начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

нямам връзка със служител в отпуск по майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нямам връзка със служител в отпуск по майчинство

Мнениеот nick_bgsoft » 06 Сеп 2022, 20:43

Здравейте,
Имам служителка, която е в отпуск по майчинство до навършване на 1г. на детето /410 дни/. След 2 седмици отпускът изтича, а нямам никакъв контакт с нея, въпреки многобройните опити за такъв по телефон, messenger и т.н. Сменила си е и адреса и въобще не знам дали е в България. Какво следва да направя в такъв случай? Готов съм да заплатя за адекватна и качествена консултация, но не знам към кого да се обърна. Получих съвет от приятелка, която работи ТРЗ и ЧР, да подпиша от името на служителката заявление и да и продължа отпуска за втората година, но това изобщо не ми се вижда редно и законно. Би трябвало да има някакъв законносъобразен изход от ситуацията.
nick_bgsoft
Нов потребител

Re: нямам връзка със служител в отпуск по майчинство

Мнениеот hristev » 24 Мар 2023, 09:55

Тази ваша приятелка, буквално Ви кара да извършите престъпление, като Ви съветва да съставите неистински частен документ. Това е престъпление. Вашата приятелка ТРЗ спокойно може да си смени работата, с нещо не толкова отговорно, разбира се.

Ами по същество - какво има толкова да се чудите. Аз не виждам нищо страшно или сложно.

Имате служител в отпуск. Този служител, както всеки друг служител в отпуск, има задължение да се върне на работа след изтичане на отпуската. Ако не се върне, прилагате разпоредбите на Кодекса на труда:

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;

Издавате заповед, уволнявате го дисциплинарно.

Няма да й плащате осигуровките я, да не сте и длъжен.
hristev
Потребител

Мнениеот dimist » 24 Мар 2023, 11:12

Колегата ви е отговорил. Само да допълня, че ако се стигне до уволнение, не забравяйте преди това да си обезпечите доказателства, че сте я търсили на посочения в трудовият и договор адрес, за да и връчите покана да даде обяснения за причините за неявяване на работа.
dimist
Потребител

Мнениеот hristev » 24 Мар 2023, 14:01

Аз обаче не видях, че темата е доста стара. Чак после погледнах. :D
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 24 Мар 2023, 21:40

Темата е стара и питащия си е решил проблема - по някакъв начин. Но ще използвам, за да акцентирам на уличния жаргон.
Понятие „отпуск по майчинство“ НЯМА!!!
Има:
    „Отпуск поради бременност и раждане“ по чл. 163 - 410 дни общо, от които 45 преди термина и
    „Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст“по чл. 164, който отпуск може да се ползва от много хора (майката, бащата, баби и дядовци).
Общото е, че се ползват на основание издаден болничен лист.

Това за тези, които ще четат темата.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 28 Мар 2023, 08:39

Супер. Благодаря за информацията. Гениално. Как не се бяхме сетили, ние - плебеите. Научи ме на още нещо, сенпаи ?

Как можах да си помисля, че "отпуск по майчинство" е израз, който е общ и инкорпорира в себе си и двата вида отпуск ?

Срам ме е. Така се изложих. Другите също трябва да ги е срам. Как можахме? Срам и позор.
hristev
Потребител

Назад към Трудово право