начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

lafka законна ли е?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

lafka законна ли е?

Мнениеот doremy » 05 Мар 2014, 13:09

Напоследък търговците от Бургас протестираха против Lafka.
Твърдят че е незаконна, защото не може един човек или фирма да притежава повече от един преместваем обект.Въпросите ми са :
1.Това наистина ли е така?
2.Само това ли е нарушението по ЗУТ.Нужно ли е преместваемите обекти да са предвидени в ПУП.Има ли ограничения на размерите на преместваемите обекти.
3.Има ли нарушение на други закони и наредби напр. за конкуренцията.
4.Допустимо ли е продажбата на алкохол и цигари извън масивни помещения и до училища и болници?
5.Доколко поставянето на самия предмет пред купувача се явява реклама?
doremy
Младши потребител

Re: lafka законна ли е?

Мнениеот borovinka » 05 Мар 2014, 14:21

Не знам как е уредено положението в другите градове, но в нашия обектите на Lafka са част от градската инфраструктура - намират се в специални кабинки към спирките на градския транспорт и заплащат наем на общината за заемане на тези кабинки.
Обектите съвсем не са преместваеми, доколкото същите са част от утвърдения план на града и представляват автобусни/тролейбусни спирки.

По останалите точки от питането ви няма съмнения.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот doremy » 07 Мар 2014, 15:16

Ако правилно Ви разбрах продажбата на алкохол и цигари може да се извършва при следните ограничания:
Да не е в близост до училища.
Да не е в немасивни /преместваеми/обекти.
Да се извършва без да се извършва реклама на тези стоки.
А отделно от това следва да не се извършва нелоялна конкуренция -като например пред масивен магазин който извършва продажба на такива стоки се постави барака или павилион.
И последното е това което са изтъкнали в Бургас ,че не може на една фирма да се даде правото да постави 100 павилиона понеже това е забранено в наредбите на общината.!?
doremy
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Мар 2014, 16:16

doremy написа:Ако правилно Ви разбрах продажбата на алкохол и цигари може да се извършва при следните ограничания:
Да не е в близост до училища.
Да не е в немасивни /преместваеми/обекти.
Да се извършва без да се извършва реклама на тези стоки.
А отделно от това следва да не се извършва нелоялна конкуренция -като например пред масивен магазин който извършва продажба на такива стоки се постави барака или павилион.
И последното е това което са изтъкнали в Бургас ,че не може на една фирма да се даде правото да постави 100 павилиона понеже това е забранено в наредбите на общината.!?

doremy По мое скромно мнение въпросите Ви касаят материи които са извън спецификата на "Строитилство и регулация" поради което би следвало морераторите да реагират.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот doremy » 14 Мар 2014, 09:30

Въпросите наистина излизат извън рамките на строителство и регулация, както е и с всеки обект който освен строителните норми следва да бъде съобразен и с други.Но си мисля, че модераторите ще оценят важноста на компетентното изясняване на този въпрос.Поставянето на бараки павильони и различни преместваеми съоръжения е най -честото нарушение на ЗУТ и според мене най -любимо на чиновниците.
Друго си е, като вземеш печата да уредиш шурето с барачка в централната градина.Явно може да се стигне до ситуация ,където цялата търговия да премине в бараките ,както става с lafka.След удара който понесоха дребните търговци от големите вериги сега се оформя нова форма на рекет.Интересно дали с три лафки подредени отпред може да се унищожи един супурмаркет.?Явно няма ограничение да се продават и други стоки в тях.А ако може така, кой ще строи супермаркет за милион и ще го зареди със стока за милион, ако може с три павилончета по 10х и още стока за по 10х да прави същия бизнес?
doremy
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 14 Мар 2014, 10:21

Аз НЕ гласувах за тези, които доведоха собственика на въпросното съоръжение (умишлено не използвам името, защото ако го правя ТАКА му помагам, чрез индексиранието в търсачките) до положението да е над закона. Така (вярвам , че) противодействах генерално. Нека всеки, който сега е срещу съоръжението да си помисли как е (без)действал на предходните парламентарни избори и има ли връзка м/у това му (без)действие и последиците.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2014, 16:27

doremy написа:......Но си мисля, че модераторите ще оценят важноста......

Аз пък си мисля че те просто трябва да преместят темата другаде
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 14 Мар 2014, 19:59

doremy написа:Напоследък търговците от Бургас протестираха против Lafka.
Твърдят че е незаконна, защото не може един човек или фирма да притежава повече от един преместваем обект.Въпросите ми са :
1.Това наистина ли е така?
2.Само това ли е нарушението по ЗУТ.Нужно ли е преместваемите обекти да са предвидени в ПУП.Има ли ограничения на размерите на преместваемите обекти.
3.Има ли нарушение на други закони и наредби напр. за конкуренцията.
4.Допустимо ли е продажбата на алкохол и цигари извън масивни помещения и до училища и болници?
5.Доколко поставянето на самия предмет пред купувача се явява реклама?

1. Това, ще ме прощавате, къде го пише?
2. Няма нарушение по ЗУТ. Не, не е нужно - за тях се одобряват специални схеми, които нямат нищо общо с ПУП. За някои има, за други - не. Общинският съвет решава това.
3. Няма, като че ли. А законът за защита на конкуренцията едва ли е приложим в случая - друго е приложното му поле.
4. Допустимо е, разбира се - защо не?
5. В България няма легална дефиниция на понятието "реклама" - поради това няма еднозначен отговор на Вашия въпрос.
И, темата Ви наистина не е за този раздел - колкото и значима да е във Вашите очи.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот doremy » 19 Мар 2014, 20:48

то не знам къде не го пише например ТУК
http://www.mediapool.bg/sadat-sprya-sta ... 17248.html
и на още 100 места.
От отговорите разбирм, че всичко е законно което ме радва:
Аз като повечето български граждани живея с мисълта, че в България законите непрекъснато се нарушават от държавата общините и от всеки когото не го мързи.Радвам се че най- сетне се появи lafka която е напълно законна.Следователно моите предположения относно последствията са верни.Много търговци ще гризнат дръвцето явно напълно законно.Кварталния супермаркет му сложиха една lafka точно пред входа/лицето му е 30 метра /.Пред входа на английската гимназия стои lafka като коледна елха с подаръци.Ако обаче законите са написани така, че това не е нарушение то явно парламента и общинските съвети не напразно ядат хлаба си -браво!!!
doremy
Младши потребител

Мнениеот iliander » 19 Мар 2014, 21:04

"LAFKA" е за подиграФка,а според избягалите зад "Атлантика" от военните, е "ЕбаФка" с отруденият и ограбен народ.
iliander
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Мар 2014, 22:13

Явно този форум е на автопилот.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация