начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отказ от социално осигуряване, как?

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от социално осигуряване, как?

Мнениеот sclass » 12 Апр 2023, 14:34

Здравейте,
Имам фирма, в която работя само аз, но не желая да плащам социални осигуровки, а единствено здравните.
Възможно ли е по легален път да се откажа от плащането на тези осигуровки? Разбира се, напълно наясно съм с последствията, те са си за моя сметка.
Въпросът ми е как да спра да внасям всеки месец по 200 лв. във вображаемия пенсионен фонд? И има ли как да изтегля всички суми, които съм внасял досега?
sclass
Младши потребител

Re: Отказ от социално осигуряване, как?

Мнениеот guest1 » 13 Апр 2023, 08:11

Здравейте.
Легален начин НЯМА! Справка - чл. 4 от КСО.
Неплащане на осигуровки означава да преминете в "сивата икономика". Основните принципи на осигуряването са задължителното и солидарност.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 13 Апр 2023, 12:58

Според Кодекса за социално осигуряване, твоето желание да се осигуряваш или не е без правна стойност. Можеш да спреш фактически да плащаш, тогава рискуваш да се сдобиеш с Ревизионен акт, и да ги платиш с лихвите.
А с въпроса как да изтеглиш досега внесените суми, си закъснял с 12 дни. На 1 април може да се отговори на такъв въпрос :shock: :D
dimist
Потребител

Мнениеот sclass » 13 Апр 2023, 23:08

Лошо, значи ще трябва да бутаме закона. Това си е чиста проба рекет.
sclass
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 14 Апр 2023, 21:35

sclass написа:Лошо, значи ще трябва да бутаме закона. Това си е чиста проба рекет.

Има много лесен начин - спирате да работите и това да дължите осигуровки!

Значи, когато ползвате услугите на НОИ (ПОБ, болнични, пенсия ..) всичко е точно, но когато трябва да плащате - вече не е.

guest1
Активен потребител

Мнениеот sclass » 15 Апр 2023, 17:05

guest1 написа:
sclass написа:Лошо, значи ще трябва да бутаме закона. Това си е чиста проба рекет.

Има много лесен начин - спирате да работите и това да дължите осигуровки!

Значи, когато ползвате услугите на НОИ (ПОБ, болнични, пенсия ..) всичко е точно, но когато трябва да плащате - вече не е.

Очевидно не блестиш с интелект.
1. Защо реши, че не трябва да работя, що за глупост? Или пък, че ако работя, значи дължа нещо на НОИ? За разлика от теб аз се смятам за свободен човек, а не за роб.
2. Как реши, че ползвам услугите на НОИ?

Започнах темата с това, че много доре разбирам социалните последствия, ако не се осигурявам, и че са си за моя сметка. Не очаквах да се изказват неориентирани "полезни идиоти", защитаващи колонията, а само компетентни лица, знаещи за какво иде реч.
sclass
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 15 Апр 2023, 17:52

sclass написа:Очевидно не блестиш с интелект.
1. Защо реши, че не трябва да работя, що за глупост? Или пък, че ако работя, значи дължа нещо на НОИ? За разлика от теб аз се смятам за свободен човек, а не за роб.
2. Как реши, че ползвам услугите на НОИ?

Започнах темата с това, че много доре разбирам социалните последствия, ако не се осигурявам, и че са си за моя сметка. Не очаквах да се изказват неориентирани "полезни идиоти", защитаващи колонията, а само компетентни лица, знаещи за какво иде реч.

ОЧЕВАДНО ... нямаш никакво възпитание, щом си позволяваш персонални квалификации!
За другото - колкото и да си свободен, ти живееш в общество. Винаги съм смятал, че медицинската помощ([особено спешната) трябва да е достъпна за всички. Но такива, като теб - ме карат до си променя мнението.

guest1
Активен потребител

Мнениеот sclass » 17 Апр 2023, 10:51

Пич, сигурно ще останеш много разочарован, но изобщо не ми пука за мнението ти, нито пък съм ти го искал. (Такива полезни ид*оти като теб дето от "обществена солидарност" се маскираха и ваксинираха, трябваше отдавна да са изчистени, жалко че все още се срещате.) Наистина е много забавен парадокс как тези, които имат най-малко акъл, най-много обича да го раздават.
Темата е по конкретен въпрос, ако не можеш да помогнеш по него, поне недей да вредиш на мен и на останалите, които ги вълнува. И престани да спамиш!
sclass
Младши потребител

Мнениеот bozyo » 17 Апр 2023, 14:18

guest1 написа:Винаги съм смятал, че медицинската помощ([особено спешната) трябва да е достъпна за всички.

а сега някой да обясни по какъв начин медицинската помощ е обвързана не със здравните осигуровки и с бюджета на НЗОК, а със социалните осигуровки и с бюджета на НОИ???

sclass написа:... не желая да плащам социални осигуровки, а единствено здравните.

guest1 написа:... колкото и да си свободен, ти живееш в общество.

колко е свободен човек, живеещ в общество, което го задължава да хрантути дори тези, които нито ден не са работили през живота си? и къде е инстинктът за самосъхранение на обществото, което поощрява нищонеправенето чрез лицемерна загриженост за паразитите?

напомням, че темата не е за солидарно издържане на всеобщото здравеопазване, при което всеки от нас плаща имунизирането и лечението на хрантутниците с цел избягване на епидемии.
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 17 Апр 2023, 15:24

bozyo написа:напомням, че темата не е за солидарно издържане на всеобщото здравеопазване, при което всеки от нас плаща имунизирането и лечението на хрантутниците с цел избягване на епидемии.

Всеки грамотен разбра, че темата е ..
sclass написа:Възможно ли е по легален път да се откажа от плащането на тези осигуровки?

Затова отговорът е - НЕ, НЯМА ЛЕГАЛЕН (законен) НАЧИН!
Според КСО - за всеки доход в България и чужбина се държат данъци и осигуровки.
Разход вашето на бюджетните средства е отделна тема.

guest1
Активен потребител

Мнениеот sclass » 17 Апр 2023, 15:53

Добре, ако някой знае вратички, с които може да се заобиколи тази принуда от закона, моля да пише тук или на ЛС, благодаря!

Off-topic: Между другото, както съвсем точно bozyo намекна и "здравната" система е абсолютна измама. Милиарди от парите, които "солидарно" ни рекетират, не отиват за здравеопазването, а да пълнят касите на чуждите мега корпорации на Фармафията. То затова и здравето е на такова ниво, и болните всяка година стават все повече. Пък балъците нека да си спонсорират паразитите, само, моля, да не "пръскат" акъл колко сме лоши останалите, че се цепим от кошарата. Но това е за съвсем друга тема...
sclass
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 18 Апр 2023, 07:24

Начини има за всичко, но това не са "вратички " - дефинирани в закона изключения.
Най-простия е "ако мине". Не правиш нищо, не плащаш нищо, и се надяваш системата да не реагира достатъчно бързо. Абсолютната давност е 10 години, а съответните служби са достатъчно тромави и немърливи.

Тона за социалното осигуряване, а при здравното - просто няма "задължения за минали периоди" над 3/5 години. Имаш ли 33 вноски за последните 36 месеца- ти си изряден. Миналото е история.

guest1
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 18 Апр 2023, 11:41

Самият факт, че се търси 'такова' решение в интернет е...признак (няма да кажа за какво)...веселба. Кошарата? :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот sclass » 18 Апр 2023, 23:29

guest1 написа:Начини има за всичко, но това не са "вратички " - дефинирани в закона изключения.
Най-простия е "ако мине". Не правиш нищо, не плащаш нищо, и се надяваш системата да не реагира достатъчно бързо. Абсолютната давност е 10 години, а съответните служби са достатъчно тромави и немърливи.

Тона за социалното осигуряване, а при здравното - просто няма "задължения за минали периоди" над 3/5 години. Имаш ли 33 вноски за последните 36 месеца- ти си изряден. Миналото е история.

Значи можело и с нормален тон, благодаря за отговора!

n_ikito написа:Самият факт, че се търси 'такова' решение в интернет е...признак (няма да кажа за какво)...веселба. Кошарата? :D

Ти ако искаш го търси на Луната, твоя си работа... Аз съм свободен чоек и не се притеснявам да питам каквото ме интересува, нито пък да изразявам мнението си. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората! :wink:
sclass
Младши потребител

Назад към Осигурително право