Здравейте! Къщата в която живея е била на 2 етажа,с четирискатен покрив и подпокривно пространство- в най-високата си част 1.4 м.Баща ми закупува правото на строеж на трети етаж от другите двама собственици, и заплаща за общите части по тогавашна оценка.Изгражда третия етаж и три тавански стай.Покрива е преуствоен в двускатен с височина 5 м на билото.В нотариалния си акт вписва две тавански.По време на стройтелството предлага на другите собственици да закупят материали и да им направи и на тях тавански-те отказват.В архитектурния план няма записани тавански, но е видна височината на покрива.В другите два нотариални акта (на другите собст.) няма вписани тавански.Аз искам да си направя жилище в трите тавански и да оставя пространството над мен за подпокривно.Важно е да отбележа,че в обекта има и място за още 2 тавански.Сега въпроса е позволява ли ми закона да го направя това.Ако изградя в трите тавански жилище, стигне се до процес и аз загубя - трябва ли да ми възстановят вложените материали? Консултирах се с двама адвокати и два нотариуса :
адвокат 1 каза, че проблеми няма дори и да ме осъдят трябва на 100 % да ми възстановят вложените материали.
адвокат 2 каза, че след като нямаме собственост върху земята ( с изк. на общите части който са закупени) то би се тълкувало,че собственик на въздуха над сградата е собственика на земята , и в този ред на мисли аз съм най-необлагодетелстван.
нотариус 1 потвърди казаното от адвокат 2
нотариус 2 каза че с малката му практика като адвокат може да даже,че много зависи от съдията и адвоката виждал е в подобни казуси да се отсъжда в полза и на двете страни.
Благодаря Ви предварително за отделеното време.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подпокривно пространство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: подпокривно пространство
Как се развиват събитията в годините?
1. Кога е построена двуетажната къща?;
2. Кога е учредено правото на надстрояване; Кога са одобрени проектите и от кога е разрешението за строеж занадстройката?;
3. Кога е направена надстройката?;
освен това:
4. Кои (колко) са собствениците на земята в имота; Имате ли собственост върху земята?;
5. Вие реално ползвате ли, дори за склад за ненужни вещи, останалото пространство от тавана? И, ако да, от кога?
1. Кога е построена двуетажната къща?;
2. Кога е учредено правото на надстрояване; Кога са одобрени проектите и от кога е разрешението за строеж занадстройката?;
3. Кога е направена надстройката?;
освен това:
4. Кои (колко) са собствениците на земята в имота; Имате ли собственост върху земята?;
5. Вие реално ползвате ли, дори за склад за ненужни вещи, останалото пространство от тавана? И, ако да, от кога?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Здравейте! Къщата е построена пред 65-70 година.Правото на надстрояване е 88 година ( разрешението от другите собственици).90 г. е удобрен архитектурен проект и право на строеж от главния архитект.До 92 година се извършва стройтелството.Собствениците на земята са двама - ние нямаме земя само закупени общи части.Тавана го ползваме от 92 година за складово помещение.До този момент никои др. не го е ползвал. Благодаря за отговора.
- storminside
- Нов потребител
Правото на собственост върху разликата в надстроеното е право на собствениците на земята. В това право Вие не сте съсобственици, изцяло тяхно е. Това в случая е добре, тъй като Вие сте владели това пространство повече от 10 години.
Премислете варианта за придобиване по давност. Като склад. Или, по-добре и ако е възможно, като такова предназначение, каквото е описано в проекта от 1990-та година. И в тази насока разговаряйте с адвокат.
След като се оправи собствеността, по-нататък е по-лесно. Дори , теоретично, е възможно да не сменяте предназначението на останалите помещения, тоест - да не е необходимо съгласието на останалите съсобственици в сградата.
Премислете варианта за придобиване по давност. Като склад. Или, по-добре и ако е възможно, като такова предназначение, каквото е описано в проекта от 1990-та година. И в тази насока разговаряйте с адвокат.
След като се оправи собствеността, по-нататък е по-лесно. Дори , теоретично, е възможно да не сменяте предназначението на останалите помещения, тоест - да не е необходимо съгласието на останалите съсобственици в сградата.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря за отделеното време и полезния съвет.Ако някой от съфорумниците се наеме срещу заплащане да ми помогне да оформим документите, моля да ми пише на лично съобщение или в темата.
- storminside
- Нов потребител
Май не е много като за публичен форум, но - ако бутнете стената между две от трите съществуващи тавански помещения, същите автоматично стават две на брой, и, понеже са описани във Вашия акт за собственост, и не фигурират в одобрения архитектурен проект (така казвате) - преустройте си ги, както на Вас ви харесва (ще Ви трябва, обаче, съгласие на другите собственици на самостоятелни обекти в сградата). Давностното владение е оборима презумпция, и доказването и не е проста работа - само за сведение.
-
vdggbg - Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|