- Дата и час: 29 Ное 2024, 07:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Скица на поземлен имот.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Скица на поземлен имот.
Здравейте,моля за съвет.Собственик съм на поземлен имот с индетификатор.....и планоснимачен номер,урегулиран с приложена регулация.При покупката на имота,ми беше издадена скица в която е одбелязано квадратурата и сградите които попадат в имота.Оградата беше разбутана и аз наех геодезическа лицензирана фирма,да ми маркират имота.Бяха набити колчета ,издадоха ми протокол и аз си заградих имота.В последствие се оказа,че според плана на града аз съм навлязъл с 30 квм в улицата.Уточнявам ,че колчетата с които ми беше маркиран имота са ми набити по кадастралната скица и всичко си е спазено и отговаря на квадратурата по скицата.Въпроса ми е аз собственик ли съм на квадратурата която е описана в скицата или общината ще ми отреже от имота въпросните 30 квм.Още едно уточнение ,по- НА имота е с по-голяма квадратура от колкото е по-скица.
- ruskata
- Младши потребител
Re: Скица на поземлен имот.
Вие не разбрахте ли, че в Милата Родина колкото по-нищо не правиш, толкова по-добре. Сега сте в приключение поне за година-две.
Потърсете си адвокат, и - приятно прекарване.
Потърсете си адвокат, и - приятно прекарване.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Г-н Григоров,за адвоката ясно,но възможно ли е според вас,да си купиш имот с изрядни документи и да се окаже ,че една част е на общината.Нали в документите пише че регулацията е приложена.Не е ли редно да ме обещетят а не да искат да купувам въпросните 30 квм.Понеже не мога да ходя с адвокат в джоба за всеки проблем в милата ни татковина,за това питам тук .Вярно е ,че не си плащам,но ако не иска никой да ориентира такива като мене...по-добре го закрийте този форум.
- ruskata
- Младши потребител
Протокол някакъв има, а разрешение за строеж на ограда има ли?
- petko_a
- Потребител
Терминът приложена регулация се отнася само до случайте за дворищнорегулационните линии. За уличната ако режат от имота Ви трябва да Ви обезщетят разбира се, но трай коню за зелена трева! Ако астралните карти сочат съвпадение може и да се случи, и то ако общинарските чиновници са нагряти по някакъв друг повод та с Вашия случай да отчетат дейност.ruskata написа:............Нали в документите пише че регулацията е приложена.Не е ли редно да ме обещетят а не да искат да купувам въпросните 30 квм............
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Просто някой да каже ако може,в моя алучай скицата на имота ми да разбирам ли ,че все едно не е документ.Нямам разрешение за ограда просто има набити колчета,то добре ,че не я пострихме ,че сигурно щяха да я съборят ако че те са ми издали разрешение за строеж а те щяха да ми издадат такова .
- ruskata
- Младши потребител
На мен ми е интересно какво казват по въпроса геодезистите, които ви трасираха. Тях питахте ли ги?
- petko_a
- Потребител
ruskata написа:Просто някой да каже ако може,в моя алучай скицата на имота ми да разбирам ли ,че все едно не е документ.Нямам разрешение за ограда просто има набити колчета,то добре ,че не я пострихме ,че сигурно щяха да я съборят ако че те са ми издали разрешение за строеж а те щяха да ми издадат такова .
Ето - някой да Ви каже. По отношение на уличната регулация скицата Ви не е документ. Тя, най-често, отразява състоянието на поземления имот, а не на урегулирания такъв - освен в редките случаи, когато е имало налице отчуждителни процедури, и тъй нататък. Частта от имота, попадаща в улицата, си е Ваша, сигурно, но това не значи, че можете да я заграждате. Ако Ви бяха издали разрешение за строеж на ограда - това щеше да стане по трасировъчен карнет към плана за регулация, а не по кадастрална скица. Това е положението.
-
vdggbg - Активен потребител
И после някой съдия ще каже, че Общината е заела вече частта от имота в улицата и дотам с обезщетенията и отчужденията. А и още доста неща могат да се измислят. Типичен пример - в.з.Американски колеж.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:И после някой съдия ще каже, че Общината е заела вече частта от имота в улицата и дотам с обезщетенията и отчужденията. А и още доста неща могат да се измислят. Типичен пример - в.з.Американски колеж.
Бая ще се поизпържи този съдия докато го каже- не е така просто за него, колкото ти се струва.Всъщност за да има приложена улична регулация в миналото трябва да има отчуждителна заповед от органа по чл.95 ЗТСУ само обезщетението е за сметка на засегнатия имот съгласно чл.93 ЗТСУ. След новата Конституция отчуждаването настъпва след равностойно и и предваритално обезщетение, така че номера със заемането на имота не е толкова лесен. В същност, прогимназиалната учителка ги разбира тези нещица и това си е работа за юрист а не за бледни юноши като мен.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Не знам пържат ли се, какво правят, ама вече бях качвал в друга тема едно решение на ВКС в този дух.
- petko_a
- Потребител
Днес бях при адвокат който ми каза ,че според НА и скицата ,аз притежавам имот с планоснимачен номер.Оказа се също и ,че уличната регулация не е приложена.Ако тези от общината решат да я приложат и по този начин ми отржат от имота,ще трябва да ме обещетят а не да ме карат аз да им плащам.Така каза адвоката.Ходих и при геодезистите и те ми казаха същото,няма как да ме накарат да плащам за нещо което вече съм платил.Между другото ако наистина ме отрежат ,повърхноста на имота ми ще е 206 кв.м а по ЗУТ кмета би трябвало да не издаде заповед за промяна на регулация чл.15 ал.10.Не знам дали съм прав за последното.
- ruskata
- Младши потребител
А този имот не е ли онзи с прозорци по границите?
- petko_a
- Потребител
ruskata написа:Г-н Григоров,за адвоката ясно,но възможно ли е според вас,да си купиш имот с изрядни документи и да се окаже ,че една част е на общината.Нали в документите пише че регулацията е приложена.Не е ли редно да ме обещетят а не да искат да купувам въпросните 30 квм.Понеже не мога да ходя с адвокат в джоба за всеки проблем в милата ни татковина,за това питам тук .Вярно е ,че не си плащам,но ако не иска никой да ориентира такива като мене...по-добре го закрийте този форум.
В никакъв случай не исках да Ви засегна. И въобще не става дума за хонорари и тям подобни.
Предвид казаното от Вас, ме налегнаха мисли за незаконно строителство, без строителни книжа, без разрешение за строеж. Което влиза в категорията на "страшките", не исках да Ви стряскам допълнително.
Това са все неща в компетентността на адвокат, и много трудно защитими. Изходът зависи от много фактори, както обективни, така и субективни. Според конкретните обстоятелства, според историята (за която споменавате) по някога. А по някои от възможните решения не е във Ваш интерес да се коментира публично.
Отново Ви казвам, не исках да Ви засегна.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
petko_a Да за имота с прозорците по граница става дума.
- ruskata
- Младши потребител
Частта от имота, попадаща в улицата, си е Ваша, сигурно, но това не значи, че можете да я заграждате. Ако Ви бяха издали разрешение за строеж на ограда - това щеше да стане по трасировъчен карнет към плана за регулация, а не по кадастрална скица. Това е положението.
Жокер- за тази част от имота, попадаща в уличната регулация, поискайте да Ви разрешат временна ограда по чл. 50, ал. 1, т. "е" от ЗУТ, оградете си имота и си го владейте по живо- по здраво, докато някой ден Общината събере пари и реши да Ви отчужди имота. Пък може това и да не стане никога, кой знае...
- bgarch
- Потребител
Може и така, разбира се. Стига да са изпълнени условията на чл. 49 (1) - нещо, в което се съмнявам, но пък - кой знае?
-
ruskata написа:... Оградата беше разбутана и аз наех геодезическа лицензирана фирма, да ми маркират имота. Бяха набити колчета издадоха ми протокол и аз си заградих имота...
Не зная дали обърнахте внимание, че ruskata говори в минало време. Така че и съветите за чл.50 би следвало да са поставени в "бъдеще време в миналото" ...
Автогол си е, и по-сериозно отношение е необходимо.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Миналото лесно става бъдеще, и обратното. Така е по ЗУТ.
-
19 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|