начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Изграждане на навес над тераса

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изграждане на навес над тераса

Мнениеот gemov81 » 27 Апр 2014, 16:52

Здравейте, имам 20 м2 открита тераса вписана в документа ми за собственост на първи жилищен етаж,която се явява покрив на помещение за магазин с топло и хидро изолация покрита с гранитогрес. Имам желание да изградя навес над половината тераса за предпазване от сняг,дъжд и боклуци, които хвърчат от горните тераси. Терасата е с изложение вътрешния двор на кооперацията.Ако някой може да ми каже какъв е най-лесния законен начин за това. Благодаря предварително
gemov81
Нов потребител

Re: Изграждане на навес над тераса

Мнениеот emilgrigorov » 28 Апр 2014, 09:12

Тента.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gemov81 » 28 Апр 2014, 19:58

Благодаря за съвета, но искам нещо по-масивно, защото една цигара от комшиите и съм се запалил :mrgreen:
gemov81
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Апр 2014, 20:41

Негорима тента.

Терасата, за разлика от балкона и лоджията, е в общ разрешителен режим. По всяка вероятност - и с отстъпване на право на строеж (това не е сигурно, въпрос на късмет). Градоустройство ... съгласия от всички живущи ... няколко години. и няколко хиляди лева само по документи.

Има проектанти на тенти. Пък и за всеки архитект ще е предизвикателство. Познавам един, архитект - делтапланерист. И конструира. Но е в Щатите.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gemov81 » 01 Май 2014, 18:57

Сигурно ако отида в общината и попитам те би трябвало да ме насочат на някъде ,освен ако не попадна на някоя сърдита лелка, която ще ми убие желанието за живот.
gemov81
Нов потребител

Мнениеот todorst » 02 Май 2014, 17:10

Препоръчвам опитай по чл. 147 ал 1 точка 12 и чл 153 ал. 1 и чл. 185 ал 1. Отказът се обжалва пред съда
todorst
Потребител

Мнениеот probcho » 02 Май 2014, 19:50

todorst, преди да "препоръчате"
todorst написа: по чл. 147 ал 1 точка 12 ..........

е хубаво да се направи разлика между "тераса" и "балкони и лоджии"!
Ако успеете да направите тази разлика може би ще разберете, че
todorst написа:.... чл 153 ал. 1 и .....

е неприложим, поради факта, че вече непопадате в хипотезата на чл.147, ал.1.
Същото може да се разглежда като пристрояване с надстрояване!
Ако успеете да направите и тази стъпка, то
todorst написа:.........и чл. 185 ал 1. .........

става подвъпросен. :D
Като за накрая следва да се припомни, че
todorst написа: опитай ............обжалва пред съда

струват пари, но може би е важното от кой джоб излизат!(защото вече доста се завишиха адвокатските услуги)

ПП
Някъде из темите мисля, че се дискутира нещо в този дух, но....
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Май 2014, 09:48

probcho приятелю! Прав си в съжденията си по темата, Но! (NB!) бих препоръчал да следиш внимателно изявите на todorst в този форум. Ще забележиш че не е съвсем безобиден! И ако може не пиши с дребен шрифт! Затрудняваш очите на един "дементен старец".
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот todorst » 03 Май 2014, 11:38

Правя разлика- балкон, лоджия, тераса! Споделям становището ,че чрез форума се стремим да насочим, помогнем!
Строго погледнато към буквата на закона: първо питането следва да се отнесе към ВЗАИМОПОМОЩ, а не към" строителство и ре ...." второ- иска се покриване на тераса, а не остъкляване. т.е. извън чл.147 ал 1 т. 12. ЗУТ не е предвидил покриване на тераса!!. .Изобщо необяснимо е изключването на терасата от чл. 147 и липсата на друг конкретен текст.
Излиза, че можеш да си ОСТЪКЛИШ балкона, лоджията , а терасата винаги открита! Монтажът на тента също си е строителство.Съгласие на останалите съсобственици?
Може ли някой да посочи МОТИВИТЕ за тази каламбура ???
По отношение на собствеността закона третира еднакво балкона, лоджията и терасата!
Имаме ли синхронизация на законите по евронормите?
Имам случай при който терасата е посочена в нот.акт като отделен обект с инд.номер. Тогава приложим ли е чл. 185 ал 1 на ЗУТ? Ако ДА, то да мине през кадастъра за промяна и оформяне на терасата като отделен обект и после по чл.185 ал.1 и общия режим.
Защо да е просто, като може да е сложно!!
todorst
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Май 2014, 14:07

todorst написа:....Излиза, че можеш да си ОСТЪКЛИШ балкона, лоджията , а терасата винаги открита! Монтажът на тента също си е строителство.Съгласие на останалите съсобственици?
Може ли някой да посочи МОТИВИТЕ за тази каламбура ???

Не е каламбур!Зависи каква е тентата, защото ако се касае за нещо което има тежък механизъм за задвижване и носи някакъв товар, за което се правят изчисления, естествено че под въпрос стои и устойчивостта на конструкцията на сградата, която както се знае съгласно чл.38 ЗС е "обща част,с произтичащите от това всички последици. И (NB!) следва проектиране и разрешение за строеж парекселанс, а и по отношение чл.185 (1)т.3 ЗУТ не би могло да се приеме, че едно натоварване поставящо под въпрос конструктивната устойчивост е незначително изменение на общите части на сградата
todorst написа:.....Имаме ли синхронизация на законите по евронормите?

На този въпрос няма да се спирам защото е меко казано глупав от всякъде!
todorst написа:Имам случай при който терасата е посочена в нот.акт като отделен обект с инд.номер.....
Това дали терасата е посочена като отделен обект може да се дължи на две групи причини
а) не разбиране от страна на някой нотариус и;
б) случай когато терасата представлява наистина самостоятелен обект, например "Тераса за сушене на билки" със съответните технологични за целта предвиждания"
todorst написа:Тогава приложим ли е чл. 185 ал 1 на ЗУТ? Ако ДА,.....
Защо да е просто, като може да е сложно!!

Както посочвам по- горе приложимостта на чл.185 (1) ЗУТ е съвсем отделна опера.И въобще не е сложно
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот todorst » 03 Май 2014, 18:19

Имам чувството, че ме следят. Напиша нещо и веднага коментар. Хайде и от мен коментар.Най-харесвам когато форумците заместват общинарите. НЕ МОЖЕ това или онова. Не видях мотивировка защо терасата е извън обсега на ЗУТ. И кажете му на питащия КАК МОЖЕ. Ако имах възможност бил инициирал промени в ЗУТ и включване в т.12 на ал 1 на члена и терасата. Пък нека в съответната комисия на НС, кажат защо не може. От форумците не очаквам мотивировка за статуквото. Но защо пък не, може някой да е на ТИ с материята.
А това за ТЕРАСА за сушене на билки - наистина си е г.....т.Терасата става производствено помещение! Терасата си е тераса, едва ли
архитект, проектант ще проектира съответно тераса за отдих - слънчеви бани. Ще се изисква и оборудване, вода,душ, ел.захранване, може и малък басейн. В ЗУТ са дадени характеристики на балкон, лоджия, тераса. Няма правилник, описание, как да се ползват.
Ако искаш ползвай ги з а сушене на билки, ювки, дрехи и т.н.
Така ,че дайте да дадем!!! Концентрирайте се върху ТЕРАСА. Що е то и има ли почва за ползване/рационално/ !? Или е място за ветровете, чистене на сняг. Ненужна, неизползваема площ, но при покупка си плащаш яко.
Само за пример - в нот.акт за апартамент на Черноморието пише: апартамент от 82 кв м
състоящ се от жилище 50 кв.м, ид.части ... 8 кв.м и тераса от 24 кв м. и си плащаш и за терасата яко. Почти всеки купувач би искал най-малкото да я покрие и остъкли някоя част,за спре ветровете!
todorst
Потребител

Мнениеот todorst » 03 Май 2014, 18:38

Вижте новините " Парламентът премахна пречките за строеж на плажа " А за терасата си трае! Що тъй бе! Ами треба си ЛОБИ. Инициирам - Съюз на притежателите на тераса/ СПТ/ или
Сдружение на собствениците на тераса /ССТ/ може и България без тераси ББТ/ , Терасата -
път към добруване ТПД/ Очаквам и предложения !!!
todorst
Потребител

Мнениеот probcho » 03 Май 2014, 22:18

todorst написа:Правя разлика- балкон, лоджия, тераса! Това добре!Споделям становището ,че чрез форума се стремим да насочим, помогнем! И аз така!
Строго погледнато към буквата на закона: първо питането следва да се отнесе към ВЗАИМОПОМОЩ(какво имате предвид?), а не към" строителство и ре ...." второ- иска се покриване на тераса, а не остъкляване.(среща се остъкляване и от към.... горната страна, като същото пак може да се разгледа като остъкляване) т.е. извън чл.147 ал 1 т. 12. ЗУТ не е предвидил покриване на тераса!!. (покриване на терасата - от закрит или открит тип).Изобщо необяснимо е изключването на терасата от чл. 147 (ако не се лъжа същото не е само в ЗУТ) и липсата на друг конкретен текст.
Излиза, че можеш да си ОСТЪКЛИШ балкона, лоджията , а терасата винаги открита!(може би не точно така, а да се затвори определена част от нея. И все пак за не забравяме, че "вашата" терасата се явява покрив на някой друг) Монтажът на тента също си е строителство. (монтажът на ролетни щори, на климатик, на сателитна антена и т.н. също си е строителство?) Съгласие на останалите съсобственици? (съгласие от архитект - проектанта?)
Може ли някой да посочи МОТИВИТЕ за тази каламбура ??? Мотиви? Може би отговор от законодателят!
По отношение на собствеността закона третира еднакво балкона, лоджията и терасата!(не идеално еднакво :!: - погледни малко по-нагоре)
Имаме ли синхронизация на законите по евронормите? (това е тема табу)
Имам случай при който терасата е посочена в нот.акт като отделен обект с инд.номер. ( :shock: това сериозно ли? И с какъв код ако не е тайна? А и трябва да отговаря на определението за "обект" - самостоятелен строеж или реална част от строеж с определено наименование, местоположение, самостоятелно функционално предназначение и идентификатор по Закона за кадастъра и имотния регистър) Тогава приложим ли е чл. 185 ал 1 на ЗУТ? Ако ДА, то да мине през кадастъра за промяна и оформяне на терасата като отделен обект и после по чл.185 ал.1 и общия режим.
Защо да е просто, като може да е сложно!!(А защо да е сложно, като е просто да няма обща философия!)

Добавките в цвят са от мен.... с цел пестене на време и място! :lol: В случай, че автора изрази несъгласие за в бъдеще ще се съобразя с изказаното мнение!
julyanvonemona написа: И ако може не пиши с дребен шрифт! Затрудняваш очите на един "дементен старец".

Моля за извинение! Същото бе сторено целно не да затруднявам някого, а за да намекна, че евентуално има и други въпроси, които следва да се разглеждат.... като част от пъзела!

ПП
А защо освен балкон, лоджия и тераса не се споменава и "балконет"? Нима той не може да бъде предмет на строителна инвазия? :D
ППП
todorst написа:Вижте новините " Парламентът премахна пречките за строеж на плажа " А за терасата си трае! Що тъй бе! Ами треба си ЛОБИ. Инициирам - Съюз на притежателите на тераса/ СПТ/ или
Сдружение на собствениците на тераса /ССТ/ може и България без тераси ББТ/ , Терасата -
път към добруване ТПД/ Очаквам и предложения !!!

А може ли ТБГ (Тераси без граници)? :lol:
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Май 2014, 16:36

probcho написа:А може ли ТБГ (Тераси без граници)?

Ye-eee!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Май 2014, 19:56

Опъваш една тента ... и после - те да доказват, че е строеж. И чаршафите на кака Сийка от третия етаж, дето ги простира на балкона си - също.

Терасата е открита отгоре. Няма ограничения в площта си. Покриването и води до преоценки на влияния. Примерно - засенчване, отстояния ... основни положения в устройството на територията, ЗС, КРБ и пр. :lol:

Лоджията също няма ограничения. Но е в обема на сградата.
Балконът (конзолно изнесен) има ограничения както в издадеността си, така и в отстояния от имотна граница.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация