начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Кой има право да ни иска личната карта?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой има право да ни иска личната карта?

Мнениеот Мария » 10 Мар 2005, 22:20

Кой има право да ни иска личната карта и да съставя акт - например, че съм разхождала куче без повод? Има ли право на такива действия лице, което е охранител в "Общинска охрана",като това е частна фирма.
Мария

Re: Кой има право да ни иска личната карта?

Мнениеот monteskio » 10 Мар 2005, 22:24

Има право само да ти поиска тел.номер, за да те покани на среща.)))
monteskio
Активен потребител

Мнениеот yld75 » 11 Мар 2005, 13:16

ЛИЧНА КАРТА ИМАТ ПРАВО ДА ТИ ИСКАТ ЕДИСТВЕНО ОРГАНИТЕ НА РЕДА (ПОЛИЦИЯТА)

[%sig%]
yld75
Нов потребител

Мнениеот Саня » 11 Мар 2005, 15:07

А Вие защо си разхождате кучето без нашийник? Първо, е забранено, второ никой не е длъжен да се съобразява с Вашето куче. Има хора, на които кучетата не са им приятни или ги е страх от тях. Не искам да ставам груба, но настина смятам, че доста нахално
Саня

Мнениеот гала » 11 Мар 2005, 15:28

Саня , и аз не съм фенка на кучетата, но не измествайте темата .
Длъжна си да покажеш личната си картна на Полицай , ако той се е представил и ти е обяснил защо ти я иска / има престъпление в района , издирват лице и т.н. / не просто така да ти види снимката .
гала

Мнениеот dali » 11 Мар 2005, 15:51

Ima ofranitelni ob6tinski firmi koito imat tova pravomo6tie tai kato moiat 4i4o e ofranitel i v 4ast ot pravomo6tiata mu e da poiska i da mu bade predostavena li4nata karta na liceto ot koeto ia iziskva estestveno kato se ligitimira Toi i obiasni povoda po koito ia iska!!!!!!!!!!! Tova pravi s cel proverka na lica koito sa samnitelni i v vrazka s opredeleno povedenie na tezi lica !!!!!!!! Taka 4e vse pak 4ovek e dobre da znae i da 4ete koi kakvi pravomo6tia ima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I ne se zaiazdaite s momi4eto po povod ku4eto tova 4e e bilo bez kai6ka ne e povod da i bade poiskana li4na karta nezavisimo 4e i zadalzitelno ku4etata da sa s kai6ki i namordnici !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dali
Нов потребител

Мнениеот гала » 11 Мар 2005, 15:58

Моля , моля правомощията се предоставят от Закона , а не от някаква си Заповед на Община . Още по малко тази заповед да може да противоречи на права предоставени на гражданите от Конституцията .

Колега , да сме наясно .
гала

Мнениеот Che » 11 Мар 2005, 16:16

Лична карта може да ти иска всеки, но ти си длъжна да я представиш единствено на органите на полицията и според мен прокуратурата.На тази общинска фирма вероятно е предоставено с някоя наредба на общината правомощието да съставя актове за установяване на административно нарушение.
Така че този охранител може да ти поиска личната карта, но ако ти не му я дадеш той не може да направи нищо, нито може насила да тия вземе нито може да те задържи.Подобно е положението с контрольорите в градския транспорт.Затова може да си отминеш без да му обръщаш внимание, но наистина води си кучето с каишка не заради охранителите а заради другите хора.
Ако си му дала картата и той ти е съсътавил акт обаче ще те глобят.
Друг е въпросът че всички подобни охранители са полуграмотни типове дето четат някакви вътрешни инструкции дето са ги писали такива като тях и си мислят че са много напред с материала и могат всичко а правят.
Che

Мнениеот zorina » 11 Мар 2005, 18:02

А тя все пак да не си разхожда кучето без каишка и намордник. Ако това куче нападне или ухапе моето дете , лошо му се пише. Едни познати имаха подобна случка и бащата просто гръмна кучето.
zorina
Нов потребител

Мнениеот shanan » 11 Мар 2005, 20:12

ЗБДС, ЧЛ.6 ГРАЖДАНИТЕ СА ДЛЪЖНИ ПРИ ПОИСКВАНЕ ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, ОПРЕДЕЛЕНИ СЪС ЗАКОН , ДА УДОСТОВЕРЯВАТ СВОЯТА САМОЛИЧНОСТ. В ЗАКОНА НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ДРУГИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА ОСВЕН ЗА ОРГАНИТЕ НА МВР. СПОРЕД МЕН ЧАСТНИТЕ ОХРАНИТЕЛИ НЯМАТ ПРАВОМОЩИЯ ДА УДОСТОВЕРЯВАТ САМОЛИЧНОСТ, ТЕ МОГАТ ДА ИЗВИКАТ ПОЛИЦАЙ, КОЙТО ДА ПРОВЕРИ САМОЛИЧНОСТТА ВИ С ИЛИ БЕЗ ЛИЧНА КАРТА САМО ПО ЕГН ИЛИ ТРИ ИМЕНА СЪС СПРАВКА С ДЕЖУРНАТА СИ ЧАСТ. КОЙТО СЪЩО ПРИ ОСНОВАНИЕ МОЖЕ ДА ПОИСКА ДА ВИ ОБИСКИРА ИЛИ ДА ПРОВЕРИ БАГАЖА ВИ. ЧАСТНИЯТ ОХРАНИТЕЛ НЯМА ПОДОБНИ ПРАВА.
ВИЖТЕ НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД НА ГРАДА ВИ, ТЕ СА ГОРЕ/ДОЛУ ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ ГРАДОВЕ, ТАМ СТАВА ВЪПРОС ЗА КУЧЕТАТА, НОЩНАТА ТИШИНА, МИЕНЕТО НА МПС С ПИТЕЙНА ВОДА, ПАРКИРАНЕ НА МПС В ТРЕВНИ ПЛОЩИ И Т.Н.
И АЗ ИМАМ КУЧЕ, НО СЕ ДРАЗНЯ КОГАТО ВИДЯ ГОЛЕМИ ЖИВОТНИ, С НЕЯСНО ВЪЗПИТАНИЕ ДА ФУЧАТ ПОКРАЙ КОЛИЧКИ С МАЛКИ ДЕЦА....
shanan
Младши потребител

Мнениеот Мария » 11 Мар 2005, 21:25

Благодаря на всички за отговорите. Това с кучето беше само пример, който измислих, като прочетох Наредбата за обществения ред в града ни. Основната ми идея беше да разбера, дали частни охранители имат право да ни искат лична карта и да съставят актове. А по отношение на разходките на домашните любимци, смятам че те задължително трябва да са с повод, когато са на място, на което има хора.
Мария

Мнениеот Пионерче » 11 Мар 2005, 21:58

Да, така на вън не сте длъжни да давате документа си.

shanan - не се ли представя и пред съда?

А ето и една ситуация (съвсем друга, разбира се), когато непоказването на личен документ е пречка - например, когато искаш да те допуснат до някоя сграда, където по принцип няма достъп или за да си вземеш рикша в парка.

Всъщност това, което ме чуди, нали, за книгата си оставяш залог картата, но когато влизаш в административна сграда не би трябвало да ти я задържат?
Пионерче

Мнениеот shanan » 12 Мар 2005, 20:37

в отговора си имах предвид, за ситуация на улицата, кой има право да ти проверява самоличността, и на кого си длъжен да даваш документ /съответно това може да стане с паспорт или със СУ на МПС/. Според закона за док-те никой няма право да ти задържа личната карта, освен пак органите на МВР, единствено ако си задържан с полицейска административна мярка 24 часа, в следственият арест или местата за лишаване от свобода. в никакъв друг случай - не, предоставянето на ЛК като залог в заложна къща или видеотека е наказуемо и за този който я е приел и който я дава. естествено е в обществените сгради да я искат на пропуска, колкото да си запишат данните и веднага я връщат, не виждам проблем да се дава. дори и да има закон за защита на личните данни, той не върши кой знае каква работа, защото ЕГН-то си го даваш на всякъде, и пред лекар и в банката... а от там каквото има за теб където и да е може да се провери и злоупотреби. в мвр има изключително строги норми за това, но другаде.... незнам.
shanan
Младши потребител

Глупости!

Мнениеот Ant » 13 Мар 2005, 11:22

Глупости! - Никой не се заяжда с момичето! - Има си правила, има и заповеди на Кметове!
Мен са ме хапали (2 пъти) къчета без причина.
Скачали са и на децата ми!
Мога спокойно да размахам тояга и на него и на собственика, без да се замисля за самоуправство в такъв момент!
- Въж НК, по отношение на законна самоотбрана при непосредствена опасност (зависи, каква е породата, разбира се). Ако не самоотбрана - действия при уплаха...

:)

Искам да си купя едно малко , сладко слонче! Да знаете, как ще ........!!!

Ант
Ant

Re: Глупости!

Мнениеот Ant » 13 Мар 2005, 11:32

По отношение на собственика - тоягата е за в случай на адски ревниви и нападателни стопани или придружители на кучета. Визирам точно такива случаи.

Мои близки също са хапани няколко пъти.

Най - често, ревнивите защитници на животни, май никога не са били в неудобната ситуация да защитават някого от разхождащи се животни.

Лека неделя и приятна разходка в парка!

:)
Ant

Мнениеот прочел » 13 Мар 2005, 13:37

Прегледайте и Закона за частната охранителна дейност.
прочел

Мнениеот и аз прочел » 18 Мар 2005, 13:33

> Прегледайте и Закона за частната охранителна дейност.

излиза че, охранителите на обекта (примерно парк) имат право да тиискат личната карта?!прочел написа:
и аз прочел

Мнениеот 777 » 18 Мар 2005, 16:22

Може ли някой да публикува текста ?
777

Назад към Административно право