- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за ел. захранване въздушно през моя имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за ел. захранване въздушно през моя имот
Привет,
Извинявам се ако мястото на темата не е в този раздел.
Искам да питам следното - пред моя имот има стълб на Чез, от който сме захранени и Аз и моят съсед, като кабелите на съседа минават над моя двор. Писах жалба до ЧЕЗ като упоменах тези обстоятелства и също така че ми пречи за изграждане на входна врата. Днес получих отговор че имало сервитут около техните съоръжения и няма да преместят стълба, с което се опитват да се измъкнат отговаряйки само на втората част от жалбата ми. И дума не споменават че кабелите минават въздушно над мен. Моля ви кажете на кой закон и коя наредба да се позова и да обжалвам това становище. Убеден съм че нямат право да захранват въздушно през чужди имоти но не знам на какво да се позова.
Благодаря предварително!
Извинявам се ако мястото на темата не е в този раздел.
Искам да питам следното - пред моя имот има стълб на Чез, от който сме захранени и Аз и моят съсед, като кабелите на съседа минават над моя двор. Писах жалба до ЧЕЗ като упоменах тези обстоятелства и също така че ми пречи за изграждане на входна врата. Днес получих отговор че имало сервитут около техните съоръжения и няма да преместят стълба, с което се опитват да се измъкнат отговаряйки само на втората част от жалбата ми. И дума не споменават че кабелите минават въздушно над мен. Моля ви кажете на кой закон и коя наредба да се позова и да обжалвам това становище. Убеден съм че нямат право да захранват въздушно през чужди имоти но не знам на какво да се позова.
Благодаря предварително!
- vladk01
- Младши потребител
Re: Въпрос за ел. захранване въздушно през моя имот
От кога въздушните кабели минават през вашия имот, за да захранят съседа Ви ? Отговорът на този въпрос е съществен за правата на ЧЕЗ, съответно за вашите права.
- rts
- Активен потребител
Привет,
Аз съм собственик на имота от 4 години, преди това не знам.
Аз съм собственик на имота от 4 години, преди това не знам.
- vladk01
- Младши потребител
Не отговаряте на въпроса ми - въпросът беше не от кога Вие сте собственик, а откога кабелите минават през имота.
Ще задам втори въпрос: когато купихте имота, въпросните кабели бяха ли прокарани ?
Ще задам втори въпрос: когато купихте имота, въпросните кабели бяха ли прокарани ?
- rts
- Активен потребител
Привет,
Да когато купих имота кабелите бяха там
Да когато купих имота кабелите бяха там
- vladk01
- Младши потребител
В такъв случай е възможно ЧЕЗ да са прави, т.е. да е учреден сервитут по силата на сделка, или сервитутът да е възникнал по силата на Закона или по давност, и ще Ви се наложи да го търпите, без да имате право на обезщетение, защото правото на такова обезщетение е възможно да е имал собственикът на имота по времето, когато са били прокарвани кабелите, а Вие сте придобили имота с тежест: възникнало сервитутно право в полза на енергийното предприятие.
В годините материята, уреждаща тези отношения е търпяла изменения, затова е важно не само какъв е Законът сега, но и какъв е бил Закона към момента на прокарване на кабелите.
Положението сега е следното: Съгласно Чл. 64 ал.1 от Закона за енергетиката: При разширение на съществуващи и при изграждане на нови въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на лицата, които ще изграждат и експлоатират енергийния обект възникват сервитути. Съгласно Чл. 64 ал.3 т.6 от Закона за енергетиката: собственикът на служещия имот няма право да премества сервитута.
В годините материята, уреждаща тези отношения е търпяла изменения, затова е важно не само какъв е Законът сега, но и какъв е бил Закона към момента на прокарване на кабелите.
Положението сега е следното: Съгласно Чл. 64 ал.1 от Закона за енергетиката: При разширение на съществуващи и при изграждане на нови въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на лицата, които ще изграждат и експлоатират енергийния обект възникват сервитути. Съгласно Чл. 64 ал.3 т.6 от Закона за енергетиката: собственикът на служещия имот няма право да премества сервитута.
- rts
- Активен потребител
Този сервитут не следва ли да бъде вписан някъде и като се препродава имота това да бъде упоменато? Нито в нотариалния акт е споменато нещо такова нито в която и да е скица която съм вадил от общината и кадастъра има нещо по въпроса.
Да приемем че черно на бяло от ЧЕЗ нямат никакви документи в тяхна защита, Аз на кой закон и коя алинея да се позова в следващата ми жалба?
Поздрави!
Да приемем че черно на бяло от ЧЕЗ нямат никакви документи в тяхна защита, Аз на кой закон и коя алинея да се позова в следващата ми жалба?
Поздрави!
- vladk01
- Младши потребител
(NB!) От изключително значение е да установите е дали тази част от ел. мрежата е изградена по установения от действащиязакон - съответно действувалите в миналото нормативни актове. В противен случай участъка от мрежата е незаконно изграден и не е възникнал никакъв сервитут колкото и години да е съществувал участъка.
.
.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Привет,
Благодаря много за отговорите и моля да ми кажете кой закон регулира дейността на ел.разпределителните дружества, тоест с кой текст им е забранено да преминават през частни имоти.
Благодаря много за отговорите и моля да ми кажете кой закон регулира дейността на ел.разпределителните дружества, тоест с кой текст им е забранено да преминават през частни имоти.
- vladk01
- Младши потребител
vladk01 написа:Привет,
vladk01 Така няма да стане, защото има текстове които забраняват и такива които разрешават при определени условия. Начинът по който задавате горния си въпрос показва, че Ви трябва тежък образователн курс по право или много самостоятелна подготовка. Форума е за подсещане към материи по които вече имате някаква представа,а не за добиване на фундаментални знания. За
фундаменталните знания трябва да седиш на четирите точки, а именно "Д","У","П","Е" и да четеш.
-
То е ясно че нямам представа от право, но мисля че питането ми беше доста конкретно.
Имаме следната ситуация - кабели въздушно преминаващи през моят имот, за които ЧЕЗ нямат мое разрешение или каквото и да е друго право. Имах грешката, когато подадох жалба да напиша че освен кабелите ми пречи и самият стълб, който е на тротоара и господата от ЧЕЗ се измъкват само с това че стълба е законен, но и думичка не казват за кабелите. Все пак ни минава трифазен ток над главите, което едва ли много законно. Просто ме интересува как да оформя следващата си жалба. Тоест с думи прости да помогнете - ...на основание чл.... от закон... моля преместете кабелите защото не им е там мястото. Пък ако е толкова сложно кажете поне в кой закон го пише това, не ме мързи да прочета.
Имаме следната ситуация - кабели въздушно преминаващи през моят имот, за които ЧЕЗ нямат мое разрешение или каквото и да е друго право. Имах грешката, когато подадох жалба да напиша че освен кабелите ми пречи и самият стълб, който е на тротоара и господата от ЧЕЗ се измъкват само с това че стълба е законен, но и думичка не казват за кабелите. Все пак ни минава трифазен ток над главите, което едва ли много законно. Просто ме интересува как да оформя следващата си жалба. Тоест с думи прости да помогнете - ...на основание чл.... от закон... моля преместете кабелите защото не им е там мястото. Пък ако е толкова сложно кажете поне в кой закон го пише това, не ме мързи да прочета.
- vladk01
- Младши потребител
Повече тук не може да Ви се помогне. възможно е ЧЕС да са преминали през имота Ви на напълно законно основание. Възможно е проводът да е в имота Ви от преди ЧЕС, тук вече и преди мен разгледаха такава възможност. Знае ле се обаче как е?
-
Благодаря на julyanvonemona !
Накой друг може ли да помогне?
Поздрави!
Накой друг може ли да помогне?
Поздрави!
- vladk01
- Младши потребител
Къде са електромерите? Вашите и на съседа.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Привет,
Електромерите са на таблото на стълба, тоест на тротоара.
Електромерите са на таблото на стълба, тоест на тротоара.
- vladk01
- Младши потребител
Отношенията с кабелите, преминаващи над имота Ви, са изцяло между вас и съседа. Захранващите съседа кабели са негова собственост.
Може да изискате от него да си ги премести, по административен ред (жалба до общината).
Намерете си адвокат.
За изместване на стълба и електромерите е по-сложно. Принципът, залегнал в законите е, че изместването е за сметка на този, който го интересува. Тоест - вие.
Прави се проект за външно електрозахранване в съответния обхват (етап), съгласува се с енергото, после с общината, общината издава разрешение за строеж ... местите, с помощта на лицензирана строителна фирма и строителен надзор, и въвеждате в експлоатация (акт 16) новото външно трасе.
За целта са Ви необходими проектанти , и т.н. Предварително проверете , дали са уредени сметките по регулация по проектното трасе ... защото твърде често не са.
Може да изискате от него да си ги премести, по административен ред (жалба до общината).
Намерете си адвокат.
За изместване на стълба и електромерите е по-сложно. Принципът, залегнал в законите е, че изместването е за сметка на този, който го интересува. Тоест - вие.
Прави се проект за външно електрозахранване в съответния обхват (етап), съгласува се с енергото, после с общината, общината издава разрешение за строеж ... местите, с помощта на лицензирана строителна фирма и строителен надзор, и въвеждате в експлоатация (акт 16) новото външно трасе.
За целта са Ви необходими проектанти , и т.н. Предварително проверете , дали са уредени сметките по регулация по проектното трасе ... защото твърде често не са.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Привет,
Благодаря много за отговора! На мен реално ми пречат самите кабели, стълба не ме бърка много. Но реално комшията за да си ги махне от моя имот трябва да премести стълба или да построи нов.
Благодаря много за отговора! На мен реално ми пречат самите кабели, стълба не ме бърка много. Но реално комшията за да си ги махне от моя имот трябва да премести стълба или да построи нов.
- vladk01
- Младши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|