начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Преустройство на гараж в част от жилище в София

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преустройство на гараж в част от жилище в София

Мнениеот maria__ » 20 Мар 2013, 15:45

Здравейте,
Имам известни колебания относно един въпрос и ви моля за помощ. Ситуацията е следната:
Имам апартамент, който се намира в жилищна сграда в София и под него се продава доста голям гараж, който не е на кота 0,а на по-високо ниво и е направен с някаква излята пътека нагоре. Тъй като знам, че е забранена промяната на статута на гаражи в помещения с друг статут(в моя случай - в жилищно), дали бих могла да купя гаража, да си избия вътрешни стълби към него и да го ползвам като част от жилището - това законно ли ще бъде,ако оставя гаражната врата и пътеката отвън, а в същото време си избия един прозорец на другата стена на гаража? Ще трябва ли да искам разрешение от общината за вътрешните стълби през апартамента ми и за избирането на нов прозорец или по-скоро разрешение от съседите трябва да се вземе за прозореца? Абсолютно никакъв шанс ли нямам за смяна на статута? Гаража е с баня и тоалетна, обособено място за кухня и т.н., но аз ще го свързвам с жилище,което си има всичко (без детска стая).
Моля Ви, дайте ми съвет какво да правя в тази ситуация.
Благодаря!
maria__
Нов потребител

Re: Преустройство на гараж в част от жилище в София

Мнениеот emilgrigorov » 20 Мар 2013, 17:49

Статутът на целия гараж не може да се промени.
Консултирайте се с архитект и инженер-конструктор по техническата страна на въпроса. После, при техническа възможност, ще Ви кажем какви и от кой съгласия трябва да получите.
Ако сградата е относително нова, препоръчвам Ви да потърсите архитекта и конструктора на сградата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 20 Мар 2013, 19:58

Това няма как да стане, връзката между гаража и жилището трябва да отговаря на изискванията на пожарните норми (Наредба Із-1971), а тези хора, пожарникарите, такива волности не позволяват. Има изискване за огнеустойчивост на стените, преддверие и две врати също с определена граница на огнеустойчивост.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Мар 2013, 21:15

bgarch написа:Това няма как да стане, връзката между гаража и жилището трябва да отговаря на изискванията на пожарните норми (Наредба Із-1971), а тези хора, пожарникарите, такива волности не позволяват. Има изискване за огнеустойчивост на стените, преддверие и две врати също с определена граница на огнеустойчивост.

Казваш , няма как да стане. Веднага след това - как да стане. И като обобщение, пожарникарят като аргумент. Пропусна единствено любимата си думичка "единствено". :lol:
Сега, да ти обясня: дори отново държавата да се управлява от пожарната кола "Фелицитас", по-тъп е практически невъзможно да станеш, bgarch.
Защо ли мисля, че точно ти НЕ си проектирал тая сграда. Пази боже от такива архитекти, като тебе и Емонски. За нищо не ставате, но самонадеяно за сметка на това. :lol: :lol: :lol:
За това препоръчах да потърси проектантите на сградата
, не поплювковци като вас двамата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 21 Мар 2013, 10:26

Уикипедия написа:Тролът е чудовище в скандинавските народни поверия. Троловете са свръхестествени същества подобни на великани и обикновено враждебно настроени към хората. Също така се смята, че троловете били от камък, с очи от диаманти, похапващи хора, но основното им меню било също камъни. Троловете са нощни същества, тъй като се раждат от камъка и на слънчева светлина се превръщат отново в камък. Някои тролове са толкова големи, че са изобразявани като планини, а косата на главата им е изобразявана като гора.
В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Мар 2013, 11:34

bgarch не си губи времето да изнасяш просвета из областта на скандинавската митология. Самата дума просвета по дефиниция е несъвместима със свинктери като emilgrigorov
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Мар 2013, 19:34

emilgrigorov написа:Защо ли мисля, че точно ти НЕ си проектирал тая сграда. Пази боже от такива архитекти, като тебе и Емонски. За нищо не ставате, но самонадеяно за сметка на това. :lol: :lol: :lol:За това препоръчах да потърси проектантите на сградата, не поплювковци като вас двамата.

Защо така грубо, г-н Григоров? Да не би пак да имате киселини от овчия тор, с който третират маслините в близката нам като манталитет съседна държава?
Къде са Ви правно-техническите аргументи?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Мар 2013, 20:19

vdggbg написа:
emilgrigorov написа:Защо ли мисля, че точно ти НЕ си проектирал тая сграда. Пази боже от такива архитекти, като тебе и Емонски. За нищо не ставате, но самонадеяно за сметка на това. :lol: :lol: :lol:За това препоръчах да потърси проектантите на сградата, не поплювковци като вас двамата.

Защо така грубо, г-н Григоров? Да не би пак да имате киселини от овчия тор, с който третират маслините в близката нам като манталитет съседна държава?
Къде са Ви правно-техническите аргументи?

:lol:
Всъщност, пропуснах да ти кажа. Домашните маслини не се наторяват ... нагарчат след това.

vdggbg, виж, моля те, първия ми пост по темата. И коментарите
на двамата палячовци
след това. И - ще си отговориш :wink:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Мар 2013, 12:01

maria__ написа:Здравейте,
Имам известни колебания относно един въпрос и ви моля за помощ. Ситуацията е следната:
Имам апартамент, който се намира в жилищна сграда в София и под него се продава доста голям гараж, който не е на кота 0,а на по-високо ниво и е направен с някаква излята пътека нагоре. Тъй като знам, че е забранена промяната на статута на гаражи в помещения с друг статут(в моя случай - в жилищно), дали бих могла да купя гаража, да си избия вътрешни стълби към него и да го ползвам като част от жилището - това законно ли ще бъде,ако оставя гаражната врата и пътеката отвън, а в същото време си избия един прозорец на другата стена на гаража? Ще трябва ли да искам разрешение от общината за вътрешните стълби през апартамента ми и за избирането на нов прозорец или по-скоро разрешение от съседите трябва да се вземе за прозореца? Абсолютно никакъв шанс ли нямам за смяна на статута? Гаража е с баня и тоалетна, обособено място за кухня и т.н., но аз ще го свързвам с жилище,което си има всичко (без детска стая).
Моля Ви, дайте ми съвет какво да правя в тази ситуация.
Благодаря!

Не е забранено гаражите да имат прозорци. Не е забранено, също така, и да бъдат свързани с жилището посредством вътрешни стълби. Пожарникарският проблем не е нерешим, в зависимост от това къде и как точно ще бъдат разположени тези стълби. Относно промяната на предназначението - нямате шанс, освен ако не посочите някакво алтернативно място за гариране или паркиране в имота. Но нещата не са никак прости - от техническа гледна точка, а също и ппредвид разпоредбата на чл. 178 (4) от ЗУТ.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Мар 2013, 13:03

+1
Затова препоръчах, ако са намираеми, да се свърже с проектантите на сградата. Поне няма да обяснява кое какво е ...
И, ако има техническо решение, което я устройва, тогава , ако може с нещо да се помогне тук, като идея, да ...
Така и не разбрах за какво скочиха. Ей така, просто да си джафкаме.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот zelen » 22 Мар 2013, 14:24

emilgrigorov написа:Така и не разбрах за какво просто да си джафкаме.

Прав си за първи път, откакто пишеш във форум за юристи! :!:

Ето, това вече е добро начало :lol: , но не се спирай само до констатацията, че губите времето на хората с правни проблеми и ги обърквате още повече. Трябва да продължиш по-нататък - да приемеш, че мястото ти не е тук, заедно с останалите от запаса (и в двата смисъла).
Няма ли вече форум за "професионалисти" в проектирането, строителството, надзора, та да си пишете там? :D
zelen
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Мар 2013, 14:34

zelen написа:................................

Я глей, глей глей ти zelen все още е свежа и зелена!
Вижте госпожо zelen . Никъде в условията на този форум не се забранява участието на неюристи. Ако случайно съм пропуснал нещо и има подобна обструкция моля посочете ми я. мигновенно ще се оттегля, при това ще Ви се извиня.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Мар 2013, 14:48

emilgrigorov написа:+1
...
Така и не разбрах за какво скочиха...

emilgrigorov написа:Сега, да ти обясня: ...................... по-тъп е практически невъзможно да станеш, bgarch.
Защо ли мисля, че точно ти НЕ си проектирал тая сграда. Пази боже от такива архитекти, като тебе и Емонски. За нищо не ставате, но самонадеяно за сметка на това...

Мисля че този ти пост е достатъчно основание да ти стрием прешлените на гръбнака между пръстите си! Заради ето това скочихме! Проследи моля и виж че с нищо, нито bgarch нито аз сме провокирали такова булевардно поведение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Мар 2013, 15:47

zelen написа: ... Прав си за първи път, откакто пишеш във форум за юристи! :!:
Ето, това вече е добро начало :lol: , но не се спирай само до констатацията, че губите времето на хората с правни проблеми и ги обърквате още повече. Трябва да продължиш по-нататък - да приемеш, че мястото ти не е тук, заедно с останалите от запаса (и в двата смисъла).
Няма ли вече форум за "професионалисти" в проектирането, строителството, надзора, та да си пишете там? :D

Знаете ли, zelen. Тук е по-забавно. Особено с мнения като Вашето, нямащо нищо общо с темата "Преустройство на гараж в част от жилище в София". :lol:
Случайно да Ви се намира под ръка знание по тази тема :?: :!: :?: Ще Ви помогна, безплатно. Не търсете, нямате такова :lol: За повече информация, само срещу заплащане :lol:

Емонски, съжалявам, не мога да ти отговоря, zelen е по-интересна играчка :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Мар 2013, 16:10

emilgrigorov написа:..................................................................................................
Емонски, съжалявам, не мога да ти отговоря, е по-интересна играчка :lol:

zelen дори не е играчка. Тя е юрист-пропагандатор! Само дето и тя горката не е наясно къде я сърби! Не очаквай от нея да се включи по същество. Проверено е - не може, поне в този раздел на форума! В другите въобще не я следя.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 22 Мар 2013, 16:38

vdggbg написа:...Пожарникарският проблем не е нерешим, в зависимост от това къде и как точно ще бъдат разположени тези стълби. ...Но нещата не са никак прости - от техническа гледна точка, а също и ппредвид разпоредбата на чл. 178 (4) от ЗУТ...

Прав си, нерешими проблеми от техническо естество практически няма. Всичко е въпрос на цена. Това имах предвид, може би maria__ би трябвали първо да се консултира с архитекта си колко би струвало такова начинание преди да предприеме стъпки за закупуване на гаража. И второ- как би функционирало такова жилище, част от което ще бъде отделено от останалата част с две самозатварящи се огнеустойчиви врати и преддверие. Аз не бих живял в такова жилище. Но- разни хора, разни идеали.
А на госпожа zelen бих препоръчал да предложи на администраторите на сайта да въведат освен off topic и off lawyer за такива "тревопасни" като нас.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Мар 2013, 18:07

bgarch написа:как би функционирало такова жилище, част от което ще бъде отделено от останалата част с две самозатварящи се огнеустойчиви врати и преддверие. Аз не бих живял в такова жилище. Но- разни хора, разни идеали.

Нашите пожарникари (или поне онази част от тях, които са участвали в сътворяването на пожарникарското евангелие), се страхуват и от сенките си. Чудя се как още не са поискали камините в къщите да се отделят в самостоятелно помещение със стени с ГПУ 180 минути, със самозатварящи се, димоуплътнени и негорими врати от титаново-иридиеви сплави с добавка на обеднен уран (шегувам се).
Такова едно жилище ще функционира така, както функционират всички нормални жилища по света - от коридора ще се влиза и в дневната, и в гаража, и така нататък. В някои страни е прието в гаража да се влиза (опазил ни Господ) директно от кухнята - без никакви преддверия, а по някои географски широчини - даже и без врати.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Мар 2013, 18:15

Един приятел (адв.) държи в гаража си лодката с ремаркето, има баня, тоалетна, говори се за хамак, кухненско обзавеждане ... вече има и ток ...
Между другото, сега нали пишат нова наредба. Строго секретно начинание.
Интересно ми е, колко ли струва сегашната наредба ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Мар 2013, 18:30

emilgrigorov написа:.....................
Между другото, сега нали пишат нова наредба. Строго секретно начинание.
.......................

Не знам дали сте обърнали внимание, ама пожарникарската наредба е написана така, че все едно ние гражданите, през глава се чудим как да си запалим и опожарим имотите, а те блюстителите на овладяния огън, със сетни сили ни задържат :D :D :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Мар 2013, 19:49

Не знам какво да кажа. Хората по света гледат да решават проблемите, ние тук гледаме да ги задълбочаваме, разширяваме и мултиплицираме. Въпрос на манталитет, вероятно.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация