начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

придобиване по давност на част от дворно место

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

придобиване по давност на част от дворно место

Мнениеот nikona25 » 03 Яну 2014, 12:10

Интресува ме дали може да се придобие част от дворно место по давност. Например - премествам оградата си с няколко навътре в имота на съседа. Така си минават 10 години без възражения от негова страна. Ще стана ли собственик по давност на завзетата част от имота на съседа. Ами ако така вече неговия имот не отговаря на минималните изисквания по ЗУТ за площ и лице към улица това проблем ли ще е?
nikona25
Младши потребител

Re: придобиване по давност на част от дворно место

Мнениеот bgjurist » 03 Яну 2014, 12:30

Ами кадастъра? Ще трябва да водите иск по чл.78 от ЗС, за да доказвате давностно владение, но щом извадите скицата на имота, която ще отразява незавзетото дворно място, с такава скица и експертизата няма да бъде във Ваша полза.
bgjurist
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 03 Яну 2014, 12:45

nikona25 написа:Интресува ме дали може да се придобие част от дворно место по давност. Например - премествам оградата си с няколко навътре в имота на съседа. Така си минават 10 години без възражения от негова страна. Ще стана ли собственик по давност на завзетата част от имота на съседа. Ами ако така вече неговия имот не отговаря на минималните изисквания по ЗУТ за площ и лице към улица това проблем ли ще е?

Може, разбира се. Местите оградата ( колкото по-масивна, толкоз повече се помни- не е фактор размера), имате свидетели, съседът бездейства, минава време, достатъчно дълго време, стопанисвате си тея завзети няколко квадрата( сеете зеленчуци, китки или каквото там сте решил, поливате, берете плодовете на засятото) и ето ти- придобил сте го по давност.
Скицата не ви прави собственик, а експертизата, зависи от задачите, може да бъде във ваша полза.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Яну 2014, 12:49

nikona25 написа:Интресува ме дали може да се придобие част от дворно место по давност. Например - премествам оградата си с няколко навътре в имота на съседа. Така си минават 10 години без възражения от негова страна. Ще стана ли собственик по давност на завзетата част от имота на съседа. Ами ако така вече неговия имот не отговаря на минималните изисквания по ЗУТ за площ и лице към улица това проблем ли ще е?

Не , не може.
По давност може да се придобиват части от поземлени имоти , който могат да имат самостоятелно съществуване.
Може да се придобият идеални части от чужд имот , във вашия разказ може да се аргументира това.Ще придобиете идеална част от имота на съседа Ви.
ЗУТ
Чл. 200. (1) Реално определени части от поземлени имоти в границите на населените места и селищните образувания могат да се придобиват чрез правни сделки или по давност само ако са спазени изискванията за минималните размери по чл. 19.
(2) Правилото на ал. 1 не се прилага в случаите, когато частта от поземления имот се присъединява към съседен имот при условията на чл. 17, а оставащата част отговаря на изискванията на чл. 19 или се присъединява към съседен имот.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Яну 2014, 12:52

За давност не трябваше ли да има противопоставяне?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nikona25 » 07 Яну 2014, 14:19

Много благодаря.
Значи - ако останалата част от дворното место на съседа, отговаря на минималните изисквания за площ и лице, тогава това което съм завзела от двора му си оства за мен. Ако пък остналата част от дворното место на съседа вече е под минималните изисквания за площ и терен, аз ще стана съсобственик на двора на съседа с ид.ч., съответна на завзетото от мен место. Така ли е?
nikona25
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2014, 15:29

На нищо няма да станеш собственик! Собственик по давност става владелецът, а владението с цел своене се обективира с външни действия, защото винаги е насочено срещу други. Ако докато си местил оградата сте се сбили със съседа и въпреки това преместената ограда е останала и си владял 10 години може и да станеш собственик при изпълнени останали предпоставки, но само ако си заявил правата си на владелец. Върху част от нещо трудно се установява годно владение, защото собстеникът на цялото обикновенно си плаща данъка и дори само с едно плащане за целия период те изритва от съда и ти му дължиш обезщетение за 10 години държане.
Придобиването на нещо по давност и то целенасочено е дейност която изисква пълно познаване на материалното и процесуално право, практиката, нотариалната дейност и най-вече някой неин представител, по възможност с по-нихилистично отношение към основните принципи на морала, също такъв в общинската администрация, здрави нерви и дух. Не е работа за всеки.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nikona25 » 09 Яну 2014, 21:13

Собственика в случая от повече от 10 години, не се е връщал от чужбина. Съмнява ме от там да е правил преводи за заплащане на данъка за имота.
nikona25
Младши потребител

Мнениеот todorst » 22 Яну 2014, 18:54

Е, не разбрахте ли ,че без кютек не става. Съседът трябва да се появи, ти да го подгониш активно със сопа или друго и ТАКА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ. ВЗЕМИ МУ ЦЯЛОТО МЯСТО. АКО Е В ЧУЖБИНА ,ДОКАРАЙ ГО НА ПАРЦЕЛА И КЮТЕК.
todorst
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Яну 2014, 11:11

ivanov_p написа:.....защото собстеникът на цялото обикновенно си плаща данъка и дори само с едно плащане за целия период те изритва от съда.....

Моля посочете поне едно решение на ВКС (дори и на някогашния ВС на НРБ), където - при липса на други факти - плащането на данъка се счита меродавна опция за придобиване (оспорване на придобиване) на имот по давност.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Яну 2014, 11:54

Когато си плащаш данъка едва ли се стига до решение на НС или ВКС, но там има едно където за една застраховка на имота, които се правиха на Нова Година срещу 5 лв. ВКС отхвърля претенцията. То е близко до ума, аз съм собственик, живея в чужбина и демонстрирам собствеността си като заключа вратата преди тръгване и си плащам данъците. Ти влизаш в имота и броиш години, но нито плащаш данък, нито правиш опит да прехвърлиш партидата или другите партиди, кое те прави владелец?

А без "кьотек" не става. Без противопоставяне няма намерение, а без него не тече давност. Как се осъществява фактическа власт без никой да знае за нея? Противопоставянето може и да не се осъществи с два избити предни зъба, но при всички случаи с волеизявление, напр. арендаторът декларира твоята земя като своя, казва ти, че не ти дължи аренда, за ремонт на къщата вади разрешително за строеж на свое име, сочи се в общината като собственик или владелец. Нали за това въведоха изрична графа в документите които подаваш? Няма тайно владение.

Без тези неща търсете подходящ нотариус, най-добре пловдивски.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Яну 2014, 15:18

ivanov_p написа:Когато си плащаш данъка едва ли се стига до решение на НС или ВКС, но там има едно където......
Като ви апострофирах имах предвид че май има константна практика и то именно още от времето на ВС на НРБ до днес, че плащането на данък не удостоверява владение на място, а че
ivanov_p написа: Няма тайно владение.
сте абсолютно прав, само че технологията за доказването му, както и технологията за оспорването му са други и както казва един юрист (защото аз не съм), който уважавам, тези технологични похвати "са си истински юридически майсторлък".
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Яну 2014, 16:36

Не мога да давам абстрактни съвети.

Такава форма на владение няма да се хареса на повечето от съдиите, нито от Н-ския, нито М-ския район.

Разберете, че опаковането на лъжата си е чисто работа на адвокати и адвокатки.

Сложни бодове, изземват време, може и да не се получи.
Опаковка трябва - излагане факти, красноречиво, така, че съдията да бъде тласнат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Яну 2014, 16:48

Под плащане на данък разбирам не да плащаш данъкът на Спас, чийто имот искаш да вземеш, а да смениш партидата на Спас с твоя. Това техничиски може да стане трудно, но заявяваш намерение да своиш, което е доказателство в съда. Същото е с ток, вода и всичко. Да владееш с цел да своиш означава, че ти се държиш все едно си собственикът. Как ще докажеш в съда, че си бил собственик, като през това време чорбаджията е плащал данъци, партидите са на негово име, искал е от общината да му намалят данъка, от етажната собственост да не му начисляват консумативи?

Иначе конкретно за случая в темата мисля, че няма как да стане.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация