Здравейте,
моля за малко помощ- смятам да влизам в филма със строеж на къща, но колкото и да съм чел из форумите, имам чувството ,че немога да се информирам напълно.
Имам няколко конкретни въпроса:
Парцелът е водо-захранен и не е токо-захранен ( на 100л.м е стълба).
1. Относно ел. захранването: Енергото ми казаха, че са до стълба, оттам до къщата съм аз. Когато правиха Инвестиционният проект, в част ел. инсталация добавиха/ разработиха и външно ел. захранване ( от стълба, прокопаване канал, полагане кабел 3 х 50мм2 Al в тръба и така до ел. таблото в къщата). Разрешителното за строеж влезе в сила на база инвестиционният проект и др. Въпросът е: трябва ли да изкарвам отделно, конкретно Разрешително за прокопаване на ел. захранване на къщата или РС за къщата го покрива и мога да действам?
2. Относно водопроводното отклонение: имам проект+геодезия и ПБЗ. Проекта го разработи ВиК-то, с цел минимализиране на всякакви проблеми:). Когато ми дадоха проекта, ми издадоха и Разрешение за прокарване на отклонението. Същото е с давност 6 месеца, и изтече 1 ден преди да влезе в сила Разрешителното за строеж на къщата. Въпросите са: какъв е редът за подновяване на Разрешителното за прокопаване от ВиК-то? Тук може ли да очаквам проблеми от ВиК-то?
3. По проект нямам ограда. Кой изготвя конструктивното становище, покриващо искането ми за ограда?- строителен проектант? По принцип мислим да е: бетонен пояс+модулни телени оградни пана+жив плет/ туи.
4. По проект имам изграждане на черпателна ,септична, водоплътна яма- 15м3. Харесва ми и алтернативният вариант с PVC/ PP контейнер- пак 15м3. По- просто е за изграждане и монтиране. Мога ли да монтирам такъв резервоар, пренебрегвайки проекта или трябва го променя.
Май станаха много въпросите...съжалявам за което.
Бих се радвал, да можеш да се обадиш някъде в Община или друга инстанция и да ти дадат разяснения, за да знаеш какво правиш, не само да те чакат да сгавиш и да те ковнат.
Благодаря за вашите коментари.
Поздрави.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ за разрешително за прекарване на ел. и водопровод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ за разрешително за прекарване на ел. и водопровод
garibaldi1980 написа:Здравейте,
моля за малко помощ- смятам да влизам в филма със строеж на къща, но колкото и да съм чел из форумите, имам чувството ,че немога да се информирам напълно.
Имам няколко конкретни въпроса:
Парцелът е водо-захранен и не е токо-захранен ( на 100л.м е стълба).
1. Относно ел. захранването: Енергото ми казаха, че са до стълба, оттам до къщата съм аз. Когато правиха Инвестиционният проект, в част ел. инсталация добавиха/ разработиха и външно ел. захранване ( от стълба, прокопаване канал, полагане кабел 3 х 50мм2 Al в тръба и така до ел. таблото в къщата). Разрешителното за строеж влезе в сила на база инвестиционният проект и др. Въпросът е: трябва ли да изкарвам отделно, конкретно Разрешително за прокопаване на ел. захранване на къщата или РС за къщата го покрива и мога да действам?
2. Относно водопроводното отклонение: имам проект+геодезия и ПБЗ. Проекта го разработи ВиК-то, с цел минимализиране на всякакви проблеми:). Когато ми дадоха проекта, ми издадоха и Разрешение за прокарване на отклонението. Същото е с давност 6 месеца, и изтече 1 ден преди да влезе в сила Разрешителното за строеж на къщата. Въпросите са: какъв е редът за подновяване на Разрешителното за прокопаване от ВиК-то? Тук може ли да очаквам проблеми от ВиК-то?
3. По проект нямам ограда. Кой изготвя конструктивното становище, покриващо искането ми за ограда?- строителен проектант? По принцип мислим да е: бетонен пояс+модулни телени оградни пана+жив плет/ туи.
4. По проект имам изграждане на черпателна ,септична, водоплътна яма- 15м3. Харесва ми и алтернативният вариант с PVC/ PP контейнер- пак 15м3. По- просто е за изграждане и монтиране. Мога ли да монтирам такъв резервоар, пренебрегвайки проекта или трябва го променя.
1. Въпросът е спорен. Правили сме, а и по закон е така, присъединявания на сгради с кабели НН до трафопост и през улица, с проекти към Разрешението за строеж на сградата. Но, ако практиката във Вашата община е друга, може да си навлечете разправии, струващи значително повече от отделно разрешение за строеж за ел.присъединяването.
Най-добре разговаряйте с Главния архитект на общината, дали одобрените проекти за присъединяване са включени в Разрешението за строеж на сградата.
2. Най-добре попитайте вашия проектант по част ВиК. Ако е разрешение от ВиК дружеството, подновява се лесно.
3. Отделно от сградата, си възлагате на проектанта конструктор и геодезист да изготвят съответните документация, одобрява се в общината, издават ви разрешение за строеж ...
Практика е, проектът за ограда по част Конструкции (конструктивно становище) да бъде одобрен към издаденото разрешение за строеж за сградата (Столична община). Тоест, имате два варианта.
4. Трябва да го промените. Най-добре - предварително, преди изпълнението. Ползвайте сертифицирани резервоари, и да бъдат описани в проекта.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Ще си позволя едно малко уточнение, по т. 2 от въпросника - какво ще да е това - разрешение за прокарване? Ако е разрешение за строеж - няма как да е с "давност" 6 месеца. Външното водопроводно отклонение или го има в одобрения проект, или го няма. Ако го има - то е част от строежа, и попада в преклузивните срокове по чл. 153 (2) от ЗУТ. Ако го няма - трябва да се издаде, но компетентен орган за тая работа не е ВиК дружеството. Може би става въпрос просто за съгласуване, и пресъгласуване, съответно.
-
vdggbg - Активен потребител
Здравейте,
благодаря за коментарите.
Относно ВиК отклонението: то не попада в инвестиционният проект за къщата, а се разработи като отделен такъв. Местното ВиК дружество ми го изготви, а аз само си добавих част геодезия и част ПБЗ. ВиК-то го съгласува и ми го върнаха с тяхното Разрешение за строеж. Добавих целият този комплект към инвестиционният проект на къщата, за да мине под голямото Разрешение за строеж.
благодаря за коментарите.
Относно ВиК отклонението: то не попада в инвестиционният проект за къщата, а се разработи като отделен такъв. Местното ВиК дружество ми го изготви, а аз само си добавих част геодезия и част ПБЗ. ВиК-то го съгласува и ми го върнаха с тяхното Разрешение за строеж. Добавих целият този комплект към инвестиционният проект на къщата, за да мине под голямото Разрешение за строеж.
- garibaldi1980
- Нов потребител
В такъв случай - валидна е "давността", касаеща "голямото Разрешение за строеж".
-
vdggbg - Активен потребител
Тук явно става въпрос за разрешение за прокопаване, а не за разрешението за строеж. В почти всички Общини има ред за разрешаване на дейностите по конкретното прокопаване на обществени площи- улици, тротоари, градинки и т.н., то се издава от общинската администрация въз основа на разрешението за строеж и има срок- от дата до дата следва да се приключат дейностите по прокопаване и възстановяване на съответните площи. Не съм сигурен дали това разрешение се издава въз основа на общински наредби или се основава на някакъв по- общ нормативен акт. Такова разрешение можете да поискате по всяко време докато е в сила разрешението Ви за строеж, стига в този период да няма обща забрана за прокопаване на такива площи (например през зимния период). Разбира се Общините си прибират и съответните такси за прокопаване. Депозира се и определена сума, която се връща на собственика след възстановяване на площта във вида, в който е била.
P.S. Инстанцията, която трябва да Ви съветва по тези въпроси, са проектантите, които Вие сте си избрал.
P.S. Инстанцията, която трябва да Ви съветва по тези въпроси, са проектантите, които Вие сте си избрал.
- bgarch
- Потребител
Здравейте,
благодаря за отговорите- изясниха ми се много неща.
благодаря за отговорите- изясниха ми се много неща.
- garibaldi1980
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|