начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

"Непълнота и грешка" ли е моят проблем?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Непълнота и грешка" ли е моят проблем?

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 08:16

Здравейте, притежавам поземлен имот и сграда в него, на който имот южната граница е "местен път" по скица от 1994г. Същя този път е дебел здрав бетон построен преди повече от 50г., също както моята сграда , а и всичко в района - бивш държавен стопански двор. Съвсем на скоро съсед закупи общинска земя а тя се намира южно от моята южна граница а именно "местен път". Проблемът се състои в това че съседът забива колчетата до моята ограда, пътят остава в новозакупения от него имот, а по скицата която ми показа от 2001г. бетоният път минава през моят имот. Става дума за изместване на всички граници на имоти които са 5 на брой с около 6-7 метра по посока юг - севр. Аз съм последен в тази поредица от имоти. Според мен някой от чертожниците инженери е допуснал грешка в новото изчертаване на скиците, като обект от местността, който съществува реално не е преместен коректно на чертежа. Това е изключително досадно, като се има в предвид че в края на този път има друг частен обект до който според новата скица от 2001г. трябва да се мине през моята собственост - през обора на кравите, през пункта за съхраняване на млякото, под навеси и клетки за телета и т.н.
murci
Младши потребител

Re: "Непълнота и грешка" ли е моят проблем?

Мнениеот julyanvonemona » 02 Фев 2014, 09:12

Възможни са няколко напълно законни опции за да се стигне до описаното от Вас състояние на нещата, едно от които е непълнота или грешка в кадастралната основа. Фактът, че има заварен бетонов път може да се окаже ирелевантен.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 11:04

В крайна сметка имам ли основание да потърся отговорност в местната админисртация и още по-вече промяна в кадастралния план?
murci
Младши потребител

Мнениеот Melly » 02 Фев 2014, 11:45

murci написа:В крайна сметка имам ли основание да потърся отговорност в местната админисртация и още по-вече промяна в кадастралния план?

По-скоро второто, но изложеното сочи на спор за собственост, който се решава по съдебен ред.

П.П. :roll: Каква гръмка фраза изказана от неспециалист...
julyanvonemona написа:.............Фактът, че има заварен бетонов път може да се окаже ирелевантен.

Мани, мани, бЕгай. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 13:01

julyanvonemona написа:Възможни са няколко напълно законни опции за да се стигне до описаното от Вас състояние на нещата, едно от които е непълнота или грешка в кадастралната основа. ...

Кои са другите опции?
murci
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 02 Фев 2014, 13:55

За съжаление подобни случаи на разделяне на бивши стопански дворове, при които не се държи сметка за съществуващи елементи от кадастъра, не са рядкост. Проблемът е там, че в повечето стари кадастрални планове липсваше информация за вътрешните пътища, дори и сгради, в стопанските дворове. И понеже ликвидационните съвети нямаха средства за попълване на кадастъра, а от друга страна- трябваше да разпродават имотите, то масово се извършваше разделяне на имотите на стопанските дворове на отделни урегулирани поземлени имоти без да се знае какви елементи на кадастъра има (пътища, понякога липсващи или неточно отразени сгради и т.н.) и без да се попълва той. Мисля, че сте жертва на точно такова разделяне на стопански двор.
Излизането от такава ситуация е изключително трудно, по- скоро невъзможно, защото най- вероятно имотите са разпродадени и едва ли ще можете да съберете съгласието на всички страни за изменение на плана.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 15:05

bgarch написа:За съжаление подобни случаи на разделяне на бивши стопански дворове, при които не се държи сметка за съществуващи елементи от кадастъра, не са рядкост. Проблемът е там, че в повечето стари кадастрални планове липсваше информация за вътрешните пътища, дори и сгради, в стопанските дворове. И понеже ликвидационните съвети нямаха средства за попълване на кадастъра, а от друга страна- трябваше да разпродават имотите, то масово се извършваше разделяне на имотите на стопанските дворове на отделни урегулирани поземлени имоти без да се знае какви елементи на кадастъра има (пътища, понякога липсващи или неточно отразени сгради и т.н.) и без да се попълва той. Мисля, че сте жертва на точно такова разделяне на стопански двор.
Излизането от такава ситуация е изключително трудно, по- скоро невъзможно, защото най- вероятно имотите са разпродадени и едва ли ще можете да съберете съгласието на всички страни за изменение на плана.

Но в моя случай явно е имало информация за вътрешните пътища в кадастралния план, защото са отразени в скицата от 1994г. и заверена 10.09.2001г.
murci
Младши потребител

Мнениеот Melly » 02 Фев 2014, 16:04

murci написа:
bgarch написа:За съжаление подобни случаи на разделяне на бивши стопански дворове, при които не се държи сметка за съществуващи елементи от кадастъра, не са рядкост. Проблемът е там, че в повечето стари кадастрални планове липсваше информация за вътрешните пътища, дори и сгради, в стопанските дворове. И понеже ликвидационните съвети нямаха средства за попълване на кадастъра, а от друга страна- трябваше да разпродават имотите, то масово се извършваше разделяне на имотите на стопанските дворове на отделни урегулирани поземлени имоти без да се знае какви елементи на кадастъра има (пътища, понякога липсващи или неточно отразени сгради и т.н.) и без да се попълва той. Мисля, че сте жертва на точно такова разделяне на стопански двор.

Но в моя случай явно е имало информация за вътрешните пътища в кадастралния план, защото са отразени в скицата от 1994г. и заверена 10.09.2001г.

Потърсете си адвокат. Както разбирате, поредният "капацитет/неспециалист" не е в състояние да посочи начин на решение на проблема ви!
Рано или късно ще стигнете до съд. Това е окончателната ви "диагноза". Без значение дали ви харесва или не.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Фев 2014, 16:32

Става дума за изместване на всички граници на имоти които са 5 на брой с около 6-7 метра по посока юг - севр. Аз съм последен в тази поредица от имоти.

Как стигна до този извод? След проверка в кадастъра или по умозаключения?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 16:57

ivanov_p написа:
Става дума за изместване на всички граници на имоти които са 5 на брой с около 6-7 метра по посока юг - севр. Аз съм последен в тази поредица от имоти.

Как стигна до този извод? След проверка в кадастъра или по умозаключения?

По умозаключения - продиктувани от мнението на собствениците на споменатите имоти!
murci
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Фев 2014, 17:42

Около 70-80% от клиентите са жертва на страховете си от бъдещи несигурни събития, които едва ли някога ще настъпят.
Отиди и си извади скица от кадастъра, като поискаш и в по-голям мащаб, напр. такива се ползват за връзките. Може да отидеш и в общината и на поискаш плана от техниците. Най-вероятно нищо особено няма, а ако има трябва да обжалваш по съответния ред.
Последна промяна ivanov_p на 02 Фев 2014, 19:19, променена общо 1 път
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Фев 2014, 19:09

murci . Съветът ми е! Ориентирайте се кой технически специалист (не юрист!),във вашия град или област, който схваща кадастъра най-дбре и понеже моята "муза" Melly бълбука нещо за съд, нека въпросният технически специалист да избере адвокатът, който да представлява интересите Ви пред съда. По този начин ще намалите риска да попаднете на случаен (в смисъл на неразбиращ) адвокат поне на половина. В "ЗУТ-хоризонтите" мършата между процесуалните представители е повече от колкото можете да предположите. За да няма недуразумения с това съвсем не казвам, че Melly принадлежи към мършата, макар че всеки е свободен да мисли каквото си иска.
.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 19:27

ivanov_p написа: Най-вероятно нищо особено няма, а ако има трябва да обжалваш по съответния ред.

То че има - има, въпросът сега е пред кого и от кого да се жалвам?
murci
Младши потребител

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 19:31

julyanvonemona написа:murci . Съветът ми е! Ориентирайте се кой технически специалист (не юрист!),във вашия град или област, който схваща кадастъра най-дбре ...
.
А, не е ли той - техническият специалист, гл. инж. и др. виновен за (според мен) допуснатата грешка?
murci
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 02 Фев 2014, 19:45

Melly написа:Потърсете си адвокат. Както разбирате, поредният "капацитет/неспециалист" не е в състояние да посочи начин на решение на проблема ви!

Ако се абстрахираме от разбираемото Ви желание да вкарате клетия човек в кантората на адвокат, много ми е интересно как точно си представяте ролята на въпросния адвокат в преместване на одобрените регулационни линии на целия стопански двор, които при това са станали отдавна имотни граници.
А може да се стигне и до услугите на адвокат. Ама аз съветвам питащия като julyanvonemona първо да изясни казуса с помощта на компетентни технически специалисти и ако те преценят, че има нужда- тогава при адвокат. В противен случай може да бъдете забъркан в сложни, продължителни и скъпи съдебни приключения с предварително ясен край.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот murci » 02 Фев 2014, 20:45

Благодаря на всички Ви за сега, утре ще отида в общината и после ще ви светна за резултат.
murci
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Фев 2014, 22:23

murci написа:...А, не е ли той - техническият специалист, гл. инж. и др. виновен за (според мен) допуснатата грешка?
. Не така! Няма никакво значение какъв специалист си, ако нямаш ценностна система.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Фев 2014, 13:27

Мели доста точно обрисува бъдещето Ви. :arrow: адвокат.
Времето не тече във Ваша полза.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот murci » 03 Фев 2014, 16:15

Резултатът от днешната ми визита е, че наистина има грешка в новата скица. Остава да се уточни каква е тя (дали пътя се е преместил сам до сградата или обратното) и кой ще я поправя, утре с още геодезисти ще обсъждаме точно това. Между другото, на сградата е направено геодезическо заснемане през септември миналата год., но на самия имот не е и явно от там идва разминаването, но утре силно се надявам, че това ще се разбере.
murci
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Фев 2014, 17:09

murci написа:....утре с още (NB!) геодезисти ще обсъждаме точно това.

И едва след като заинтересованите съседи откажат да подпишат протокола за попълване на кадастралната карта (план) ще се стигне до съд. Е тогава вече може да бъде нает процесуален представител (адвокат). Продължавам да препоръчвам че процесуалният представител е по-добре да бъде посочен от геодезистите с които ще обсъждате вашия казус. Нали така emilgrigorov!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация