начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Прехвърляне от таван в жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне от таван в жилище

Мнениеот shemkov » 04 Апр 2014, 23:44

Здравейте на всички !
Имам малък проблем и ще ми е нужна малко помощ. Искам да закупя тавански етаж който се води като таван - разговарях с архитект и той ми каза,че за да го закупя трябва да се прехвърли в жилище а за да се прехвърли в жилище ще ми трябва съгласието на всички в кооперацията. Аз стени няма да бутам и изобщо няма да правя преустройство на стаите, просто искам да си го преименувам на жилище за да мога да го закупя от продавача.
Та има ли нещо такова за съгласието и подписите на хората които живеят в кооперацията?
Наскоро разговарях с един комшия който преди 2 години е направил същото за да си продаде тавана но не му са трябвали подписи на хората от къщата!
Моля ако някой има яснота по въпроса нека я сподели. Ще съм безкрайно благодарен.
Поздрави
shemkov
Нов потребител

Re: Прехвърляне от таван в жилище

Мнениеот emilgrigorov » 05 Апр 2014, 08:39

Дори да успеете да закупите тавана (разговаряйте с нотариус или адвокат, с конкретика), пред вас си стои проблемът с ползването.
Чистото решение е следното:
Сегашният собственик изготвя проект. Този проект се съгласува с Енерго, ВиК по отношение новите мощности. Получава съгласие от собствениците в сградата. И следва да бъде одобрен от общината.
По този проект купувате, след като е одобрен.
После:
1. Изваждате си разрешение за строеж;
2. Правите преустрайствата, които планирате и са предвидени в проекта;
3. Въвеждате в експлоатация преустроеният в жилище таван (Акт 16)

Това, като документи, ще струва около 20 евро на квадратен метър. А като време, ще отнеме 3-6 месеца, плюс част от времето за ремонта.

Приятелски съвет: По-добре сега получете необходимите съгласия, а не после, когато отношенията в сградата вече са влошени, и има безброй жалби.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Апр 2014, 17:16

Ако тавана е отделна собственост а не обща част и бъде закупен от собственика не Ви трябва никакво съгласие от никого.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот shemkov » 05 Апр 2014, 20:46

Мен лично ме интересува дали тавана може да бъде преустановен в жилище без да е нужно подписване на хората в кооперацията! Тъй като имаме спречкване с един от живущите. Държа да отбележа,че няма да се прави никакво преструкториране на сградата
shemkov
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Апр 2014, 22:36

Я дайте първо да се разберем какво точно разбирате под "таван" и какво реално представлява. Защото под това наименование се включва какво ли не и второ не всяко помещение е годно да бъде жилище.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Апр 2014, 07:53

Също така, кога е строена сградата, и от кога таванът се ползва за жилище?
Годините?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Апр 2014, 14:01

shemkov написа:....Мен лично ме интересува дали тавана може да бъде преустановен в жилище без да е нужно подписване на хората в кооперацията! ...

Тавана може да бъде преустроен (а не преустановен!) в жилище при определени тихнически условия и без да търсите подписите на останалите собственици,също така и при посочените условия в предишния ми пост. Иначе -не!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 06 Апр 2014, 14:27

Извън конкретиката, (в общия случай) таванските помещения са прилежащи към съответен обект в сградата. Те могат да бъдат предмет на сделка, при определени условия.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Апр 2014, 15:35

n_ikito написа:Извън конкретиката, (в общия случай) таванските помещения са прилежащи към съответен обект в сградата. Те могат да бъдат предмет на сделка, при определени условия.

Твърде малко са съобщените в темата параметри за да може да се каже какво и как, а това че питащият не го разбира въпреки цялата кореспонденция си е негов проблем!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация