начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

отстъпено право на строеж казус съсобственици

Казуси за недвижими имоти

отстъпено право на строеж казус съсобственици

Мнениеот venimoda » 14 Фев 2023, 17:23

Здравейте,
закупихме имот и част от земята. Става въпрос за 2 къщи на калкан и зад тях има разпределени гаражи с документ за делба от 1973 г. Жената от която закупихме нещата обаче съответното парче за гараж зад къщата не е узаконен. Тогава нотариуската, за да нямаме драма и направи със свидетели нотариален акт за паркомясто между този и този гараж(защото само тази част я няма като гараж, която при делбата е нейна) и съответно тя ни го продаде като паркомясто. Сега искам да узаконя този гараж и не знам към община/фирма/архитект ли да се обърна.
Като съсобственици в кадастъра излизат общината и още 3-4 собственика. (някой от тях починали и предполагам трябва да им търся наследниците и те да си извадят удостоверение за наследници)
Възможно ли е гаража да се узакони с тази делба от 73г. или трябва да се прави нова и в новата може ли да се разпишат част от собствениците ако другите ги няма или трябва всички да издиря?
Ако някой има или е имал такъв казус може да ме насочи към кго да се обърна. Много Ви благодаря!
venimoda
Нов потребител

Re: отстъпено право на строеж казус съсобственици

Мнениеот berto » 15 Фев 2023, 00:18

Здравейте,

от това, което сте написали, аз виждам 2 къщи на калкан и два гаража зад тях + още един гараж, който обаче е записан като паркомясто. Правилото е, че документите се издават преди извършване на строителството. Ако има 3ти гараж, за който няма документ, то трябва гаражът да се разруши и да се строи наново, като първо се издадат документи. Така е според мен, ако има други решения, ще е хубаво да се чуят.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 15 Фев 2023, 09:37

Здравейте venimoda.
Първото нещо - бъркате терминологията.
Говорите за "къщи на калкан" и делба. В ЗУТ е дефинирано понятието "свързано застрояване", при което "сградите в два или повече съседни УПИ се разполагат допрени една до друга на имотните граници." Щом има граница - няма място за делба.
Предполагам, че става дума за "къща-близнак". Една сграда в един имот, която функционално е разделена на две огледални части.

Колкото до мястото за паркиране - уточнете какво представлява този "гараж". Масивна постройка, преместване обект тип "контейнер" (все още се срещат) или просто навес/покрив между "този и този гараж" (цитирам вашите думи).

berto ви е обяснил процедурата, но същата може да мине само "по документи" - без разрушаване.
Последна промяна guest1 на 15 Фев 2023, 09:42, променена общо 2 пъти
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот lilikata » 15 Фев 2023, 09:38

Имате ли още документите и договора, когато го купихте?
basketball stars
Последна промяна lilikata на 16 Фев 2023, 02:04, променена общо 1 път
lilikata
Нов потребител

Мнениеот venimoda » 15 Фев 2023, 11:07

Здравейте отново,
прави сте не съм запозната с терминологията. Както и къщите дали са на границата или на калкан. Говорим за делба защото къщите имат няколко етажа и собственици. Съответно и двора е делен на първоначалните собственици преди години. Зад къщите има редица гаражи около 10 като всички други са законни. Петното, което е дупка точно за 1 гараж, между 2 други е мястото получено от жената от която купихме земята. Тъй като няма документи за гаража, нотариуската го направи като паркомясто. Няма какво да се бута защото между 2та гаража е сложен ламаринен навес и реално се ползва за паркомясто. Идеята ми е сега когато искам да направя гараж, бетонен, законен с врата и тн. какво ще ми е необходимо и какви институции и фирми да търся.
Проблема идва, че съсобственици в кадастъра излизат 4-5. Сред които общината, аз и стари мъртви собственици, част от които не знам дали мога да открия децата. Нова делба или мога да ползвам вече старата? Когато имам нотариален акт за паркомясто между този и този гараж нямам ли право да си построя такъв без да се налага отново да се съгласяват или трябва поне съседните гаражи да се съгласят ?
venimoda
Нов потребител

Назад към Имотни казуси