начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Отказ за издаване на виза преустройство на избено помещение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ за издаване на виза преустройство на избено помещение

Мнениеот sibella » 19 Мар 2013, 15:03

Здравейте,
казуса е следния: След като подадох по надлежния ред молба за издаване на виза за проектиране на преустройство на избено помещение в помещение за търговска дейност ( избеното помещение се намира между приземен етаж и първи етаж - в смисъл че от приземния етаж има 6-7 стъпала, о/о метър нагоре, а непосредствено под избените помещения има котелно отделение, което някога се е ползвало за централно парно, съответното избено помещение е с лице към улицата, даже има и прозорци).5 дена след законоустановения срок (решението трябваше да излезе на 14.03, а то излезе на 19.03) ми се връчва писмо с отказ " тъй като вашата изба се намира в подземно ниво на сградата", след като се запознах на място в общината с мотивите за решението, се оказа че служителите са снимали и взели под внимание помещение в горе-упоменатото котелно подземно помещение! Когато за сетен път им обясних за местоположението на въпросното избено помещение и им го показах на техните снимки ( м/у временно ми беше поискана и кадастрална схема на апартамента, на който принадлежи мазето - предоставих им я) служители ми излязоха със становище, че имало изменение на закона от нова година и трябва да им предоставя идейна схема от проектант ( на което проектанта с когото се консултирах през цялото време беше доста учуден).
Оставам с впечатлението, че поради незнанието и некопметентността на служителите от съответния отдел на общината визата ми е отказана и случая се затруднява още повече.
Моля за съвет - как е правилно да процедирам в случая, наистина ли го има това изменение за идейния проект.
Благодаря за отделеното внимание :roll:
sibella
Нов потребител

Re: Отказ за издаване на виза преустройство на избено помеще

Мнениеот emilgrigorov » 19 Мар 2013, 17:43

Не става ясно, външни стъпала ли искате да правите, какво? Не се разбират щенията Ви.
В противен случай виза не Ви е необходима. Най-добре проектантът да отиде до общината, и да обясни какво точно искате. Ако трябва, да драсне нещо пояснително на ръка там.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот sibella » 19 Мар 2013, 17:48

ами да, в случая ще трябва да се избие външната стена за витрина и да се направят стъпала.
Благодаря
sibella
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Мар 2013, 18:04

Да. Да отиде архитектът в общината, и да обясни какво точно, колко на колко. За да може да се прецени необходимостта от виза. Твърде вероятно е и в този случай да не е необходима виза.
За витрината и вътрешното преустройство категорично не е необходима. Ако извеждате стъпала на тротоара, и виза няма да Ви помогне.

Помолете архитектът да обясни тук, във форума, какво искате.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alemol » 19 Мар 2013, 20:18

Чл38
ЗУТ
(4) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Съществуващо жилищно помещение или самостоятелно жилище на първия етаж на жилищна сграда може да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин или за други обслужващи дейности, извън тези по ал. 3, при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и ако се осигури самостоятелен вход извън входа и общите помещения на жилищните етажи. В тези случаи се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
9) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Не се допуска преустройство и промяна на предназначението на обекти по ал. 1 - 5, ако за новите обекти не могат да се осигурят необходимите гаражи или места за паркиране в съответния поземлен имот.

Предполагам, че ви искат доказателство:
1. че избено помещение не единствено складово помещение към жилище
2. че може да се осигурят доп паркоместа във връзка с ново предназначение. (броя на паркоместа се определя по наредба според новото предназначение)
3.стъпалата вече друг въпрос - вашия архитект трябва да прецени дали възможно изграждането им според мястото на уличната регулация, ако има място между сграда и ул.регулация - то може да се извади отстъпено право на строеж за стъпала. За това също понякога искат идейно решение. Особенно ако имотът (земя) е общинса собственост, за да го внесат като предложение на ОС.
4. също важен фактор - височината на избено помещение.
Най добре намерете друг архитект, който ще отиде на местото и ще прецени какво трябва да направите. А вашия проектант щом се чуди какво да прави, ваше право да го смените. Наличието на виза не гарантира одобряване на проекта :D .
alemol
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Мар 2013, 00:01

sibella написа:Здравейте,
казуса е следния: След като подадох по надлежния ред молба за издаване на виза за проектиране на преустройство на избено помещение в помещение за търговска дейност за такова преустройство въобще не се изисква виза, и въобще няка какво да се преценява (туй не беше към Вас)( избеното помещение се намира между приземен етаж и първи етаж - в смисъл че от приземния етаж има 6-7 стъпала, о/о метър нагоре, а непосредствено под избените помещения има котелно отделение, което някога се е ползвало за централно парно, съответното избено помещение е с лице към улицата, даже има и прозорци).5 дена след законоустановения срок (решението трябваше да излезе на 14.03, а то излезе на 19.03) ми се връчва писмо с отказ " тъй като вашата изба се намира в подземно ниво на сградата", след като се запознах на място в общината с мотивите за решението, се оказа че служителите са снимали и взели под внимание помещение в горе-упоменатото котелно подземно помещение! Когато за сетен път им обясних за местоположението на въпросното избено помещение и им го показах на техните снимки ( м/у временно ми беше поискана и кадастрална схема на апартамента, на който принадлежи мазето - предоставих им я) служители ми излязоха със становище, че имало изменение на закона от нова година изменение наистина има, но не е от нова година и трябва да им предоставя идейна схема от проектант ( на което проектанта с когото се консултирах през цялото време беше доста учуден) за такова нещо изменителите на закона, слава Богу, не са се сетили. Проектантът е бил прав да изглежда учуден.
Оставам с впечатлението, че поради незнанието и некопметентността на служителите от съответния отдел на общината визата ми е отказана и случая се затруднява още повече. Тя (визата) не Ви и трябва, така или иначе.
Моля за съвет - как е правилно да процедирам в случая, наистина ли го има това изменение за идейния проект.
Благодаря за отделеното внимание :roll:

Най-правилно ще изпроцедирате, ако си намерите читав архитект, който знае какво и защо прави. Стълбите, паркоместата, височината, и пр. са подробности от пейзажа. BTW - никъде няма писана забрана за преустройство с промяна на предназначението на единствено за жилището складово помещение. Но и това е подробност, така да се каже.
Специално за alemol: Между българския и руския език съществуват определени разлики - би могло да се каже, че от гледна точка на граматичните правила българският е по-близък до английския, отколкото до руския език. В тази връзка е и употребата на пълен и кратък член за съществителните в едно изречение. Не се притеснявайте - и други хора тук не знаят кой от двата в кои случаи се употребява, но поне едната от двете форми трябва да се приложи - иначе написаното не е на български.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот sibella » 20 Мар 2013, 00:13

Благодаря на всички за отговорите, но съвсем се обърках - искате да ми кажете, че за да преустроя мазето си в помещение за търг.дейност НЕ ми трябва виза от общината? Аки какъв е тогава реда?
sibella
Нов потребител

Мнениеот alemol » 20 Мар 2013, 00:16

ЕЕЕ :oops: vdggbg мерси за забележка, веднага познахте. рядко пиша в форуми, обаче се подразних , все повече и повече глупости по света....на български общини :shock: и други инстанции, а намиране на адвокат не винаги води до добро решение в територията на ЗУТ
alemol
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Мар 2013, 00:19

Разбира се, че не Ви трябва. Прочетете в закона какво представлява визата по определение. Преустройство се разрешава по общия ред - с проект, разрешение за строеж, и т. н.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот alemol » 20 Мар 2013, 00:21

sibella, намерете читав архитект, а в ЗУТ не пише че трябва виза за преустройство, освен ако ваше мазе не е паметник на култура
alemol
Нов потребител

Мнениеот sibella » 20 Мар 2013, 14:00

офф то в малкия град е чудо да си намериш какъвто и да е архитект, пък камо ли да избирам читав. Както и да е, така или иначе съм на път да се откажа, понеже днес реших да отида при гл.архитект на общината и тя ми заобяснява, че мазето се намирало на високо ( на о/о 2,5 метра от земята) и стъпалата ще трябва да бъдат много високи, а пък помещението се намира в първа зона и така или иначе (даже и по стд.ред с проект) най-вероятно нямали да ми дадат разрешително....
Благодаря Ви отново

alemol, ако Вие се изнервяте на простотията на общините, какво да кажем тези които си имаме пряк контакт с тях - иде ми да подам жалба в съда срещу некомпетентността им (гл.архитект даже не бил разбрал какво бил подписал - каза си го пред мен :shock: )....
sibella
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Мар 2013, 14:26

Прави се с вътрешни стълби, с просичане на стената и засягане на мазето (бивша абонатна ) отдолу. Засяга се и конструкцията. Но не е страшно. Виза в този случай не е необходима.
Дългоушко ще Ви го обясни по-подробно, той е архитект, и то от читавите.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Мар 2013, 17:03

vdggbg написа:Разбира се, че не Ви трябва. Прочетете в закона какво представлява визата по определение. Преустройство се разрешава по общия ред - с проект, разрешение за строеж, и т. н.

Позволявам си да допълня! В чл.140(1) ЗУТ се посочва че лицето "може да поиска" виза, а в чл.140 (3),(4 и (5) се посочва, в кои случаи визата е задължителна. Вашият (sibella) случай не е такъв!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация