глупост и са мнения на счетоводители и данъчни(така беше и при брат ми и баща ми-филма съм го гледал-МНОГОКРАТНО).По темата относно данъчното облагане на заложните къщи съм се наслушал на глупоститте на счетоводни и данъчни "консултанти"...И то доста преди да бъде поставена в този форум...
lucius_seneca
Младши потребител

Назад към Данъчно право