начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Имам ли право да къртя вратата в имот, в който имам части?

Казуси за недвижими имоти

Имам ли право да къртя вратата в имот, в който имам части?

Мнениеот val4o123 » 30 Дек 2021, 01:50

Имам ли право да къртя вратата, с цел проникване, в имот, в който имам идеални части, но ме ме допускат? Искам да направя снимки и видео на целия имот, за да покажа снимките и видеото на един човек, който ще ми каже дали имота е делим или неделим, кое е делимо и кое не. Аз ще отида на имота, но нямам ключ за входната врата, а съсобствениците много ме мразят и има вероятност да не бъда допуснат доброволно. Ако не ме допуснат доброволно, какво да правя - да се обадя в полицията, или да къртя врата или прозорец и след това да вляза?

Ако не къртя, а се обадя в полицията, това ще гарантира ли че ще бъда допуснат в имота да си свърша работата със снимките и видео клипа? Как полицията ще направи така, че да ми пуснат?

Питам, защото не искам да давам пари за билет, а след това да се окаже, че трябва да се прибирам, без да съм свършил работата, за която съм отишъл.

Благодаря.
val4o123
Младши потребител

Re: Имам ли право да къртя вратата в имот, в който имам част

Мнениеот berto » 30 Дек 2021, 07:58

Здравейте, val4o123,

нямате право да къртите врата, но имате право да заведете в съда един ревандикационен иск по чл. 108 от Закона за собствеността. За да го проведете този иск си намерете НОТАРИАЛНИЯ АКТ на имота, в който пише, че имате идеална част и сте съсобственик. Най-добре се обърнете към адвокат, специалист по вещно право! Успех!
berto
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Дек 2021, 09:31

Не само нямате право да разбивате вратата, а това е престъпление от общ характер и може да ви донесе големи неприятности и да ви струва много пари. Потърсете НА в съответната агенция по вписванията, вероятно такъв има на името на някой от наследодателите - дядо, баба, съберете удостоверенията за наследници и си намерете адвокат, защото е напълно безсмислено вещо лице да дава заключение, което да си четете на чашка. Има нарочен ред за дела, там съдът ще назначи специалист, който да отговори на въпроса и т.н.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот val4o123 » 31 Дек 2021, 15:27

Мерси за отговорите. Само не разбрах - ако отида на имота само с нотариални актове и лична карта, а съсобственика не ме пусне, ще бъде ли той задължен да ме пусне, ако викна полиция и си покажа нотариалните актове?
val4o123
Младши потребител

Мнениеот berto » 31 Дек 2021, 17:55

Здравейте отново val4o123,

най-добре изчакайте празниците тези дни и отидете на адвокат след Нова година. Заведете дело и бъдете спокоен! Весело посрещане на Новата година и успех в начинанията!
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 01 Яну 2022, 15:53

val4o123 написа:Само не разбрах - ако отида на имота само с нотариални актове и лична карта, а съсобственика не ме пусне, ще бъде ли той задължен да ме пусне, ако викна полиция и си покажа нотариалните актове?

Не бъркай нещата! Това, че имота е ваш собствен/съсобствен - още не означава, че може да влизате когато си поискате!
Най-простия пример - давате под наем наша собственост. Прехвърлени права на ползване и владение.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси