начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Данъчно право - добро поле или не?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Данъчно право - добро поле или не?

Мнениеот roshen » 12 Юни 2021, 20:14

Чудесно е, че се вълнувате от темата и мислите в перспектива. Няма професионална сфера, нито област от правото, които да са имунизирани от някаква степен на автоматизация и навлизане на изкуствен интелект. (Например и към момента ИИ рисуват, композират, пишат художествени и информативни текстове, успешно се прилагат за преглед на документи).
Според мен ключовото след 15-20 години ще бъде онова ниво на задълбоченост на познанията, което да позволява проявя на въображение, комбинативност, нестандартен, но ефективен подход. Способност да предефинирате проблема, с който се обръщат към Вас и да имате подход към хората. Мисля, че съчетаването на счетоводство с право, ако и двете са Ви интересни, е страхотна комбинация. Данъчните системи се проектират от хората с пари и власт и не вървят към опростяване. В тях винаги ще се предвиждат законни възможности за спестяване на данъци, а компетентност по темата винаги ще се цени от бизнеса. В юридическите отдели в България на големите 4 ниво associate към момента заплатите също са прилични - 3к +.
roshen
Потребител

Мнениеот lawchoice » 12 Юни 2021, 20:49

roshen написа:Чудесно е, че се вълнувате от темата и мислите в перспектива. Няма професионална сфера, нито област от правото, които да са имунизирани от някаква степен на автоматизация и навлизане на изкуствен интелект. (Например и към момента ИИ рисуват, композират, пишат художествени и информативни текстове, успешно се прилагат за преглед на документи)...

Така е, темата за ИИ действително е модерна днес. Затова вероятно ще се включат и други участници с афинитет към възможностите на ИИ, което ще позволи на дискусията да се развие. Според мен дори авторът на темата е рожба на изкуствения интелект, затова и той ще има възможност да се включи като разкаже за себе си от първо лице. :)
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот roshen » 12 Юни 2021, 22:26

Хах, да, мой пропуск :)
roshen
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Юни 2021, 00:32

Мъж се прибира вечерта в къщата си, управлявана от изкуствен интелект.
- Алекса, запали осветлението!
- Аз съм Сири, коя е Алекса?
- Добре, Сири, запали осветлението!
- Викни си Алекса да ти го запали!
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 13 Юни 2021, 11:43

Вярно е, че и в момента ИИ изпълнява много „рутинни“ задачи.
Не само ...

roshen написа:Например и към момента ИИ рисуват, композират, пишат художествени и информативни текстове, успешно се прилагат за преглед на документи.

особено, ако документите се попълват в електронен формат.
Например - „чат-ботовете“ са много използвани.

Но има и другата страна - „Компютрите правят само това, което сме им казали!“
Защо през 2017 година - Facebook спря изкуствен интелект, сам си измислил нов език!

Винаги ще има нужда от „несъвършените хора“. Освен, ако не искаме - да гледаме „Матрицата“ или „Терминатор“ на живо!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 14 Юни 2021, 11:58

kalahan2008 написа:Мъж се прибира вечерта в къщата си, управлявана от изкуствен интелект.

Аз не ползвам нито Сири, нито Алекса, а предпочитам сам да си включа осветлението. Докато мога ще го правя, па макар и с риск да изглеждам старомоден в този тъй "напредничев" днешен свят. Както се казва - "На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата".
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот guest1 » 14 Юни 2021, 13:21

kalahan2008 написа:Мъж се прибира вечерта в къщата си, управлявана от изкуствен интелект.

Изявление на Amazon:
Беше разработен вариант на „Алекса”, специално за България. Казва се „Пенка (Пепи) и когато ѝ кажеш „Пепи, запали осветлението!” - отговаря „Аз да не съм майка ти??? Запали си го сам!”
Поради липсата на интерес („Такава си я имам вкъщи!”) продукта е спрян от производство!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 15 Юни 2021, 00:39

guest1 написа:

Изявление на Amazon:
Беше разработен вариант на „Алекса”, специално за България. Казва се „Пенка (Пепи) и когато ѝ кажеш „Пепи, запали осветлението!” - отговаря „Аз да не съм майка ти??? Запали си го сам!”
Поради липсата на интерес („Такава си я имам вкъщи!”) продукта е спрян от производство!

На мен пък ми се струва, че kalahan2008 e искал да илюстрира нещо друго. Към момента Amazon продължава да продава различни версии на Алекса, но аз не успях да открия в нито един от предлаганите варианти препратка към подобно изявление :lol: /цитирай оригиналният текст :? /
lawchoice
Потребител

Назад към Данъчно право