начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изборна длъжност и запазване на текущ ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изборна длъжност и запазване на текущ ТД

Мнениеот mayvena » 14 Дек 2022, 12:23

Здравейте, имам следния казус: предлагат ми номинация за изборна позиция (кмет). Към момента работя на ТД в частна компания като висококвалифициран специалист. Бих искал да съвместявам двете длъжности и въпросът ми е как да процедирам ако бъда избран.
mayvena
Нов потребител

Re: Изборна длъжност и запазване на текущ ТД

Мнениеот hristev » 14 Дек 2022, 12:48

Аз, като гражданин на град, винаги съм искал да имам кмет, който работи на пълен работен ден като висококвалифициран специалист.

Това винаги ми е било мечта, защото не само кметът на града ще има шеф, не само, че няма да може да се отдаде на кметстването с цялото време и енергия, но и ще бъде зависим от своя работодате.

В крайна сметка какво ще се получи ? Главата на общината, лицето което ще ръкомаха пред общинския съвет, този който ще открива събития, ще представлява общината, ще бъде лицето на града - ама не за постоянно.

Защото в някаква част от деня ще бъде работник във фирма :mrgreen:

Не съм сигурен дали този въпрос е умело тролене или подранила първоаприлска шега.

Дори, как се задава такъв въпрос, при положение, че е по бързо да се намери отговора в гугъл, отколкото да се пише тема тук.

Иначе:

Разпоредбата на чл. 38, ал. 7 ЗМСМА признава на кметовете на общини всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с тяхното правно положение. При наличие на трудово правоотношение работодателят- осигурител, дължи възнаграждение за постигнат трудов резултат. Плащанията на трудово възнаграждение са регламентирани с императивните норми на чл. 48, ал. 5 от Конституцията на Република България, чл.124 и чл. 128 от Кодекса на труда (КТ). Редица разпоредби в КТ гарантират и защитават интересите на лицата, които изпълняват трудови задължения по отношение своевременно и коректно заплащане - чл.213 - чл. 218, чл. 404, чл.405 от КТ, като отчитат социалната и икономическата значимост на регулираните правоотношения. Решение № 12730 от 14.12.2021 г. по адм. д. № 6943 / 2021 на Върховния административен съд
hristev
Потребител

Re: Изборна длъжност и запазване на текущ ТД

Мнениеот mayvena » 14 Дек 2022, 13:12

hristev написа:Аз, като гражданин на град, винаги съм искал да имам кмет, който работи на пълен работен ден като висококвалифициран специалист.

Това винаги ми е било мечта, защото не само кметът на града ще има шеф, не само, че няма да може да се отдаде на кметстването с цялото време и енергия, но и ще бъде зависим от своя работодате.

В крайна сметка какво ще се получи ? Главата на общината, лицето което ще ръкомаха пред общинския съвет, този който ще открива събития, ще представлява общината, ще бъде лицето на града - ама не за постоянно.

Защото в някаква част от деня ще бъде работник във фирма :mrgreen:

Не съм сигурен дали този въпрос е умело тролене или подранила първоаприлска шега.

Как точно ще съумявам да съвместявам двете позиции не е обект на настоящото запитване. Но все пак ще посоча два факта, които очевидно пропускате - от една страна, денонощието има повече от 8 часа. От друга страна, далеч не всеки специалист работи на нормиран работен ден, изискващ присъствие в някакво помещение в интервал от Х до У часа. Смятам, че съм открил начин да съвместявам двете дейности така, че нито една от двете да не страда от това. Ако пък притеснението Ви е относно потенциален конфликт на интереси - никъде не съм споменавал, че работата ми е в същото населено място, на което евентуално бих бил избран за кмет. Живеем в 21 век и комуникационните технологии позволяват да се работи от всяка точка на планетата (поне в някои сфери).

hristev написа:Дори, как се задава такъв въпрос, при положение, че е по бързо да се намери отговора в гугъл, отколкото да се пише тема тук.

Иначе:

Разпоредбата на чл. 38, ал. 7 ЗМСМА признава на кметовете на общини всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с тяхното правно положение. При наличие на трудово правоотношение работодателят- осигурител, дължи възнаграждение за постигнат трудов резултат. Плащанията на трудово възнаграждение са регламентирани с императивните норми на чл. 48, ал. 5 от Конституцията на Република България, чл.124 и чл. 128 от Кодекса на труда (КТ). Редица разпоредби в КТ гарантират и защитават интересите на лицата, които изпълняват трудови задължения по отношение своевременно и коректно заплащане - чл.213 - чл. 218, чл. 404, чл.405 от КТ, като отчитат социалната и икономическата значимост на регулираните правоотношения. Решение № 12730 от 14.12.2021 г. по адм. д. № 6943 / 2021 на Върховния административен съд

Благодаря за цитирания текст. Аз обаче като неюрист не разбирам как той се отнася към моя казус и вероятно именно по тази причина не съм успял да го намеря в Гугъл (повярвайте ми, търсил съм дни наред, преди да задам въпрос тук). Ще се радвам на обяснение като за човек, чиито компетенции са в сфера, много различна от юридическата.
mayvena
Нов потребител

Назад към Трудово право