- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем със закупен имот от ТКЗС в ликвидация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем със закупен имот от ТКЗС в ликвидация
Здравейте! Имаме следния проблем и се надявам на съвет. Баба ми печели търг за жилище на овчари и парцел в с. Байкалско от ТКЗС в ликвидация Владимир Манов - с. Извор, Радомирско през 1993г. Тя почива през 1995г. и от тогава никой не се е интересувал от имота и документите му. Към днешно време се оказва, че договорът за продажба не е вписан и няма нотариален акт на бабата. От договорът на пръв поглед е видно, че е закупено само жилището на овчари, като има липсващо Приложение 1 с описанието на имота. Има скица и обяснителна записка, споменаваща и парцела. На скица и в общината излиза бабата като собственик. Майка ми твърди и цената говори, че е купена и сградата и парцела. Няма платежен документ и Приложение 1. Къде да търсим тези документи? В с. Байкалско няма вече кметство. В с. Извор в кметството нямат никакви документи. Имотът не е в регулация. В поземлената комисия в Радомир нямали такива документи, даже не можаха да намерят този парцел и при тях не изглежда като на скицата. Какъв архив и къде да търсим? Къде се съхраняват документите на тези ТКЗС или ликвидационни съвети? Как може да се докаже, че е закупен и парцела след цели 20г? На къде да се насочим Много благодаря предварително.
- grajdanka
- Младши потребител
Re: Проблем със закупен имот от ТКЗС в ликвидация
Здравейте, моля за съвет. Случаят е следният: Закупувам в селскостопански двор на бившото ТКЗС склад за зърно 280м2 - прилежаща площ 5300м2 , за склада имам нот.акт и предприемам закупуване на прилежащата площ от 5300м2, която е държавна. Подавам всички документи в Мин. на Земеделието и от там ми връщат отказ, т.к в парцела имало още 2 сгради -Силоз и Навес, които на скицата са означени с пунктири, за тях ми е издадена единствено фактура от кооперацията и никога не е ваден нот. акт. Същите са издадени за желязо и реално са останали само бетонови колони. За да закупя земята от министерството на земеделието ми искат нот. акт и на тези две сгради, за да извадя такъв нотариуса ми иска дан. оценка и скица на силоза и навеса, за да ги извадя обаче навсякъде ми казват че фактурата не е документ за собственост и вече не знам какво да правя въртя се в кръг и не виждам изход, Моля ако някой се е сблъсквал с подобни проблеми да даде съвет. Благодаря предварително
- aniviara
- Нов потребител
aniviara, grajdanka Без да наемете специалист запознат с материята по ЗСПЗЗ и някои други закони няма да се оправите. В този форум могат да Ви бъдат дадени само насоки. Конкретиката обаче е свързана с проверки по документи за което си требе специализирано знание. Специалистът мже и да е адвокат работил в тази област обаче. Как да го откриете си е Ваша грижа.
Към grajdanka въпросните приложения до колкото ги има требе да са в Дирекция гори и земеделие Перник.
Към grajdanka въпросните приложения до колкото ги има требе да са в Дирекция гори и земеделие Перник.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Премахнете екзоскелетите по предвидения в ЗУТ и ЗКИР ред (всеки правоспособен геодезист може да Ви обясни как става това), после се снабдете с нова скица, на която да присъства само Вашата сграда и прилежащата и площ, и подайте отново документи в МЗ.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Премахнете екзоскелетите по предвидения в ЗУТ и ЗКИР ред (всеки правоспособен геодезист може да Ви обясни как става това), после се снабдете с нова скица, на която да присъства само Вашата сграда и прилежащата и площ, и подайте отново документи в МЗ.
Избързваш колега. При ликвидацията на ТКЗС и свързаните с това сделки описанито става изрично и колкото и да е странно с декартови кординати които са записани като неразделна част в договорите именно като приложение №..... Каквото и в последствие да измери геодезистът и да го заснеме, може и да не съответства на координатите посочени във въпросното приложение към сделката. Разбираемо е че то ще е ирелевантно спрямо тези написани в договора. В случая най-вероятно въобще за Байлово няма влязла в сила КК, но и да има тежестта за доказване несъответствието между нея и записаните в приложението координати ляга върху собственика, а това както знаем води до съдебни борби.Същото се отнася и по отношение доказване в случаите когато няма КК.
-
Изобщо не става въпрос за несъответствие - хеле пък с координати, опазил ме Бог! Става въпрос за установяване на факта на отсъствието на въпросните постройки в декартовото пространство. Има си ред за такова установяване - нали знаеш...
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Изобщо не става въпрос за несъответствие - хеле пък с координати, опазил ме Бог! Става въпрос за установяване на факта на отсъствието на въпросните постройки в декартовото пространство. Има си ред за такова установяване - нали знаеш...
Допускам че сградите може да са премахнати в последствие по някакви причини, но 1993г не е чак толкова отдавна за да е минало незабелязано за grajdanka. Освен ако някой не се опитва да търси под вола теле....което в крайна сметка не е изключено.
-
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|