начало

374 кандидати се явиха на писмения изпит за младши следователи 374 кандидати се явиха на писмения изпит за младши следователи

Наследен имот без нот. акт

Казуси за недвижими имоти

Наследен имот без нот. акт

Мнениеот zafirovp » 27 Апр 2025, 15:37

Здравейте,

Преди 8 години баща ми почина и ми остави 50% от имот, а другите 50% бяха на дядо ми. Отидох при нотариус, а след това до общината, но не си спомням какви точно документи предоставих. В общината ми казаха че мога да си взема нот. акт от нотариус, но не е задължително. Не го и направих, понеже живея в чужбина и нямах време. Преди 5 месеца дядо ми почина и сега имота се дели между мен и леля ми, но не знам в какъв размер.

Въпросът ми е дали е нужно да предприемам каквито и да действия, след като наследството се приема автоматично? Живея на другия край на света и наистина нямам възможност да се прибера, освен ако няма риск да изгубя имота. Нямам намерение да го продавам.

Сърдечни благодарности на отговорилите!
zafirovp
Нов потребител

Re: Наследен имот без нот. акт

Мнениеот guest1 » 27 Апр 2025, 20:26

Здравейте. От обяснението разбирам, че лелята е сестра на баща ви, а дядото е техен баща.
Ако дядото няма други деца и съпруга - наследството се дели правно между Вас (като заместващ Вашия баща) и лелята. Тук трябва да отбележа, че наследствената маса включва цялото имущество на наследодателя.

Ако няма друго имущество и те предприемете никакви действия - от Общинската администрация могат да приложат
Чл. 14. (6) При придобиване на имот по наследство декларацията по ал. 1 се подава в срока по чл. 32. В случай че не е подадена данъчна декларация по ал. 1 от наследниците или заветниците, след изтичането на срока по чл. 32 служителят по чл. 4, ал. 1 образува партида за наследения недвижим имот въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението.

Въпреки, че живеете в чужбина и целия имот бъде ползван от леля Ви - тя не може да го придобие по давност. Когато съсобственик ползва съсобствен имот се приема, че владее своята идеална част и е държател/ползвател/ на идеалните части на останалите съсобственици.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси