начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

отново ?за ТЪРПИМОСТ по парагр. 127 ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отново ?за ТЪРПИМОСТ по парагр. 127 ЗУТ

Мнениеот tochotocho » 27 Яну 2015, 18:35

моля, знаещите да коментират:
1. има ли срок да се заяви процедура по ТЪРПИМОСТ по парагр. 127 на ЗУТ
2.Разликата между Търпимост и Узаконяване?(
3.При наличие на У-ние за ТЪРПИМОСТ, строежа ЗАКОНЕН ли е и подлежи ли на премахване?
tochotocho
Потребител

Re: отново ?за ТЪРПИМОСТ по парагр. 127 ЗУТ

Мнениеот Melly » 27 Яну 2015, 18:57

tochotocho написа:моля, знаещите да коментират:
3.При наличие на У-ние за ТЪРПИМОСТ, строежа ЗАКОНЕН ли е и подлежи ли на премахване?

Аз като човек знаещ, поправям незнаещите - не ги обучавам!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Яну 2015, 19:04

По т.1 -не!
По т.2 - търпимият строеж не е законен!
По т.3 Търпимият строеж макар и незаконен - не се премахва!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 27 Яну 2015, 21:17

tochotocho написа:моля, знаещите да коментират:

1. Търпимостта (както, впрочем, и бременноста) не се заявява - нея или я има, или я няма - независимо от заявленията по този повод.
2. Разликите биват от различен характер (например - технически, юридически, практически) - коя точно разлика Ви интересува?
3. Не е законен - но не подлежи на премахване. Затова го наричат "търпим".
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 28 Яну 2015, 20:59

"Режим на търпимост" е понятие от българското право, което много трудно се превежда на някой от европейските езици. След превода трябва много дълго да обясняваш какво точно има предвид българският законодател и как е възможно да има предвид такова нещо. Т.е. да изясниш трите въпроса, които Вие сте задали. Аз лично няколко пъти съм изпадал в ситуация да превеждам това понятие на немски език на германци и казвам това от личен опит.
Особена трудност съм изпитвал при изясняването на първата част от последния Ви въпрос-
При наличие на У-ние за ТЪРПИМОСТ, строежа ЗАКОНЕН ли е
:D
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Melly » 28 Яну 2015, 23:43

bgarch написа:Особена трудност съм изпитвал при изясняването на първата част от последния Ви въпрос-
При наличие на У-ние за ТЪРПИМОСТ, строежа ЗАКОНЕН ли е
:D

Ами ще ти е трудно като се пънеш да тълкуваш правни понятия. Не ти достигат "цилиндрите" да изкачваш този "баир". Тъжно..., но факт!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Яну 2015, 07:39

Melly Отлично знаеш че т.н. "режим на търпимост" е чисто български инструмент в правото - непонятен за територии където се произвеждат високо кубикови двигатели особено за страната където се произвежда Мерцедес. За мен лично режимът на търпимост е повод за национална гордост, защото чрез него нашата правна мисъл - без да строи сложни системи от типа на Големия адронен колайдер в Церн - се издига до нивото на висшето познание и доказва, колко в същност светът е релативен и, че само "божествената частица" е тази която в целия пространствено-времеви континуум е намерила за добре да осени умовете на българския законодател.
Мнението е частично заличено.
За да разбереш, ще ти го кажа в прав текст.
- Не се заяждай с лицата от този форум, които не са адвокати!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 29 Яну 2015, 08:51

julyanvonemona написа:Melly Отлично знаеш че т.н. "режим на търпимост" е чисто български инструмент в правото - непонятен за територии където се произвеждат високо кубикови двигатели особено за страната където се произвежда Мерцедес. За мен лично режимът на търпимост е повод за национална гордост, защото чрез него нашата правна мисъл - без да строи сложни системи от типа на Големия адронен колайдер в Церн - се издига до нивото на висшето познание и доказва, колко в същност светът е релативен и, че само "божествената частица" е тази която в целия пространствено-времеви континуум е намерила за добре да осени умовете на българския законодател.
Понеже някой тук в този форум те нарече "технически грамотна жена", изправи се малко, престани да ровиш в л**ната за да търсиш семки с които да нахраниш кухата си същност.
За да разбереш, ще ти го кажа в прав текст.
- Не се заяждай с лицата от този форум, които не са адвокати!

бля, бля, бля.....
Резолюция - УЛ :arrow: (у лЕво)
Не веднъж съм ти казвала - не се навирай между шамарите. Отивай да протестираш другаде. Като всеки друг, на адвокат дължиш уважение. По закон. :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Яну 2015, 10:43

По скоро нашето определение за законен строеж се разминава с това с другите държави, отколкото режимът на търпимост. ЗУТ е сред най-рестриктивните закони в света и пълен с невероятни изисквания, относно законността на строежите и кое е строеж.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Яну 2015, 10:56

ivanov_p написа:По скоро нашето определение за законен строеж се разминава с това с другите държави, отколкото режимът на търпимост. ЗУТ е сред най-рестриктивните закони в света и пълен с невероятни изисквания, относно законността на строежите и кое е строеж.

Бля, бля, бля ... Тази "лъжица" не е за твоята уста.:arrow: УЛ :idea:
Пейчев, докога и ти ще се буташ между шамарите, а? Някой пита ли те дали си доволен от законите или не, за да драскаш к`вото ти падне? :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 29 Яну 2015, 11:05

Проблемът по нашите широчини, както винаги, е в терминологията - на запад от Сараево боравят с термина "разрешен строеж" (такива са и "законните", и "търпимите" (заварените) според нашите понятия - без разлика).
bgarch, на британците име е още по-трудно, отколкото на германците - там разрешителен режим за строителство се въвежда със закон едва през 1947 г. Същият закон, впрочем, регламентира всичко заварено - подобно на ЗПИНМ - само че като "разрешено", а не "търпимо".
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Яну 2015, 11:14

vdggbg написа:Проблемът по нашите широчини, както винаги, е в терминологията - на запад от Сараево боравят с термина "разрешен строеж" (такива са и "законните", и "търпимите" (заварените) според нашите понятия - без разлика).
bgarch, на британците име е още по-трудно, отколкото на германците - там разрешителен режим за строителство се въвежда със закон едва през 1947 г. Същият закон, впрочем, регламентира всичко заварено - подобно на ЗПИНМ - само че като "разрешено", а не "търпимо".

Въпрос на терминология в законодателната техника.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 29 Яну 2015, 11:37

Melly написа:Ами ще ти е трудно като се пънеш да тълкуваш правни понятия. Не ти достигат "цилиндрите" да изкачваш този "баир". Тъжно..., но факт!

Не ми е минавало и през ум да отнемам правомощията на величия като Melly и да тълкувам юридически понятия. Просто в работата си като архитект е трябвало да обяснявам тези понятия. Не знам дали можете да си представите реакцията на един германец, когато разбере, че държавата със законов текст е приела, че законът е можело да не се спазва, и дори е създала правен режим на такива сгради, които хем са незаконни, хем пък същата тази държава е задължена търпи това незаконно положение и да не предприема мерки за спазване на закона. :shock:
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Яну 2015, 11:50

Въпрос на терминология в законодателната техника.

Въпросът е бил как да намерим работа за проектанти и адвокати, че кофите за боклук не стигат и за настоящите клошари. Това е смисълът на ЗУТ и на болшинството закони, където "проектанти" се заменя с други професии, но "адвокати" винаги остава.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Яну 2015, 12:03

bgarch написа:
Melly написа:Ами ще ти е трудно като се пънеш да тълкуваш правни понятия. Не ти достигат "цилиндрите" да изкачваш този "баир". Тъжно..., но факт!

Не ми е минавало и през ум да отнемам правомощията на величия като Melly и да тълкувам юридически понятия. Просто в работата си като архитект е трябвало да обяснявам тези понятия. Не знам дали можете да си представите реакцията на един германец, когато разбере, че държавата със законов текст е приела, че законът е можело да не се спазва, и дори е създала правен режим на такива сгради, които хем са незаконни, хем пък същата тази държава е задължена търпи това незаконно положение и да не предприема мерки за спазване на закона. :shock:

Неприятно чувство създава едно подобно изказване, което е интерпретация на законови текстове от архитект, особено пред чужд инвеститор (в случая германец).
Крив, прав - законът е закон!
Наблюдавам, че успешно усвояваш манипулативната техника на колегата ти Емонски (на него са му криви всички общинари - само той разбирал тяхната работа) да внушаваш, че законите не са "скроени" по твое разбиране.
Не го допускай повече. :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 29 Яну 2015, 12:51

Melly написа:...Неприятно чувство създава едно подобно изказване, което е интерпретация на законови текстове от архитект, особено пред чужд инвеститор...
...Не го допускай повече...

Аз съм човек, отворен към чуждите мнения. Но точно от Вас не бих приел съвет, особено за това, как да общувам с чужди инвеститори. Общувал съм и общувам успешно с тях.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Яну 2015, 15:00

Melly написа:....Отивай да протестираш другаде.....
Пояснявам! Не протестирам, а правя изявление. Анадън му?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 29 Яну 2015, 15:54

julyanvonemona написа:Пояснявам! Не протестирам, а правя изявление. Анадън му?

Хахахааааа, и ти ли пращаш (изявяваш) колегата ти да отива да се жалва другаде - хихихии :D
И така да е,
Поставям резолюция :arrow: УЛ (у лЕво).
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Яну 2015, 17:19

Melly написа:

Хахахааааа, и ти ли пращаш (изявяваш) колегата ти да отива да се жалва другаде - хихихии :D
И така да е,
Според твоето виждане да но до колко то е релевантно е дълга тема.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 29 Яну 2015, 17:37

julyanvonemona написа:
Melly написа:

И така да е,
Според твоето виждане да но до колко то е релевантно е дълга тема.

Следващият път ще те докладвам. Е`гати нахалството - това да не ти е женския пазар, бре. Релевантно ли каза? С тези си изрази можеш да се издигнеш в очите на слепите. :lol: :lol: :lol:
Не съм ти разрешила да говориш с мен, ясно! :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация