начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Уволнение поради липса на качества СПЕШНО МОЛЯ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение поради липса на качества СПЕШНО МОЛЯ

Мнениеот marina123456 » 31 Авг 2024, 09:19

Здравейте,

След три години работа в софтуерна компания работеща с програмен език, който е разработен само за тях и не се използва в други компании, работодателя ми прекратява трудовия договор по чл. 328 ал.1 т. 5 - липса на качества за ефективно изпълнение на работата.
Първите години ръководител проект и колегите са ме обучавали по възложените задачи, но в последствие нямат време, тъй като са изключително заети с проекта и съответно аз не мога да напредвам в програмния език, за да работя ефективно и ми възлагат много рядко задачи, в част от които не се справям. В тази връзка в последствие след последната положителна годишна оценка за справяне с работата / имам общо две положителни годишни оценки за предходните години /, 4 месеца след нея ръководителя пише забележка лоша оценка, че не се справям. Съответно аз разговарях с по-висш началник и му казах причината за оценката на ръководителя / че не ме обучава / и оттам се започна войната.

Въпросът ми е:
1. Какви доказателства са ми необходими, за да докажа, че не е в мен причината да не се справям последните месеци, тъй като за този програмен език е необходима помощ от тяхна страна, за да се обучавам в новите задачи?
2. Какви са шансовете, ако обжалвам заповедта по чл. 328 ал. 1 т. 5?
3. Как работодателя би могъл да докаже основанието си за прекратяване по чл. 328 ал. 1 т. 5?
4. Какво обезщетение би трябвало да получа по този член / договорът ми е с два месеца предизвестие и имам неизползван отпуск за 2023 и 2024г /. Могат ли да ме задължат със заповед да ползвам платения си отпуск а 2023г в предизвестието към днешна дата - месец август?
5. Какво ще ме посъветвате да направя?

Благодаря предварително на отзовалите се!
marina123456
Нов потребител

Re: Уволнение поради липса на качества СПЕШНО МОЛЯ

Мнениеот berto » 31 Авг 2024, 10:13

Здравейте, не можете да обжалвате заповедта за прелратяване, така са решили, така ще направят.

По-нататък - длъжни са да спазят срока на предизвестие. Ако е 2 месеца и за двете страни, значи 2 месеца. Отпускът ако не е ползван, Ви го плащат. Вижте член 224 от Кодекса на труда.
berto
Потребител

Мнениеот marina123456 » 31 Авг 2024, 11:18

berto написа:Здравейте, не можете да обжалвате заповедта за прелратяване, така са решили, така ще направят.

По-нататък - длъжни са да спазят срока на предизвестие. Ако е 2 месеца и за двете страни, значи 2 месеца. Отпускът ако не е ползван, Ви го плащат. Вижте член 224 от Кодекса на труда.

Здравейте,

Благодаря за отговора!

Бихте ли преразгледали отговора си в частност: " не можете да обжалвате" и смятате, че нямам право да заведа дело и да докажа правотата си?
marina123456
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 31 Авг 2024, 11:22

berto написа:Отпускът ако не е ползван, Ви го плащат.

Пропускаш една "малка" подробност- към коя дата да не е ползван?
Датата на връчване на предизвестието или кпая та същото?
marina123456 написа:Могат ли да ме задължат със заповед да ползвам платения си отпуск а 2023г в предизвестието към днешна дата - месец август?

Това може да стане само в изрично избпоениге случаи
Кодексът на труда каза:
Чл. 173. (4) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот marina123456 » 31 Авг 2024, 12:11

В продължение на закона коментар във връзка с казуса по чл. 176 КТ?
marina123456
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 31 Авг 2024, 21:01

marina123456 написа:В продължение на закона коментар във връзка с казуса по чл. 176 КТ?

Какво да кажем? Срокът за отложения отпуск за 2023 година е бил до 30 юни! Що не е ползван?

Вие какво искате - сбезщетение, за неползван отпуск или отпуск, по време на предизвестието?
Последна промяна guest1 на 01 Сеп 2024, 08:18, променена общо 1 път

guest1
Активен потребител

Мнениеот marina123456 » 01 Сеп 2024, 07:07

Искам да ми бъде платен неизползвания отпуск и да ми бъде спазен срока на предизвестието, или ако не спазят срока да ми го платят.
marina123456
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 01 Сеп 2024, 08:21

marina123456 написа:Искам да ми бъде платен неизползвания отпуск и да ми бъде спазен срока на предизвестието, или ако не спазят срока да ми го платят.

А има ли индикации за обратното?

guest1
Активен потребител

Мнениеот marina123456 » 02 Сеп 2024, 14:25

Заплашват ме със заповед за принудителен отпуск по чл. 173, ал4 КТ? Към днешна дата м. Август имат ли право? Чл176?
marina123456
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 02 Сеп 2024, 15:02

marina123456 написа:Заплашват ме със заповед за принудителен отпуск по чл. 173, ал4 КТ? Към днешна дата м. Август имат ли право? Чл176?

Вече е септември, но ..края на календарната година пак е далеч.
Какво ще направят - принудителен престой на фирмата или всички в отпуск?

По чл. 176 - работодателят е длъжен ДА РАЗРЕШИ, след поискнане от работника - не да заповяда!

guest1
Активен потребител

Мнениеот alexandrov14 » 02 Сеп 2024, 20:37

Здравейте,

Доколкото разбирам, все още работите там. Препоръчвам Ви да съберете колкото се може повече документи преди да прекратите правоотношението си - бъдете сигурна, че имате екземпляр от трудовия договор (анекси, ако има), всякакви вътрешни правила на работодателя, заповедта за прекратяване, която ще Ви се връчи и др. подобни, които Ви се виждат релевантни (скрийншоти на имейли и чатове в различни платформи например).

Разбира се, че можете да оспорите законността на Вашето уволнение. Можете и допълнително обезщетение да получите (вижте чл. 344, ал. 1, т. 1-4 от КТ).

Поразпитайте близки за читав адвокат. При уволненията от страна на работодателя често се допускат грешки, които позволяват отменянето им. Също така в делата за незаконно уволнение работодателят трябва да докаже, че е налице основанието, т.е. че на Вас Ви липсват качествата, а не обратното.

С повече информация и нагледни документи някой адвокат ще е по-конкретен по отношение на правните възможности пред Вас.
alexandrov14
Нов потребител

Мнениеот berto » 03 Сеп 2024, 07:41

Само че нея не я уволняват, а ѝ ПРЕКРАТЯВАТ договора с предизвестие по чл. 328. Това не може да се оспори пред съда.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 03 Сеп 2024, 08:12

berto написа:Само че нея не я уволняват, а ѝ ПРЕКРАТЯВАТ договора с предизвестие по чл. 328. Това не може да се оспори пред съда.

Този alexandrov14 най-вероятто е бот.
Ние вече си говорим за детайлите, той реши да обжалва.

guest1
Активен потребител

Мнениеот gunio_advokatina » 03 Сеп 2024, 14:53

Заповедта по чл. 328 ал. 1 т. 5 КТ е вероятно е незаконна, т.е. и уволнението Ви е незаконно.

В този случай имате право на 6 брутни заплати обезщетение за незаконно уволнение.

Работодателят трябва да докаже, че не се справяте, т.е. това не е Ваш проблем. Неговите адвокати да измислят как.

Имате 2 месеца от датата на уволнението за завеждане на исковете. След това правата Ви се погасяват по давност.

Подобни дела не са никак лесни - главно предвид твърде специфичната сфера, в която сте работили. Доказването е доста трудоемко. Казвам Ви го като адвокат с 12 г. опит по трудови дела.

Накратко - намерете си добър адвокат по трудово право. Не вярвайте на писанията на "неизвестен извършител" - заповедта вярно не може да се обжалва. Атакува се по исков ред :lol:
gunio_advokatina
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 03 Сеп 2024, 15:14

gunio_advokatina написа:Заповедта по чл. 328 ал. 1 т. 5 КТ вероятно ...

... още не съществува!
Според написаното от авторът - има отправено предизвестие от работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение.

А обезщетението е до 6 месеца, не е фиксирано
Чл. 225. (1) При незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца.

gunio_advokatina написа:Подобни дела не са никак лесни - главно предвид твърде специфичната сфера, в която сте работили. Доказването е доста трудоемко. Казвам Ви го като адвокат с 12 г. опит по трудови дела.

Доказването е трудно или лесно в данисивост - кой ще се заеме. Наличието или липсата та качества се доказва с резултатите - "ефективното изпълнение на работата".

Хубаво е, ча сте аднокат по трудово право. Няма лошо, че си търсите клиенти.
Но не им обещавайте само "цветя и рози"!

guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право