начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Гледане на възрастен родител преди да съм пенсиониран.

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гледане на възрастен родител преди да съм пенсиониран.

Мнениеот valeri_999 » 09 Юли 2022, 09:31

Здравейте,Уважаеми знаещи!
Бих искал най любезно да Ви попитам по следният казус:
В момента съм на трудов договор имам навършени 59 години възраст и 37,5г трудов стаж,от който имам 3 год 1-ва категория,6години и 6 месеца 2 ра категория и останалите са трета категория труд. И въпросът ми е:
Дали е възможно, тъй като майка ми е на 83 години и рано или късно ще има нужда от помощ да се справя с живота, мога ли аз да и стана социален асистент на пълно работно време и ако, как това ще се отрази това на пенсионирането ми, след време когато изпълня необходимите условия за което.Тъй като не съм юридически грамотен и трудно се справям с тази материя моля ви най учтиво да ми помогнете да се справя с този казус и да не допускам чужди хора да доглеждат майка ми, при положение че тя е положила, толкова грижи средства и най вече любов да ме отгледа и направи от мен един достоен син, какъвто смятам че съм.
valeri_999
Младши потребител

Re: Гледане на възрастен родител преди да съм пенсиониран.

Мнениеот ilian_todorov » 09 Юли 2022, 11:05

valeri_999 написа:Здравейте,Уважаеми знаещи!
Бих искал най любезно да Ви попитам по следният казус:
В момента съм на трудов договор имам навършени 59 години възраст и 37,5г трудов стаж,от който имам 3 год 1-ва категория,6години и 6 месеца 2 ра категория и останалите са трета категория труд. И въпросът ми е:
Дали е възможно, тъй като майка ми е на 83 години и рано или късно ще има нужда от помощ да се справя с живота, мога ли аз да и стана социален асистент на пълно работно време и ако, как това ще се отрази това на пенсионирането ми, след време когато изпълня необходимите условия за което.Тъй като не съм юридически грамотен и трудно се справям с тази материя моля ви най учтиво да ми помогнете да се справя с този казус и да не допускам чужди хора да доглеждат майка ми, при положение че тя е положила, толкова грижи средства и най вече любов да ме отгледа и направи от мен един достоен син, какъвто смятам че съм.

Майка ви има ли право на социален асистент? :?: Има ли първа група инвалидност с чужда помощ? Минала ли е през ТЕЛК?
Баща ми е втора група и е на 86 г. и няма право на асистент. :idea: Ако всеки възрастен човек имаше право, какво щеше да стане? :?:
Не иска ли да влезе в старчески дом? :?: Вярно там ги бият понякога, но май само мъжете. :idea: Не съм чувал да бият жени. :idea: Туй беше шега. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Гледане на възрастен родител преди да съм пенсиониран.

Мнениеот guest1 » 09 Юли 2022, 14:05

valeri_999 написа:И въпросът ми е:
Дали е възможно - тъй като майка ми е на 83 години и рано или късно ще има нужда от помощ да се справя с живота
    - мога ли аз да и стана социален асистент на пълно работно време и ако,
    - как това ще се отрази това на пенсионирането ми, след време когато изпълня необходимите условия за което.

Задавате два отделни въпроса.
Дали майка Ви има право на асистент и дали Вие може да поемете тази работа е едно. Илиан добре Ви е насочил към някой неща.

По вторият въпрос - няма проблеми. За пенсионирането се иска възраст и стаж с внесени осигуровки - без значение, за каква дейност са внасяни.
За стажа който имате:
- 3 години първа категория се зачитат за пет години стаж от трета категория;
- 6 г. и 6 м. втора - за 8 г, 1 м. и 10 дни трета категория.
Сумарно се получава 28 + 8,125 + 5 = 41 г, 1 м. и 10 дни. Тоест - стаж имате достатъчно в момента, трябва само да навършите възрастта.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Осигурително право