начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Нап - Давност стари задължения

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нап - Давност стари задължения

Мнениеот lubeetoo » 25 Фев 2015, 19:57

Здравейте, имам следния въпрос. Днес отидох да си направя справка за задължения към нап понеже исках да си платя 2-3 месеца пропуснати здравни осигоровки. На трувгване от нап забелязах, че в справка за задължения имам начислени разходи по дела водени за 2004година през този период съм бил на 14гидини. Имам зачислени близо 1200лв за 2004г. Въпросът ми е следния имат ли давност подобен вид задължения и ако имат да ме посъветвате как да постъпя. Блогадаря ви за отделеното време!
lubeetoo
Младши потребител

Re: Нап - Давност стари задължения

Мнениеот neutralen » 25 Фев 2015, 21:57

Различните задължения имат различна давност.Вървете при адвокат :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот possitiv3 » 25 Фев 2015, 22:03

И за какво да ходи при адвокат? Дори и да са погасени по давност, задълженията са платени. Това, че са посасени по давност не ги прави недължими, а е само пречка за принудителното им събиране и то САМО ако длъжника се позове на тази давност. Платил ли ги е КРАЙ !!!
Освен ако изначалното им възникване е незаконосъобразно - това е друг въпрос.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот lubeetoo » 25 Фев 2015, 23:07

За съжаление нищо не ми се изясни от вашите мнения, но благодаря за тях, ако има някой по вещ в нещата нека пише.
lubeetoo
Младши потребител

Мнениеот orhideq1985 » 26 Фев 2015, 00:23

Подавате си една молба в свободен текст като описвате размера и вида на задължението, а лихвата си я описвате на отделен ред.
И си я завеждате в деловодството на НАП и чакате 1 месец да ви ги отпишат, за което ще ви предоставят протокол.
orhideq1985
Младши потребител

Мнениеот lubeetoo » 26 Фев 2015, 01:20

orhideq1985 написа:Подавате си една молба в свободен текст като описвате размера и вида на задължението, а лихвата си я описвате на отделен ред.
И си я завеждате в деловодството на НАП и чакате 1 месец да ви ги отпишат, за което ще ви предоставят протокол.

Блгадоря за отговора! Поразрових се по настойчиво в нета и открих един човек, който си е направил труда да направи бланка за тази цел! https://app.box.com/s/akj5en9y1a3jnilzs6aa
Няма да е лошо обаче някой да я разгледа и да каже дали ще свърши работа.
lubeetoo
Младши потребител

Мнениеот Pause » 28 Фев 2015, 18:13

Според мен,теоретично това държавно публично вземане съгласно чл.162,ал.2 т.6 от ДОПК е погасено по абсолютната погасителна давност понеже с изтичането на 10г. давностен срок вемането следва да се заличи служебно от съответният орган по приходите и без възражение от ваша страна съгласно чл.171,ал.2 от ДОПК.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Осигурително право