начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Каква е процедурата по издаване на свидтелство за търпимост?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Каква е процедурата по издаване на свидтелство за търпимост?

Мнениеот tempuss » 09 Юни 2014, 18:31

Привет. Имам възможност да закупя малък парцел с площ 288 кв.м. във вилната зона на село Цацаровци, който е в регулация. Но понеже площта е малка, не знам каква е процедурата за издаване на свидетелство за търпимост и на каква площ може да ми бъде разрешено да застроя.

Благодаря предварително.
tempuss
Нов потребител

Re: Каква е процедурата по издаване на свидтелство за търпим

Мнениеот bgarch » 09 Юни 2014, 19:23

Удостоверение за търпимост се издава за съществуващ незаконен строеж, който е в режим на търпимост. Има ли такъв строеж в имота? Би следвало продавачът да е извадил такова удостоверение преди да продаде имота си с въпросната сграда на Вас.
За бъдещи незаконни строежи не се издава удостоверение за търпимост, ако това е въпросът Ви. :D
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот tempuss » 09 Юни 2014, 19:34

:D Няма къща там. Въпросът ми тогава е как се вади разрешително за строеж в парцел по-малък от 650 кв. м., каквато е минималната площ, за да може да се строи във вилна зона. :D
tempuss
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Юни 2014, 21:15

tempuss написа::D Няма къща там. Въпросът ми тогава е как се вади разрешително за строеж в парцел по-малък от 650 кв. м., каквато е минималната площ, за да може да се строи във вилна зона. :D
Ако този парцел е такаъв по влязъл в сила ПУП, нямаш проблеви да го застроиш независимо че не съответства на норматива.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tempuss » 10 Юни 2014, 02:12

Значи ли това, че не е УПИ? Защото така ми казаха.
tempuss
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Юни 2014, 07:09

Игра на думи. Когато говорим за парцел, разбираме УПИ, тоест - имотът е регулиран.
Във Вашият случай изглежда не е така. Строителство, респективно - разрешаване на строителство, ще е свързано с доста перипетии, приключения, време и събития с неясен изход.
От друга страна, "Вилната зона на село Цацаровци", е по-скоро топоним, наименование на местност, отколкото устройствена зона с параметри на вилна. С регулационните изисквания (във времето) и в режимът на застрояване на селото е, предполагам.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Юни 2014, 09:07

emilgrigorov написа:Във Вашият случай изглежда не е така. Строителство, респективно - разрешаване на строителство, ще е свързано с доста перипетии, приключения, време и събития с неясен изход.
От друга страна, "Вилната зона на село Цацаровци", е по-скоро топоним, наименование на местност, отколкото устройствена зона с параметри на вилна. С регулационните изисквания (във времето) и в режимът на застрояване на селото е, предполагам.
Един бог знае как е. Нека tempuss уточни за каква "Вилна зона" става въпрос. Може да се окажеш прав, че тези 650 кв.м са в територия, която е извън регулация, а названието "вилна зона" е само градска легенда. Ако са в рамките на регулационния план на с. Цацаровци няма пречка веднага по съответния ред да си поиска одобряване на инвестиционен проект и издаване на Разрешение за строеж.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 10 Юни 2014, 12:45

tempuss написа:малък парцел с площ 288 кв.м. във вилната зона на село Цацаровци, който е в регулация

От тези думи следва, че имотът е в регулация. Идете в Общината и проверете дали има действащ подробен устройствен план за тази територия и какво предвижда той за Вашия имот. Вариантите са много, няма как да Ви се обяснят всички възможни хипотези в един такъв форум.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Юни 2014, 13:26

bgarch написа:
tempuss написа:малък парцел с площ 288 кв.м. във вилната зона на село Цацаровци, който е в регулация

От тези думи следва, че имотът е в регулация.....

Благодаря колега bgarch и все пак остава съмнително е дали в с. Цацаровци има одобрен ПУП за "вилна зона".Едва след това ще можем да коментираме дали става въпрос за имот включен в голям УПИ от 680 кв.м или тези 288 кв.м. са си е одаобрен при действието на ЗТСУ самостоятелен парцел, по план останал в сила и след влизане на сега действащия закон съгласно §6 (1) ДР на ЗУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 10 Юни 2014, 16:50

"Имот в регулация" и "урегулиран имот" са две различни неща - хвърлянето на боб, или друг вид зеленчук, не помага в случая.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Юни 2014, 19:01

vdggbg написа:"Имот в регулация" и "урегулиран имот" са две различни неща - хвърлянето на боб, или друг вид зеленчук, не помага в случая.
.
Да бе колега, ама аз нито хвърлям боб, нито гадая на карти. Тук има една юзърка, която занича в кристално кълбо, ако тя може да влезе в ролята на медиум - берекят версин.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация