начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Контрол на главен архитект на община

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Контрол на главен архитект на община

Мнениеот vdggbg » 18 Апр 2012, 17:56

npetkov87 написа:Нали е напълно ясно, че никой главен архитект няма да наруши закона толкова брутално, ако не е взел пари от самия инвеститор под масата?!

Това, уважаеми, дори не е оборима презумпция. То е голословно твърдение, граничещо с клевета - до доказване на противното.
npetkov87 написа:А човека започнал да строи е виновен до толкова, че прави ресторант без абсолютно никаква вентилация, като изключим два вентилатора от по 10лв вградени в дограмата...
Как може да остава в сила РС за такъв обект, който е без никаква вентилация?!

Сигурно ще се учудите, но въпросът с вентилацията за заведенията за обществено хранене изобщо не стои така просто. Може би онова, което във Вашите очи е ресторант, по документи е кафе-сладкарница за непушачи, без кухненски блок, работеща с готови продукти, доставяни отвън. Такива работи. А това, че се пекат кюфтета под прозореца Ви, или че клиентите, в нарушение на забраните, пушат като комини, хайманите - не е повод за отмяна на издадените строителни книжа.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот npetkov87 » 19 Апр 2012, 00:22

vdggbg написа:
npetkov87 написа:Нали е напълно ясно, че никой главен архитект няма да наруши закона толкова брутално, ако не е взел пари от самия инвеститор под масата?!

Това, уважаеми, дори не е оборима презумпция. То е голословно твърдение, граничещо с клевета - до доказване на противното.

Кое голословно?! Да ви попитам уважаеми юристе по закон като знаете, че се изисква набор от "А","Б" и "В" документация, как ще си сложите подписа и печата за одобрение върху документация със съдържание само от "А"? Кое би ви мотивирало?!

npetkov87 написа:А човека започнал да строи е виновен до толкова, че прави ресторант без абсолютно никаква вентилация, като изключим два вентилатора от по 10лв вградени в дограмата...
Как може да остава в сила РС за такъв обект, който е без никаква вентилация?!

Сигурно ще се учудите, но въпросът с вентилацията за заведенията за обществено хранене изобщо не стои така просто. Може би онова, което във Вашите очи е ресторант, по документи е кафе-сладкарница за непушачи, без кухненски блок, работеща с готови продукти, доставяни отвън. Такива работи. А това, че се пекат кюфтета под прозореца Ви, или че клиентите, в нарушение на забраните, пушат като комини, хайманите - не е повод за отмяна на издадените строителни книжа.[/quote]
И повод е за отмяната им след като проектната документация не съответства на предназначението... Все пак има и Наредба за категоризация за местата за подслон и т.н., в която ясно е описано какво трябва да съдържа строителната документация представена за одобрение дори за кафе-сладкарничка, като дори и това не е изпълнено... Има изисквания точно за този тип преустройства за строителен надзор точно, за да се спазват дори и уредите, които трябва да бъдат поставени...
npetkov87
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 19 Апр 2012, 09:03

npetkov87 написа:Кое би ви мотивирало?!

Може пък да съм мотивиран от немукаетлък, тапигьозлък, или махмурлук. А може и просто да съм глупав човек. Да си глупав в България не е престъпление (все още).
npetkov87 написа:И повод е за отмяната им след като проектната документация не съответства на предназначението...

Предназначението се определя с проекта - така е по закон. Няма как да не съответства. Това, че нещото после се ползва за друго нещо - това е съвсем друга бира.
npetkov87 написа:Все пак има и Наредба за категоризация за местата за подслон и т.н., в която ясно е описано какво трябва да съдържа строителната документация представена за одобрение дори за кафе-сладкарничка, като дори и това не е изпълнено...

Тази наредба не е подзаконов акт по прилагането на ЗУТ, и не е относима към случая. Главният архитект дори не е длъжен да знае за съществуването и.
npetkov87 написа:Има изисквания точно за този тип преустройства за строителен надзор точно, за да се спазват дори и уредите, които трябва да бъдат поставени...

Аз поне не съм чувал за такива изисквания. Ще съм Ви благодарен, ако посочите къде мога да ги прочета.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Апр 2012, 14:28

Да си глупав в България не е престъпление (все още)
,
а вопиющо е необходимо да е! До степен сходна с нацистките расови закони!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот npetkov87 » 21 Апр 2012, 17:10

julyanvonemona написа:
Да си глупав в България не е престъпление (все още)
,
а вопиющо е необходимо да е! До степен сходна с нацистките расови закони!

Да щом с това, че си глупав може да оправдаваш себе си, че си взел пари и си нарушил закона...
npetkov87
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Апр 2012, 20:01

npetkov87 написа:... че си взел пари и си нарушил закона...

Това са две твърдения, които следва да се докажат. Освен това - тези, които вземат пари, обикновено знаят как да направят така, щото да не нарушават закона.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 22 Апр 2012, 11:23

Само да отбележа, че срокът за произнясяне по обжалвания по чл. 216 от ЗУТ не е преклузивен, за разлика от този, който е по чл. 156.
whiskey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Апр 2012, 13:36

whiskey , най-вероятно си прав, макар и да не мога да стопля освен одобрените ИП и РС, кой още ИАА подлежи на непряк контрол по реда на чл.216 ЗУТ. Следва да се отбележи обаче, че срока по чл.215 е преклузивен, дори и за такъв ИАА, издаден от н-ка на РДНСК.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 16:17

Аз също имам проблем с разрешено от главен архитект на община строителство на стопанска сграда, направено в противоречие със ЗУТ - клозет и кокошарник с височина над 2,20 см, построени на регулационната линия от съседа и се чудя как да процедирам. Ако се стигне до административно дело - очевидно съм загубила делото поради предположението ми за възможна корупция в малкия град. Може ли някой да ми даде съвет
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 16:44

linet написа:Аз също имам проблем с разрешено от главен архитект на община строителство на стопанска сграда, направено в противоречие със ЗУТ - клозет и кокошарник с височина над 2,20 см, построени на регулационната линия от съседа и се чудя как да процедирам. Ако се стигне до административно дело - очевидно съм загубила делото поради предположението ми за възможна корупция в малкия град. Може ли някой да ми даде съвет

Споделете проблема си с колега. Едно административно производство (тук ще се намеси един всезнайко архитект да ме обори :D ) , а според мен ще е недопустимо, само ще забави решаването на казуса ви.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 16:57

Грешиш Melly, въобще няма да се намесвам да те оборвам. Дори няма да си направя труда да вникна в конкретния казус. Ако си позволявам да ти правя реплики, то е не поради съмнението ми в познаване или не на материята от твоя страна. Това отдавна за мен е без значение. Подлагам на изследване причинно-следственият характер на фундаментално сбърканият ти начин на мислене и детинското пропагандиране на откровени несъстоятелности.
Последна промяна julyanvonemona на 27 Дек 2014, 17:01, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:01

Благодаря за пожеланието, но в случая не ми е ясно как най-ефективно да действам, а и аз не съм юрист.
Строителният контрол на градчето ще се позове, че решението е на архитекта; същото вероятно ще каже и районният контрол, а за строежи 6 категория решението на административното дело по райони е окончателно. А очевидно на закона никой не държи - според него без мое писмено разрешение на регулационната линия съседът не може да строи. Може да долепи постройка до изградена от него, и в негово място, плътна ограда с височина до 2,2 м.
linet
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 17:08

linet написа:....но в случая не ми е ясно как най-ефективно да действам,....
Послушайте Melly, а след това сам решете дали сте постъпил детински или не! :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:17

Как да я послушам, като тя нищо конкретно не казва всъщност.
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 17:17

linet написа:Благодаря за пожеланието,....... Може да долепи постройка до изградена от него, и в негово място, плътна ограда с височина до 2,2 м.

Това е следващата стъпка към осъществяване на целения резултат.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:19

Melly не казва нищо смислено според моя ограничен юридически манталитет
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 17:24

linet написа:Как да я послушам, като тя нищо конкретно не казва всъщност.

Напротив, напротив. :D
Върнете се няколко поста нагоре и прочетете. В случая съм ви дала насоката. До тук съм.
Дописвам:
Не държа да ме разбирате. За това са нужни доста години академична юридическа подготовка, няколко години изпити за юридическа и адвокатска правоспособност и още толкова практика - стаж по "специалността". Та такива ми ти работи...
Последна промяна Melly на 27 Дек 2014, 17:39, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 17:38

linet написа:...Melly не казва нищо смислено според моя ограничен юридически манталитет
Напротив това е един от редките случаи на просветление в съзнанието и
Melly написа:Това е следващата стъпка към осъществяване на целения резултат.
Щом сте юрист помислете малко върху цялостната конструкция на казуса и ще разберете че Ви е направен"ключ"(както се изразяват специалистите по източни бойни изкуства).
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 17:49

julyanvonemona написа:
linet написа:...Melly не казва нищо смислено според моя ограничен юридически манталитет
Напротив това е един от редките случаи на просветление в съзнанието и
Melly написа:Това е следващата стъпка към осъществяване на целения резултат.
Щом сте юрист помислете малко върху цялостната конструкция на казуса Ви и ще разберете че ви е направен"ключ"(както се изразяват специалистите по източни бойни изкуства).

Не можеш да преглътнеш, че освен адвокат съм и стр. инженер, което обстоятелство ми дава възможности да те гледам от високо и да ти натривам носа, когато си вреш "гагата" в материя, която по дефиниция ти е непонятна.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:50

Доколкото успявам да вникна, да заведа административно дело е безсмислено и забавящо решаването на казуса. В това определено съм съгласна. Но какво да направя, като не знам кой конТролира действията на главния архитект ефективно. вСЪЩНОСТ В ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ, И ТУК ОЧАКВАМ КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ. а ЗА ВАШАТА АКАДЕМИЧНА ПОДГОТОВКА - МОИТЕ УВАЖЕНИЯ. НЕ Е ЛЕСНО ДА ИМАШ 2 ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ. Аз не бързам, защото не живея постоянно в градчето, Но определено съм смутена и възмутена; цялата история е дълга за споделяне. и като средно интелигентен човек чета законите и се чудя как може да не се спазват при разрешенията за строителство. тО АКО ТРЯБВА ДА ИМА СУБЕКТИВИЗЪМ, НЯМА НУЖДА ОТ ЗАКОНИ.
linet
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация