начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Контрол на главен архитект на община

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Контрол на главен архитект на община

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 17:56

linet написа:Доколкото успявам да вникна, да заведа административно дело е безсмислено и забавящо решаването на казуса. В това определено съм съгласна. Но какво да направя, като не знам кой конТролира действията на главния архитект ефективно. Аз не бързам, защото не живея постоянно в градчето, Но определено съм смутена и възмутена; цялата история е дълга за споделяне. и като средно интелигентен човек чета законите и се чудя как може да не се спазват при разрешенията за строителство. тО АКО ТРЯБВА ДА ИМА СУБЕКТИВИЗЪМ, НЯМА НУЖДА ОТ ЗАКОНИ.

Казах ви вече. Ще трябва да разрешите един гражданско правен спор. Това че изявявате, че не бързате, само ще усложни нещата.
Този пост е Коледния ми подарък към вас! :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 18:05

Melly написа:....гражданско правен спор. .......
Този пост е Коледния ми подарък към вас!

В същност понеже "вас" е написано с малка буква си позволявам да го възприемам и като подарък към мен, само се страхувам дали поради стекли се обстоятелства, Дядо Коледа ще пропусне да ми го подаде
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 18:15

julyanvonemona написа:
Melly написа:....гражданско правен спор. .......
Този пост е Коледния ми подарък към вас!

В същност понеже "вас" е написано с малка буква си позволявам да го възприемам и като подарък към мен, само се страхувам дали поради стекли се обстоятелства, Дядо Коледа ще пропусне да ми го подаде

Охххх, да ти напомням ли, че са те пращали два пъти на поправителен изпит по български език, а? Сам си декларирал публично този факт. :lol: :lol: :lol:
Твоят подарък от мен е тук, в опаковката "лирично отклонение": viewtopic.php?f=25&t=59413#p560335. Вземи си го де. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 18:24

Няма Дядо Коледа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 18:27

МАКАР ДА НЕ СЪМ ФИЛОЛОГ, В ИЗРЕЧЕНИЕТО ИМА И ДРУГА ГРЕШКА - ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН -"КОЛЕДНИЯ подарък " Е ПОДЛОГ И ТРЯБВА ДА Е ЧЛЕНУВАНО С "ЯТ". НО в случая по-важно е моето очакване на професионален отговор. Също - мисълта за несъвършенството на законодателството или неговото прилагане трябва да тревожи всички добронамерени граждани. Затова чакам някакво осветяване.
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 18:43

linet написа:МАКАР ДА НЕ СЪМ ФИЛОЛОГ, В ИЗРЕЧЕНИЕТО ИМА И ДРУГА ГРЕШКА - ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН -"КОЛЕДНИЯ подарък " Е ПОДЛОГ И ТРЯБВА ДА Е ЧЛЕНУВАНО С "ЯТ". НО в случая по-важно е моето очакване на професионален отговор. Също - мисълта за несъвършенството на законодателството или неговото прилагане трябва да тревожи всички добронамерени граждани. Затова чакам някакво осветяване.

Права сте. Подлогът в пожеланието ми не е членуван правилно. Рядко допускам този вид грешки допуснати по-скоро от бързина на писане, но в случая тази грешка е факт.
И аз чета много съдебни актове, в които откривам подобни правописни грешки, дори и такива на ВКС, но това обстоятелство в никакъв случай не е порок, който да се отразява на формата им. Същността на мотивите, а оттам и диспозитивът на решението са най-важни. :wink:

По същество,
С пожелания за приятно чакане. :D

Melly
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 19:10

Melly написа:
Не можеш да преглътнеш, че освен адвокат съм и стр. инженер, което обстоятелство ми дава възможности да те гледам от високо и да ти натривам носа, когато си вреш "гагата" в материя, която по дефиниция ти е непонятна.

Виж ти къде бил ключа от палатката! Аз пък мислех че си говорим за етика
Последна промяна julyanvonemona на 27 Дек 2014, 19:35, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 19:19

Оставам в очакване на добронамерен съвет.
С най-добри коледни пожелания и към двете форумки, които май се познават.
linet
Младши потребител

Мнениеот lakavitsa » 27 Дек 2014, 20:28

че е така, вече всички във форума са разбрали и следят кратките им словесни изяви и правописните им грешки, но не им пука. Опълчи ли им се някой със забележки в това отношение изкарват ядрената / водородна бомба на многото години академична работа, изпити и пр. Иначе етиката си е етика. Но не за гл. архитект. И на мен ми се струва, че не могат да прозрат феодалността.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 20:59

lakavitsa написа:.......................

Сладур. :lol: :lol: :lol:
Не се мъчи да ме разбереш - няма да ти се отдаде.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Дек 2014, 14:03

Melly написа:...Не се мъчи да ме разбереш - няма да ти се отдаде...
А и не е необходимо!
Трябва да научиш една истина от мен за да започнеш да мислиш малко по "с Бога и прилика" Ето я:
по повод непрекъснатите ти натъртвания за "смучене не мозък" и пр. глупотевини знай че информация се добива и от това което даден индивид се стреми да не каже - често пъти много по същностна от директната. В момента спрямо тебе тази постановка ме устройва. А колкото до това че си била и строителен инженер и че.. във вдръзка с това уж ме озъптяваш да не си пъхам пъхам гагата и пр. там (да не изброявам още), някъде във втори курс на моето "академично образование" съм научил че професионалната подготовка в каквато и да е област няма никакво значение, ако не я владееш. С други думи ако ще да си учила ракетостроене при самия Вернер фон Браун ти си си
и толкова
Последна промяна julyanvonemona на 28 Дек 2014, 14:25, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Дек 2014, 14:20

julyanvonemona написа:
А и не е необходимо!

Ти пък съвсем няма да можеш да ме разбереш.
Посланието ми е отправено към lakavitsa. И това не си в състояние да "смелиш" с твоите две гънки на кръст... :lol: :lol: :lol:

Да ти повторя, а? :arrow: posting.php?mode=quote&f=26&p=560387#pr560367 :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот linet » 28 Дек 2014, 14:30

lakavitsa написа:че е така, вече всички във форума са разбрали и следят кратките им словесни изяви и правописните им грешки, но не им пука. Опълчи ли им се някой със забележки в това отношение изкарват ядрената / водородна бомба на многото години академична работа, изпити и пр. Иначе етиката си е етика. Но не за гл. архитект. И на мен ми се струва, че не могат да прозрат феодалността.

Г-да архитекти и юристи,
Моят случай не е преустройство на съществуваща сграда. Съседът ми е построил нова сграда. Така че, посоченият от вас член чл. 49, ал.2 просто не може дори да закърпи разрешението на главния архитект за нов строеж.То просто не е нужно да бъда упомената, а е ясно, че трябвало да ми се съобщи, тъй като съм заинтересовано лице. Ето и посочените места от ЗУТ:
Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) За издаденото разрешение за строеж от главния архитект на общината (района) или за отказа да се издаде такова разрешение се съобщава на заинтересуваните лица при условията и по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Отказът се прави само по законосъобразност, като се посочват конкретните мотиви за това.
2. в случаите на преустройство и промяна на предназначението на заварен строеж - лицата по чл. 38, ал. 3 и 4 и чл. 39, ал. 2;
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Дек 2014, 14:44

julyanvonemona написа:
А и не е необходимо!
Трябва да научиш една истина от мен за да започнеш да мислиш малко по "с Бога и прилика" Ето я:
по повод непрекъснатите ти натъртвания за "смучене не мозък" и пр. глупотевини знай че информация се добива и от това което даден индивид се стреми да не каже - често пъти много по същностна от директната. В момента спрямо тебе тази постановка ме устройва. А колкото до това че си била и строителен инженер и че.. във вдръзка с това уж ме озъптяваш да не си пъхам пъхам гагата и пр. там (да не изброявам още), някъде във втори курс на моето "академично образование" съм научил че професионалната подготовка в каквато и да е област няма никакво значение, ако не я владееш. С други думи ако ще да си учила ракетостроене при самия Вернер фон Браун ти си си
и толкова

:lol: :lol: :lol: хихихи хиииииииии, избиваш комплекси, а?
Давай, забавляваш ме. Дори ми повишаваш "рейтинга" на можещ и знаещ специалист в повече от една област на познанието.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Дек 2014, 14:50

linet написа:
lakavitsa написа:че е така, вече всички във форума са разбрали и следят кратките им словесни изяви и правописните им грешки, но не им пука. Опълчи ли им се някой със забележки в това отношение изкарват ядрената / водородна бомба на многото години академична работа, изпити и пр. Иначе етиката си е етика. Но не за гл. архитект. И на мен ми се струва, че не могат да прозрат феодалността.

Г-да архитекти и юристи,
Моят случай не е преустройство на съществуваща сграда. Съседът ми е построил нова сграда. Така че, посоченият от вас член чл. 49, ал.2 просто не може дори да закърпи разрешението на главния архитект за нов строеж.То просто не е нужно да бъда упомената, а е ясно, че трябвало да ми се съобщи, тъй като съм заинтересовано лице. Ето и посочените места от ЗУТ:
Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) За издаденото разрешение за строеж от главния архитект на общината (района) или за отказа да се издаде такова разрешение се съобщава на заинтересуваните лица при условията и по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Отказът се прави само по законосъобразност, като се посочват конкретните мотиви за това.
2. в случаите на преустройство и промяна на предназначението на заварен строеж - лицата по чл. 38, ал. 3 и 4 и чл. 39, ал. 2;

Тук вече стана интересно. :D
Върнах постовете назад и никъде не прочетох да са ви указали нормативната база,която цитирате. Вероятно комуникацията е станала на ЛС, но уверявам ви, че каквото и да са ви казали (гл. архитекти/юристи) вие сте далеч по-подготвена от тях. :D
Поздравления!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот linet » 28 Дек 2014, 14:57

Да, кореспонденцията е наистина основана на ЛС-я. Благодаря за комплимента. Касаеше се за това, че ЗУТ след 2011 г. не включва съседа като заинтересовано лице при строеж на регулационната линия, благословен от разрешение на главен архитект. Моля ви и двамата - юристката и архитекта, да оставите настрани забавното си пререкание и да се опитате да бъдете полезни на нуждаещите се от съвети. Все пак Коледа е.От благодарност, ще Ви разкажа един виц, който ме смущава.
linet
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Дек 2014, 15:13

Давай, забавляваш ме. Дори ми повишаваш "рейтинга" на можещ и знаещ специалист в повече от една област на познанието.

Забавлението е взаимно! Щом като един индивид който в 4 и 5 клас два пъти последователно публично е заявил че е имал поправителни изпити по български език и има претенциите да се гордее с това успява да ти повиши рейтинга егати рейтинга.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Дек 2014, 15:15

linet написа:Да, кореспонденцията е наистина основана на ЛС-я. Благодаря за комплимента. Касаеше се за това, че ЗУТ след 2011 г. не включва съседа като заинтересовано лице при строеж на регулационната линия, благословен от разрешение на главен архитект. Моля ви и двамата - юристката и архитекта, да оставите настрани забавното си пререкание и да се опитате да бъдете полезни на нуждаещите се от съвети. Все пак Коледа е.От благодарност, ще Ви разкажа един виц, който ме смущава.

Още веднъж, поздравления!
Потвърждавате констатацията ми, че сте далеч по-подготвена от "консултанта" ви. И "зад завесата" съм в състояние да уловя щъкащи флуиди между вас двамата, но съм убедена, че този ваш диалог няма да ви реши проблема.
Забавлявам се. От моя страна поучихте насоката. Нямам какво друго да добавя. А вие си пишете на воля. Аз ще следя развитието на казуса ви, тъй като ми напомня формат "БГ мама". :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот linet » 28 Дек 2014, 15:31

Наистина, не знаех как се обозначават алинеите. Благодаря. И наистина в алинея 2 на чл. 149 съседът (в случая аз) не фигурира като заинтересовано лице. Но в дейността си архитектът не трябва ли да спазва указанието (няма да цитирам точките за по-бързо), че строежите на граничната линия между два имота трябва да са на разстояние 3м от линията, а дори 6м, защото моята странична линия е дъно на неговия имот. И 2 - че външен клозет не може да се строи на линията. Самата аз по искане на същите архитект и строителен контрол преместих тоалетната си от 1м до границата - до къщата си.
3. че кокошарниците също....
И не трябва ли преди започване на строеж да се маркира параметрите му на земя от геодезисти?
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Дек 2014, 15:55

А какво казва "консултантът" ви? :D
Аватар
Melly
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация