начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Нотариално заверено съгласие на ВСИЧКИ собственици?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариално заверено съгласие на ВСИЧКИ собственици?

Мнениеот denitsanikolova » 28 Мар 2013, 17:26

Здравейте,

От известно време се опитвам да се справя с, на пръв поглед лесната задача, да остъкля един балкон в апартамента си.
Изготвиха ми проект (Арх. и Констр. част), взех съгласие от всички съседи (100%), протокол от общото събрание...
Но уви, архитектката в общината ме връща псотоянно заради това, че иска нотариално заверено копие на това съгласието на съседите.
Никъде в закона не видях такова изискване. Какво да правя?

Поздрави;
-Д. Николова
denitsanikolova
Нов потребител

Re: Нотариално заверено съгласие на ВСИЧКИ собственици?

Мнениеот julyanvonemona » 28 Мар 2013, 18:17

Съгласно "§5 т. 55.(предишна т. 52 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Фасада" е външна ограждаща стена на сграда, която стъпва на терена." а съгласно "Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са ................външните стени....................." в крайна сметка в Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
..................................................................
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
По аргумент на противното, за промяна на фасадата която е обща част се иска нотариално заверено сагласие на всички собственици в сградата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Мар 2013, 19:16

В такива случаи домоуправителят (управителят на ЕС) пише върху протокола "декларирам, че подписите на етажните собственици са автентични, и са положени в мое присъствие", подписва се пак, и само тази негова декларация се заверява нотариално - не подписите на всички поотделно.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Мар 2013, 10:09

vdggbg написа:В такива случаи домоуправителят (управителят на ЕС) пише върху протокола "декларирам, че подписите на етажните собственици са автентични, и са положени в мое присъствие", подписва се пак, и само тази негова декларация се заверява нотариално - не подписите на всички поотделно.

Извинявай колега но изпитвам известни съмнения. След като фасадата е обща част от недвижим имот всяко едно разпоредително действие с този имот трябва да е нотариално заверано. В нашата легислатура никъде няма текст според който на домоуправителя да са дадени права на нотариус, дори и само частично. Иначе лично аз нямам нищо против ако описаната от Вас схема работи!. Най- важното е че след като според описаната от Вас схема се издаде РС Всичко влиза в сила и край!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Мар 2013, 11:38

julyanvonemona написа:... 3. не се изменят съществено общите части на сградата; ...

Само да вметна:
"съществено"-то е от компетентността на оценката по проекта. От съвет или с доклад. Отказ на такова основание се обжалва по съответния ред и съдът решава.
Има допълваща разпоредба на закона за етажната собственост, която предполага 100% при всички случаи. Въпрос на съдебно решение е тази норма да бъде пренебрегната, по-силният закон е ЗУТ.

Отделен въпрос е, че на никой не му се занимава с такава съдебна надпревара :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 29 Мар 2013, 15:57

За каква оценка става въпрос - за остъкляване на балкон проект изобщо не се изисква?
Дори ако приемем, че остъкляването на един балкон е "съществено изменение" на обща част - в чл. 153 (2) от ЗУТ пише какво се изисква - пак там пише, че изрично съгласие на всички собственици се изисква тогава, когато се завземат общи части (каквото и да значи това)...
emilgrigorov написа:допълваща разпоредба на закона за етажната собственост, която предполага 100% при всички случаи.

Бихте ли пояснил, emilgrigorov, коя точно разпоредба имате предвид?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Мар 2013, 19:07

vdggbg написа:За каква оценка става въпрос - за остъкляване на балкон проект изобщо не се изисква?.....................................................

Понеже грижите ми не са свързани с остъклените или не тераси, не съм сигурен, но мисля че някъде в някакъв подзаконов нормативен акт засекох, че преустройствата на стради се водят от същата категория,каквато е основният обект. Така че ако става въпрос примерно за остъкляване на тераса на 18 етажен жил блок може да се окаже че това преустройство е за обект от много висока каетегория. При това положение най-вероятно няма да може да се мине без проект, а от там и "оценка за съответствие със съществените изисквания на закона"
Моля ако греша да ми бъде посочено. Както казах терасите не са ми страст. Много повече съм загрижен от изменената ал.2 от чл.17 на ЗУЧК.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 29 Мар 2013, 19:28

Остъкляването на балкон не е преустройство - то е съвсем отделна бира - лека, с лимон или малинки. Строеж от шеста категория е, съгласно чл. 137 (1), т. 6.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Мар 2013, 20:45

ЗУТ - Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
...............
3. не се изменят съществено общите части на сградата;

ЗУЕС - Чл. 48. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване се извършва по решение на общото събрание на собствениците.
Във втория текст отсъства "съществено".

По другия въпрос:
Чл. 147. (1) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
...............
12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;
...............
(2) За строежите по ал. 1, т. 1, 3, 5, 7, и 12 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им...
......

Имах предвид канструктивното становище. И реда на
Чл. 142...
(4) Всички части на инвестиционните проекти, които са основание за издаване на разрешение за строеж, се оценяват за съответствието им със съществените изисквания към строежите.
(5) Оценката обхваща проверка за съответствие със:
1. предвижданията на подробния устройствен план;
2. правилата и нормативите за устройство на територията;
3. изискванията по чл. 169, ал. 1 и 2;
4. взаимната съгласуваност между частите на проекта;
5. пълнотата и структурното съответствие на инженерните изчисления;
6. изискванията за устройство, безопасна експлоатация и технически надзор на съоръжения с повишена опасност, ако в обекта има такива;
7. други специфични изисквания към определени видове строежи съгласно нормативен акт, ако за обекта има такива;
8. изискванията на влезли в сила административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа са необходимо условие за разрешаване на строителството по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за културното наследство или друг специален закон, както и отразяване на мерките и условията от тези актове в проекта;
9. изискванията за селективно разделяне на отпадъците, образувани по време на строително-монтажните работи и дейностите по разрушаване с цел осигуряване на последващото им оползотворяване, включително рециклиране и постигане на съответните количествени цели за оползотворяване и рециклиране.
(6) Оценката за съответствие се извършва:
1. с приемане от експертен съвет на одобряващата администрация;
2. като комплексен доклад, съставен от регистрирана фирма - консултант, несвързана с проектанта - за обекти от първа и втора категория задължително, а за обекти от по-ниска категория - по желание на възложителя.
................................

Чл. 169. (Изм. - ДВ, бр. 76 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Строежите се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията на нормативните актове и техническите спецификации за осигуряване в продължение на икономически обоснован експлоатационен срок на съществените изисквания за:
1. носимоспособност - механично съпротивление, устойчивост и дълготрайност на строителните конструкции и на земната основа при експлоатационни и сеизмични натоварвания;
2. безопасност при пожар;
3. хигиена, опазване на здравето и живота на хората;
4. безопасна експлоатация;
5. защита от шум и опазване на околната среда;
6. енергийна ефективност - икономия на енергия и топлосъхранение.
.......................
, мотивите за евентуален отказ в областта на 142 (5)т.2 и 169(1) са си предмет на оценка. Практикува се такава от експертен съвет. Но, ако се върви на война, теоретично възможно и такава и от консултант.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 31 Мар 2013, 15:49

Аз друго питах, г-н Григоров - коя е разпоредбата на ЗУЕС, която "предполага 100% при всички случаи"?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 31 Мар 2013, 16:24

vdggbg написа:Аз друго питах, г-н Григоров - коя е разпоредбата на ЗУЕС, която "предполага 100% при всички случаи"?

vdggbg, не я търси (разпоредбата де) в ЗУЕС - с този закон се уреждат обществените отношения свързани с въпроси за управлението на етажната собственост. Другаде е скрито камъчето, което понякога обръща каручката - решението на ОС на ЕС. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Мар 2013, 17:23

Melly написа:
vdggbg написа:Аз друго питах, г-н Григоров - коя е разпоредбата на ЗУЕС, която "предполага 100% при всички случаи"?

vdggbg, не я търси (разпоредбата де) в ЗУЕС - с този закон се уреждат обществените отношения свързани с въпроси за управлението на етажната собственост. Другаде е скрито камъчето, което понякога обръща каручката - решението на ОС на ЕС. :wink:

Адвокатът си е адвокат от всякъде! С една ръка ловко вади emilgrigorov от зададения провокационен въпрос, а с другата косвено "поучава" vdggbg за значението и смисъла на чл.10 (1) ЗНА.
Много елегантно Melly! Уча се от теб!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 31 Мар 2013, 17:30

Хайде още един безплатен урок от мен, Емонски:
julyanvonemona написа:..... от всякъде!
тази дума се изписва СЛЯТО!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 31 Мар 2013, 17:35

denitsanikolova написа:...взех съгласие от всички съседи (100%), протокол от общото събрание...

Все се старая да не излизам от темата и контекста на конкретния въпрос - не ме бива да теоретизирам. Просто твърдението на г-н Григоров за наличието на някаква "допълваща разпоредба на ЗУЕС" ме заинтригува, та рекох да попитам. А в случая, очевидно, е проведено общо събрание на ЕС, дадено е съгласие, и е оформено в протокол - точно според изискванията на закона.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Мар 2013, 17:55

Melly написа:.......Хайде още един безплатен урок от мен, Емонски......

не навлизай в приложното поле на emilgrigorov. Той е по оценяването на задължените към него форумци
Melly написа:тази дума се изписва СЛЯТО!
А за това благодаря искрено! Преди време почтения magodeoz ме коригираше, все пак щом искаш замести го! Щом ме коригират това значи държат на мен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 31 Мар 2013, 18:05

vdggbg написа:
denitsanikolova написа:...взех съгласие от всички съседи (100%), протокол от общото събрание...

Все се старая да не излизам от темата и контекста на конкретния въпрос - не ме бива да теоретизирам. Просто твърдението на г-н Григоров за наличието на някаква "допълваща разпоредба на ЗУЕС" ме заинтригува, та рекох да попитам. А в случая, очевидно, е проведено общо събрание на ЕС, дадено е съгласие, и е оформено в протокол - точно според изискванията на закона.

Драги, струва ми се, че точно ти с първия си пост изясни обичайният ред, и то - изчерпателно. Такъв би бил и моят отговор.
Намесих се по-късно и леко "отнесено" от темата. И преди сме коментирали "същественото" и "значителното" в ЗУТ, и кой определя е ли, или не е :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Апр 2013, 15:12

Поздрав за emilgrigorov :wink:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация