начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Сервитут върху имоти - публична собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Сервитут върху имоти - публична собственост

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2013, 11:10

emilgrigorov написа:... та сега, да се разберем за тия 1000 лева :lol:

няма да Ви дам и стотинка защото се грижа за здравето Ви. С тези 1000 лева съвсем ще оглупеете, сега ви дели само една стъпка от невъзвратимото. Въпреки че не представлявате никаква ценност за мирозданието, не искам на моята съвест да тежи погубването на един нещастник. Нека провидението посочи друг за изпълнител на волята му.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 17 Мар 2013, 11:31

.
Последна промяна probcho на 18 Мар 2013, 23:36, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2013, 11:48

probcho ! благородно завиждам на уравновесеността с което правиш разбор на артефакта наречен emilgrigorov . Струва ли си изследването на подобно чревно съдържимо. Струва си само ако преследваш някакъв принос за науката, ама аз съм скептик че от познанието за emilgrigorov може да се извлече нещо което да е от полза за когото и да било.
По молба на един ангел бях престанал да му обръщам внимание, но признавам успя да ме изведе от равновесие до степен да се занимавам с глупотевините му.probcho братко не го прави вредиш си, а и полза никаква няма за никого.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Мар 2013, 11:52

...
Оценка се изисква, но - в случая е по-разумно тя да е от експертния съвет.
Ще ме прощавате , ако нещо ... нищо лично :) Прошка е днес :lol:
Последна промяна emilgrigorov на 19 Мар 2013, 07:35, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 17 Мар 2013, 12:10

.
Последна промяна probcho на 18 Мар 2013, 23:42, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2013, 12:16

Грешиш probcho. Я погледни каква готина свекърва си е emilgrigorov от всякъде, че и за тъща може да го нагласим. Така че поискай му прошка! А ако ти е по удобно поздрави майка му!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Мар 2013, 13:02

Мисля, че всички тези реплики, които си разменяте в тая тема, са много грозна гледка, подобно на останалите нападки и обиди из останалите теми! Особено пък днес на православния празник за даване на прошка!
Та, темата беше :
" Сервитут върху имоти -публична собственост".
Уредбата се съдържа в следните нормативни разпоредби :глава четвърта, раздел ІV от ЗУТ /чл. 83 - чл. 88/,Наредба № 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, обн. в ДВ бр. 88 от 2004 г. Специалният закон ЗВ предвижда в чл. 112, че правото на водопрекарване през чужд имот се учредява в полза на всеки, който има постоянна или временна нужда от това, със споразумение на собствениците на господстващия и на служещия имот, а ако такова не може да бъде постигнато - с акт на органа по чл. 52, ал. 1, т. 3, без да се постановява отчуждаване на засегнатия имот.
Видовете ПС, уредени в нашето законодателство в тази насока са :
Право на преминаване по чл. 192 от Закона за устройство на територията/ЗУТ/, право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура/ чл.193 ЗУТ/, право на водопрекарване/чл.112 Закон за водите.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Мар 2013, 13:56

Всичко това е така, Наде.
И всичко си беше "ОК", докато по едно време не се излюпи проблемът със собствеността на измервателните уреди и частите от съответния провод до тях, и поддръжката на същите. Представени като елемент от разпределителните мрежи. След което започна да се говори и за ограничените вещни права върху същите ... безумие.
Трябва най-после да му писне на някой, и да го изчисти като проблем. За сега е нито така, нито - иначе :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alemol » 17 Мар 2013, 15:55

благодаря на отговорили, и се извинявам че запитване е малко не по тема. То е продължение на нея или частен случай...За 10 m сградни отклонения минаващи в тротоар нямаше смисъл да питам, Вие достатъчно подробно дискутирахте по тема. Очевадно,че всички спорещи добре се познават. Но тука не е място за нападки, търся решение на проблема и помощ на специалисти.
Вечен спор между рднск, проектанти , юристи и общинари....(физики и лирики)
Малките общини нямат пари за провеждане на експертен съвет :arrow: искат доклад
Главните архитекти ги глобяват вече за най дребни неща от рднск :arrow: искат доклад
Консултантите ги страх от глоби :arrow: не искат да пишат доклади
Резултат :arrow: страда възложител, спират инвестиции, няма работни места :cry: , всички се карат, всички са гладни....
Предлагам помирение :D на всички в лицето на консултанти, проектанти, юристи, адвокати, общинари и контролиращи!!!!! Само така ще вървим напред :)
Давам прошка на всички и моля за прошка
alemol
Нов потребител

Мнениеот probcho » 17 Мар 2013, 19:17

.
Последна промяна probcho на 18 Мар 2013, 23:43, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Мар 2013, 19:31

probcho написа:... съжалявам, че в стремежа си да помогнем се изпокарваме...
... може би трябва да има ясно изразени правила при поставяне на проблема! Примерно:
1. Собственост - в обхват на цялото инвестиционно намерение!
2. Налични документи - строителни и допълнително изискани (и необходимостта от тях)!
3. Ясно формулиране естеството на проблема !
4. Посочване на крайния резултат и степента на неговото постигане!
...

+1
По т.3 е доста трудно, често си трябват насочващи въпроси. Както и за т.4.
Но това е съществената информация, за що-годе коректен отговор.

А към alemol: при сегашните обществено-икономически условия решение на проблема е "ако мине" или - в съда, дори през ДНСК. А вторият вариант не е кратък и евтин, въпреки, че сте в правото си. Едва ли би било в интерес на инвестиционните Ви намерения забавяне няколко години ... Консултантът, за да защити позицията си, също влиза в този срок на съдебна защита, от който Вие сте потърпевшия. Главният архитект (РЕСУТ) - също. Всъщност, доста рядко се намира някой, който да устои.
Принципно за сградни отклонения въобще не поставям подобни сервитутни въпроси ... но, напоследък, тук-там, се появиха някакви административни напъни в тази насока.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Мар 2013, 21:58

Сега ви прочитам и съм съгласна с идеята да се доизясняват нещата по темата конкретно, а не чрез отклонения от нея встрани. Конкретно по въпроса за прокарване на отклоненията в собствен имот още от самото начало беше ясно, че не са приложими нормите на чл. 192 и 193 от ЗУТ, защото те касаят чужд имот, така че явно са били прави хората да не са съгласни с тоя договор. Само не ми стана ясно какво решихте относно доклада / дали трябва да го има или не и защо/. :roll: Признавам, не съм се занимавала до момента с инвестиционно проектиране и прокарване на подобни съоръжения, затова очаквам развитието на темата по тоя въпрос.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Мар 2013, 08:36

Наде, проблемът, до колкото съществува, е дефиниран от границата на собственост върху провода.
Нещата си бяха на мястото, когато отклонението и измервателния уред си бяха собственост на титуляра на имота.
Заплащаше се сума (такса) за присъединяване, срещу която експлоатационното дружество изпълняваше отклонението (с много проблеми) и монтираше измервателния уред. Но те си оставаха твои. От платените сметки се заделяше за поддръжката им.
По-късно си решиха, че отклонението и измервателния уред трябва да са собственост на съответното експлоатационно дружество. Измервателния уред и връзката от него до разпределителния провод станаха част от разпределителния провод. Но таксата за присъединяване си остана (според мен - без основание), като едновременно с това отделиха (при ел.енергията) в сметките за потребление мрежите Високо и разпределителни (Средно и ниско напрежение), отново на нищожно основание, а според мен - дублиращо.
Започна безумно изнасяне на измервателни уреди извън границите на имотите. Скъпо и неоправдано, а на всичкото отгоре - с прекомерно завишени цени. Което, обаче, си се зачита за инвестиция на съответното дружество, и се заплаща от потребителя посредством сметките за потребление.
После започнах да чувам мераци от собственици на имоти за наем или друга форма на възмездно присъствие на тези "чужди" отклонения в "суверенния" имот.
От известно време пък се появиха напъни за учредяване на сервитути в полза на разпределителните мрежи с титуляр експлоатационното дружество ...
Сега и старата такса за присъединяване и заменена със безумни проучвателни и контролни "услуги" на космически цени ..., като размерът на разхода е запазен, дори - пораснал :lol: Щот ги напънаха, и сега се опитват да обосноват дублираните плащания :lol:
А самата такса за присъединяване се определя от ДКЕВР и се събира от ЕРД, като масовите са 444 и 696 лева (до 25 метра дължина на трасето), тоест - отново дублиране :lol:
Почти винаги се практикува още едно дублиране на присъединителните такси: при временните захранвания на строителни обекти. Обикновено са задържа изпълнението на постоянната връзка, и се прави глупава временна такава, с оглед отделно заплащане присъединителни дейности, които никак не са малки. :lol:
В много случаи (при нови сгради) измервателните уреди са монтирани извън имота (ел., газ), но водомерите си остават в шахта в границите на имота, абонатните станции и общите топломери - също.
Тъй като комуналните (ток, вода, канал, газ, телефони, интернети, телевизии и т.н.) се възприемат нормативно като правно качество на имота и построеното върху него, то би следвало проблемът да се реши със съответен нормативен акт ... или общо осъдително решение ... нещо от сорта.
Абсурдно е, примерно, в многофамилна жилищна сграда от 40-те, захранена със съответните комунални, при продажба на апартамент да определяш, описваш, оценяваш и т.н. и съответните сервитути ...
В Гърция водомерни шахти са изнесени на улицата, но направено като хората: типови шахтички 40/40, с метален капак, стабилни, вписващи се в тротоара, нормативно обезпечени. В България шахтата трябва да е метър на метър и дълбока метър, което пък е обосновано с климатичните характеристики, нивото на замръзване и дълбочината на водопровода, няма как.
При ВиК присъединяванията има друга врътка, която най-добре се вижда в разкопавания на чисто нови улици и тротоари при присъединяване. Там пък изискванията са първо да се изпълни, въведе уличната мреша, а после, след приемателна комисия (което включва и изпълнението на уличните настилки) да се изпълняват сградните отклонения. За да направиш отклонение преди асфалтиране и тротоари, трябва да е нелегално, извън нормативните правила ... :lol:
А при застрояване на улична регулационна линия нещата стават още по-весели. Тогава водомерния възел, незнайно по каква тъпа логика, трябва да е непосредствено до входа на провода в имота, с осигурен достъп, в общо помещение, най-често коридор. Това така разбърква разпределенията и натриса общи части, не е истина --- щото на секретарката на някой ........ му хрумнало нещо си. :lol:
Безумия са и при индивидуалните решения с изгребни ями. Една изгребна яма струва колкото нулев цикъл на къща, и колкото стотици метри уличен канал ... а поддръжката и струва майка си и баща си ... щото не миже да се правят квартални събирателни съоръжения, които струват колкото една яма в квартала ... и лесно се присъединяват при бъдеща канализация. В Нови Искър, примерно, целия град е на незаконна канализация, правят се изгребни ями за луди пари, заради недовършен колектор и пречиствателна, дето до сега са платени с тия ами многократно.
При топлофициране нещата са още по-объркани. Там няма да ми стигне, и книга да напиша. Като начало, там нещата са сбъркани още с избора на схема, "национална стратегия" на отопление 90/70 градуса, възприета при други и чужди ценови характеристики на енергийния ресурс. И от тук :arrow: тази неефективност и загуби по какъв начин да бъдат продадени на краен потребител ... и т.н., и т.н.
Пълна каша.
До намиране на решение, според мен, правилното е дружно (от възложители, експлоатационни дружества, общини, проектанти, надзорници, ДНСК и пр.) да се "проспиват" тези изкуствено създадени проблеми. Ама един от тези, като се направи на интересен, и се срива схемата.

P.S. Извинете ме, че допълвах и редактирах текста, но не е лесно да се систематизира и предаде на половин страничка всичко :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 18 Мар 2013, 21:57

Доста се затрудних да прочета твоя дълъг пост, благодаря за проявеното усърдие! :) И все пак, това ли е крайното решение на проблема :
До намиране на решение, според мен, правилното е дружно (от възложители, експлоатационни дружества, общини, проектанти, надзорници, ДНСК и пр.) да се "проспиват" тези изкуствено създадени проблеми. Ама един от тези, като се направи на интересен, и се срива схемата. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Мар 2013, 22:18

Ами, индивидуална защита би проточила с две-три години. Че и повече. Ако въобще се навие някой.
Ти как мислиш :?:
Всъщност мисля, че не си го прочела ;)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 19 Мар 2013, 00:15

emilgrigorov написа:Ами, индивидуална защита би проточила с две-три години. Че и повече. Ако въобще се навие някой.

Един съвет от мен, Григоров. По-малко пиши, наблегни на "картинките", като за всяка една в долния десен ъгъл дадеш легенда. Може би така ще си по-разбираем от някои юзъри. Изключвам себе си - естествено. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 19 Мар 2013, 00:48

.
Последна промяна probcho на 20 Мар 2013, 23:54, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Мар 2013, 01:18

emilgrigorov написа:Ами, индивидуална защита би проточила с две-три години. Че и повече. Ако въобще се навие някой.

Прочетох го, благодаря на теб и на Пробчо за положеното старание да се изчистят нещата. Игнорирам юзърите, които празнословничат, и чета с интерес останалите, които пишат полезни неща. :)
П.П. Срокове за процесуална защита не могат да се прогнозират, защото зависят от много фактори, един от които е натовареността на съдебния район, в който се гледа конкретното дело.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Мар 2013, 07:28

Melly написа:

Един съвет от мен, Григоров. По-малко пиши, наблегни на "картинките", като за всяка една в долния десен ъгъл дадеш легенда. Може би така ще си по-разбираем от някои юзъри. Изключвам себе си - естествено. :wink:

Ама то картинките ще са само "18+", ще ме забранят с нормативен акт тука.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Мар 2013, 07:45

ОК, ето варинат: При противоречие в нормативните разпоредби и/или в практиките, в оценката се позовавам на по-силния аргумент ... дори на пряко прилагане разпоредбите на Конституцията. Няма проблеми, ще устоя.
Но :arrow: проектът заминава на няколко годишна почивка, до приключване на последвалата съдебна сага. Кой ще се навие :?: :!: :?:
В общия случай, вкупом, описаните участници ще ми разкажат играта :)

При оценка от административния орган нещата стоят различно. Евентуални щети и пропуснати ползи от забавяне са изискуеми ... производството е по-лесно ... дори, субективно, настроенията няма да са "тоя пък, частник, нам си къв си, къде е тръгнал" :lol:

P.S. Ами, Пробчо, в този казус, за който пишеш, освен дружно да гледаме как си чуруликат пролетните птички ... :lol: А така, както описваш, са всички , да речем, панелни блокове по комплексите :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация