Здравейте,
Преди година закупих чрез търг, обявен от съдия-изпълнител, земеделска земя-нива 15 дка. Нивата е била заложена от собственика пред банка. По думите на съдия-изпълнителя съм собственик на земята. Но... в парцела има две сгради, масивни, 60 и 20 кв.м, строени преди 40 години като част от производствен комплекс.
Сега искам да ги отремонтирам и ползвам. И до тук.
Прерових форума, казуси много, решения също, познати вдигат рамене.
Въпроса ми е : От къде да започна, за да узаконя сградите, като приемем, че ще се работи с "недоброжелателни" чиновници.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Постройка в нива
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Постройка в нива
Възможно е сградите да са законно построени и да нямат нужда от узаконяване дайте си зор да проверите из архивите. Дори е възможно въпросната нива неправомерно да е влезла в КВС, но за всичко това трябва проверяване и никакво доверие на "казал рекъл". За всичко - подпис и печат.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря, но все пак, откъде се започва? Може би от кадастъра, щото архивите на ТКЗС вече са изядени от мишките. Но все още има живи свидетели, ако това помага.
В малкия град само да мръднеш, и шоуто е готово. Голям проблем.
Бих приел всеки съвет и съответно изпълнил.
На "лични" бихме коментирали по-подробно.
В малкия град само да мръднеш, и шоуто е готово. Голям проблем.
Бих приел всеки съвет и съответно изпълнил.
На "лични" бихме коментирали по-подробно.
- niko_dim
- Нов потребител
Откъде да започнете - това зависи най-вече от това за какво искате да използвате тези постройки, и по какъв начин. Възможно е, разбира се, сградите да са били законно построени - но по-вероятно е просто да са в режим на търпимост. Вие, в качеството си на собственик на земята, сте и собственик на всичко отгоре - до доказване на противното.
Като начало - можете да отидете в местната служба по вписванията, и да проследите историята на имота колкото е възможно по-назад във времето - може да излезе някаква информация за тези сгради. Също, можете да направите справки и в службите по кадастър - към старите кадастрални планове имаше разписни листа, пък ако има влязла в сила кадастрална карта за територията - вижте дали там фигурират постройките, и дали имат идентификатори.
И така нататък - че стана много дълго...
Като начало - можете да отидете в местната служба по вписванията, и да проследите историята на имота колкото е възможно по-назад във времето - може да излезе някаква информация за тези сгради. Също, можете да направите справки и в службите по кадастър - към старите кадастрални планове имаше разписни листа, пък ако има влязла в сила кадастрална карта за територията - вижте дали там фигурират постройките, и дали имат идентификатори.
И така нататък - че стана много дълго...
-
vdggbg - Активен потребител
Тези сгради са нечия собственост, при това твърде възможно не Ваша. Защо си мислите, че въобще ще можете да ги ползвате?
- n_ikito
- Активен потребител
niko_dim написа:.....Но... в парцела има две сгради, масивни, 60 и 20 кв.м, строени преди 40 години като част от производствен комплекс.
Израза "производствен комплекс" ме кара да си мисля, че тази земя е била изключена от земеделския фонд още по времето на ЗОЗЗП, а може и преди това. Ако това е така тази земя въобще може да не е земеделска незавесемо от последващото и включване в КВС. Съществува архив където изключените от земеделския фонд земи са описани, но си требе търсене, а и никак не е сигурно дали въобще има смисъл. Затова най- добре поразровете какъв е бил този "производствен комплекс" и после отново можем да говорим.
-
Няма да стане както го мислите. Ако не откриете по книжата сградите /което е възможно, зависимост от това кога са строени в коя община припадат и т.н./. От там насетне - адвокат, възстановяване на строителна документация и т.н. В коя община е това?
- elgeor
- Младши потребител
Ами... Намерих документацията. Целия имот е разчертан и сградите със прилежаща земя са оформени като отделни парцели, като ДПФ. и съответно държавна собственост.( до момента). Служителката се изненада доста, като видя скицата на имота, продаден ми като "нива", 4 категория. За нея е необяснимо как е станало това, и съответно ме посъветва "да си трая", но това не ме устройва. Трябвало министъра да отпише тая държ.собственост, но пък на зем.земя не можело да има сгради? Ама и не съм бил единствения, нещо, което не ме топли. Какво да поискам от адвоката? Помагайте!
- niko_dim
- Нов потребител
Очевидно ще се окажа прав. Тази земя отдавна е отписана от земеделския фонд - още преди влизане в сила на ЗСПЗЗ. Решенията с които това е ставало се намираха в архива на Министерството на земеделието. Би следвало и сега да са там, освен ако не са предадени на Централния държавен архив. Едва след като го намерите, вече можете да ме потърсите на лични.
А това дето техничката ви е посъветвала да "си траете" е типичен пример че не и се занимава. Клетата тя и не подозира с каква каша следва да се справя. А това че министърът не бил отписал тази земя от земеделския фонд са формални глупости, които в течение на разправията ще бъдат отстранени по съответния ред. Успех!
А това дето техничката ви е посъветвала да "си траете" е типичен пример че не и се занимава. Клетата тя и не подозира с каква каша следва да се справя. А това че министърът не бил отписал тази земя от земеделския фонд са формални глупости, които в течение на разправията ще бъдат отстранени по съответния ред. Успех!
-
niko_dim написа:Ами... Намерих документацията. Целия имот е разчертан и сградите със прилежаща земя са оформени като отделни парцели, като ДПФ. и съответно държавна собственост.( до момента). Служителката се изненада доста, като видя скицата на имота, продаден ми като "нива", 4 категория. За нея е необяснимо как е станало това, и съответно ме посъветва "да си трая", но това не ме устройва. Трябвало министъра да отпише тая държ.собственост, но пък на зем.земя не можело да има сгради? Ама и не съм бил единствения, нещо, което не ме топли. Какво да поискам от адвоката? Помагайте!
Разбира се, че съветът "да си траете" е най-неподходящият в случая. Много е вероятно сградите да се окажат не само законно построени - но и Ваша собственост, до доказване на противното. Успех! В случая можете да използвате във Ваша полза едни писма, издадени навремето от МРРБ - резултат на откровен немукаетлък, но - полезни, при определени обстоятелства.
-
vdggbg - Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|