начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Промяна на статут на помещение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на статут на помещение

Мнениеот spenko » 24 Авг 2012, 00:17

Здравейте.Харесал съм си едно помещение, което искам да превърна в кафе-бар.Преди това мястото е било ресторант и от това, което разбирам трябва да се смени статута на помещението.Надявам се, че някой може да ме информира каква е цялата процедура по тази промяна и да ми даде съвети как става най-бързо и лесно.Ако въпросната документация отнема няколко месеца, а взимам помещение под наем, какви са най-добрите варианти пред мен?Благодаря предварително на тези ,които решат да се отзоват!
spenko
Нов потребител

Re: Промяна на статут на помещение

Мнениеот julyanvonemona » 24 Авг 2012, 04:59

Ако някой може със сигурност да Ви отговори на
Ако въпросната документация отнема няколко месеца, а взимам помещение под наем, какви са най-добрите варианти пред мен?

той самият би се наел да открие бар при същите условия!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Авг 2012, 10:54

spenko написа:Здравейте.Харесал съм си едно помещение, което искам да превърна в кафе-бар.Преди това мястото е било ресторант и от това, което разбирам трябва да се смени статута на помещението.Надявам се, че някой може да ме информира каква е цялата процедура по тази промяна и да ми даде съвети как става най-бързо и лесно.Ако въпросната документация отнема няколко месеца, а взимам помещение под наем, какви са най-добрите варианти пред мен?Благодаря предварително на тези ,които решат да се отзоват!

Какво точно пише в Разрешението за ползване или Удостоверението за въвеждане в експлоатация на помещението?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот spenko » 24 Авг 2012, 14:14

Не знам и честно казано не разбирам особено.Но знам със сигурност, че статута трябва да се промени.Иска ми се просто като отида в общината да съм по-подготвен и да задам правилните въпроси.Видях, че този форум е доста полезен и реших да попитам и тук.
spenko
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Авг 2012, 15:19

Ако пише "Ресторант", не е необходима смяна на статута :!: :!: :!:
Вижте точно какво пише, и кажете.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот elkida » 11 Яну 2014, 00:15

Здравейте, бих искала да помоля за съдействие.
Ще наема помещение /затворено помещение 2/2ет. и тераса/, което в момента е със статут на кафе-сладкарница, сградата е със статут Търговски център, има акт 16, разрешение за ползване и съгласувано със съответните органи-В и К, Електро и т.н. Предназначението е заведение /национална кухня/ и част от помещението да има детски кът - не за почасово гледане на деца, а по-скоро кът с детски играчки. През лятото терасата също да се ползва като част от заведението. Терасата е обезопасена с парапет, има изграден външен бар, който го няма в проекта.
1.Необходима ли е смяна на статута на помещението и/или терасата?
2.Има ли по-специални изисквания и документация за пространството, отредено за игра на деца, освен обезопасяването на пода и стените и безопасни играчки? Някакви разрешителни, сертифициране и т.н., при условие, че няма да се заплаща престоя на децата и няма почасово гледане?
3.При заварено положение отговорна ли съм за направени преустройства на помещението, които не засягат конструкцията на сградата?
4.Има ли изисквания за определен брой кухненско оборудване /брой тигани, фритюрници, печки и т.н./, спрямо броя места в заведението? Задължително ли е оборудването да е професионално?
5. В гореописания случай, ако искам да направя някакви преустройства/ремонтни дейности на затвореното помещение, без да засягат конструктивни части от сградата, необходимо ли е изготвянето на проект? Има ли разлика в цената за изготвяне на нов проект и ако ползвам съществуващия на кафе-сладкарница и се нанесат желаните вътрешни корекции, без външни изменения на фасадата?
Благодаря предварително за съдействието.
elkida
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Яну 2014, 23:56

Предстои Ви важен договор. И преустройства в чужда собственост.
Намерете си адвокат.
Принципно, не е промяна на предназначение по смисъла на ЗУТ (от кафе-сладкарница в друг вид заведение за хранене). Не се изисква разрешение по ЗУТ ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 13 Яну 2014, 20:08

1. Не, не е необходимо;
2. Има - вижте тази Наредба http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135617098
3. Не - за всички преустройства, минали и бъдещи, е отговорен собственикът. Наемателят няма качеството на възложител по смисъла на ЗУТ.
4. Не - няма такива изисквания. И - не, не е задължително. Има изисквания по отношение на начина на приготвяне на храната, зареждането, отстраняването на отпадъците, и т. н. Има специалисти по технология на хранителното производство.
5. Зависи. Консултирайте се с правоспособен архитект по отношение на необходимите преустройства.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот elkida » 13 Яну 2014, 20:29

Благодаря Ви!
elkida
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация