начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Узаконяване на вътрешни стъпала

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Узаконяване на вътрешни стъпала

Мнениеот tsvetoslav » 01 Мар 2013, 12:22

Здравейте,

Преди година закупих апартамент намиращ се на последен етаж в 5 етажен блок заедно с таванско помещение, което се намира над едната стая. Предишните собственици са правили ремонт, като са поставили вътрешни стъпала свързващи стаята с таванското помещение. Под мен живее домоуправителя на блока, който по необясними за мен причини пусна до общината жалба, че това преустройство е незаконно. Преди 2 дни направиха проверка от община сердика, където поискаха да им покажем книжа на сградата (които трябва да взема от НАГ) както и да подам молба от общината, където да изискам строителни книжа за това преустройство. Освен това искат да предоставя копие от нотариалният акт, както и експертната оценка на пазарната цена на имота (искана от банката за отпускане на заем) където се доказва, че тази реконструкция не е правена от мен.
След разговор с предишните собственици, разбрах че това преустройство е правено без никакъв проект съответно е незаконно.
Разговарях с архитекти и проектанти, които ме посъветваха да получа от предишните собственици нотариално заверена декларация, че това преустройство е правено преди 2000 г. което прави този незаконен строеж търпим.
Разговарях отново със старите собственици и те ми казаха, че за да подпишат такъв документ аз трябва да им дам пари. Искат от мен да определя някаква сума и да им се обадя с предложение.

Искам да ви попитам следните въпроси:
1. Дали издаването на такава декларация ще е достатъчно? Необходимо ли е друго освен нея?
2. В случай, че не получа такава декларация би следвало демонтирането на стълбището и възстановяването на плочата на сградата. Мога ли да откажа да направя това, да се извърши от общината а след това тя да изисква заплащането да се направи от старите собственици?
3. Ако има някаква глоба, кой следва да я заплати?
4. В случай, че старото съоръжение се демонтира, какви са стъпките то да бъде направено на ново, но този път законно? Трябва ли да имам съгласието на живущите под мен (които не биха били съгласни, след като са пуснали жалба за сегашните стълби)?
5. След като блока е на 5 етажа, мога ли да изискам проверката да е от РДНСК, а не от общината?
tsvetoslav
Нов потребител

Re: Узаконяване на вътрешни стъпала

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2013, 15:56

Въпросната декларация може да е от който и да е, познаващ обекта и времето, когато е правено преустройството.
Тъй като търпимостта представлява съответствие и със строителни правила и норми, съществено е да си осигурите и експертно становище на проектант - конструктор, и ТК по част конструкции.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот tsvetoslav » 01 Мар 2013, 16:44

Благодаря за отговора.

Не знам дали тази декларация ще свърши работа или пак може да се наложи да се разваля конструкцията.
Не мисля, че ще бъде проблем проектант-конструктор и ТК да предоставят експертно становище, въпроса е с такава декларация да мога да направя конструкцията търпима.
tsvetoslav
Нов потребител

Мнениеот probcho » 01 Мар 2013, 21:38

tsvetoslav написа:Искам да ви попитам следните въпроси:
1. Дали издаването на такава декларация ще е достатъчно? Необходимо ли е друго освен нея?

Освен декларацията, ще са необходими и други документи - за собственост; за конструкцията - както за новоизградената, така и за "нарушената";
tsvetoslav написа:2. В случай, че не получа такава декларация би следвало демонтирането на стълбището и възстановяването на плочата на сградата. Мога ли да откажа да направя това, да се извърши от общината а след това тя да изисква заплащането да се направи от старите собственици?

Можете, премахването (в дадения случай - възстановяването) е за сметка на извършителя!
tsvetoslav написа:3. Ако има някаква глоба, кой следва да я заплати?

Следва да се наложи глобата на извършителя (той и възложител към момента на извършване)!
tsvetoslav написа:4. В случай, че старото съоръжение се демонтира, какви са стъпките то да бъде направено на ново, но този път законно? Трябва ли да имам съгласието на живущите под мен (които не биха били съгласни, след като са пуснали жалба за сегашните стълби)?

Да, трябва да се вземе съгласието и на тези под Вас!
tsvetoslav написа:5. След като блока е на 5 етажа, мога ли да изискам проверката да е от РДНСК, а не от общината?

Без да изисквате следва проверката да се извърши от органи на съответната РДНСК!
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Мар 2013, 00:32

Пробчо, плочата е елемент на конструкцията, натоварванията също са различни. По-спокойно, ако обичаш, със съгласията само на съседа отдолу.

tsvetoslav, съсредоточете се върху първия ми пост. До изчерпване възможностите по доказване търпимостта, горещо Ви препоръчвам да избягвате други линии на поведение.

И, намерете си адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 02 Мар 2013, 10:41

emilgrigorov написа:Пробчо, плочата е елемент на конструкцията, натоварванията също са различни. По-спокойно, ако обичаш, със съгласията само на съседа отдолу.

Поясни, ако обичате! :D
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2013, 13:45

На няколко пъти отварях тази тема и а-а-а, да напиша нещо, пък се възпирах - що ли?
Отново ще припомня, че когато възникне някакъв проблем, той се "оглежда" отвън-навътре, но решението му се свежда до анализ на фактите "отвътре-навън" и чак тогава се предприемат адекватни действия - толкова е простичко...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Мар 2013, 16:25

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот tsvetoslav » 02 Мар 2013, 20:13

emilgrigorov Благодаря ви за съветите. Напълно съм съгласен с вас! Инспекторът от общината, който огледа съоръжението ми каза да отида в приемното му време в случай, че тези стъпала са незаконни. Това смятам да направя, като съответно наблегна на търпимостта. Ако предложи конструктор и ТК, ще ползвам неговото предложение (няма да прави проблеми)
Искам да ви помоля тъй като нямам познат адвокат а и казуса е специален дали можете да ми препоръчате добър който да ми помогне?
tsvetoslav
Нов потребител

Мнениеот adv_zlatanov » 02 Мар 2013, 20:52

tsvetoslav , най-грешният ход е да отидете при инспектора. По мое мнение, в момента трябва да си траете, Вие нямате вина, "съоръжението" Ви няма кой да го премахне, а ако случайно го премахне (което Ви уверявам няма да се случи) – тогава пред Вас се открива възможност да нанесете тежък удар на врага като претендирате, че са ви причинени материални щети и т. н. Следва да съобразите и факта на хаос и невежество, който цари в администрацията .... а и идва нова власт, която ще е вероятно по-благосклонна към "съоръженията", които ако вярно съм разбрал Вие само сте заварили ...
http://www.youtube.com/watch?v=CIFY2gyYg28

...kein Zivilist, kein Jurist ...
adv_zlatanov
Младши потребител

Мнениеот probcho » 02 Мар 2013, 21:38

adv_zlatanov написа:..........

Надявам се, че не подтиквате към анархия....
Melly написа:На няколко пъти отварях тази тема и а-а-а, да напиша нещо, пък се възпирах - що ли?
Отново ще припомня, че когато възникне някакъв проблем, той се "оглежда" отвън-навътре, но решението му се свежда до анализ на фактите "отвътре-навън" и чак тогава се предприемат адекватни действия - толкова е простичко...

+1
emilgrigorov написа:+1

Но едва ли сме на едно мнение!
probcho
Активен потребител

Мнениеот tsvetoslav » 02 Мар 2013, 22:13

Melly, извини ме, но какво имаш предвид?

Това което искам е нормално между съседско отношение "оглеждал" съм проблема отвън-навътре и отвътре навън. Винаги съм смятал, че с диалог се разрешава всеки проблем, но тук едната страна отказва такъв.

Не знам какъв е проблема на предишните собственици, но апартамента беше заложен в заложна къща. Месец след като го купих ми продадоха всичките си мебели а 2 месеца след го имах ми продадоха и колата си. Ако могат да изкарат някакви пари от мен няма да се замислят да го направят.

Това, което знам е, че нямам намерение да се откажа и ще направя всичко възможно за да мога да ползвам тези стъпала без да се притеснявам дали са законни или някой да ми иска пари за това, че е направил незаконен строеж в дома ми.
tsvetoslav
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Мар 2013, 22:18

adv_zlatanov написа:tsvetoslav , най-грешният ход е да отидете при инспектора. По мое мнение, в момента трябва да си траете, Вие нямате вина, "съоръжението" Ви няма кой да го премахне, а ако случайно го премахне (което Ви уверявам няма да се случи) – тогава пред Вас се открива възможност да нанесете тежък удар на врага като претендирате, че са ви причинени материални щети и т. н. Следва да съобразите и факта на хаос и невежество, който цари в администрацията .... а и идва нова власт, която ще е вероятно по-благосклонна към "съоръженията", които ако вярно съм разбрал Вие само сте заварили ...

Блестящо adv_zlatanov особено за хаоса и невежеството с малката забележка, че която и да е нова власт само ще ги задълбочи, но точно в това е шенсът Ви tsvetoslav
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2013, 22:28

tsvetoslav написа:Melly, извини ме, но какво имаш предвид?

............

Приемете, че има НЕЩО, което след последния ви пост ме обезпокои особено.
Искрено желая да не се окажа права в току що поставената от мен "диагноза".
Не ме питайте и не настоявайте да изложа публично опасенията си. Не е във ваш интерес!

П.П. Кака "Сийка" само си бърбори.... :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Мар 2013, 22:40

Melly написа:..................
....................................

Дори и първият пост на tsvetoslav е достатъчно обезпокоителен, но пък той е от хората които не изпитват безпокойството характерно за прогимназиалните учителки,каквато непрекъснато се изживявате Вие Melly и ще се справи със задачата и с извънредни средсдтва
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 03 Мар 2013, 04:58

julyanvonemona написа:
Melly написа:..................
....................................

Дори и първият пост на tsvetoslav е достатъчно обезпокоителен, но пък той е от хората които не изпитват безпокойството характерно за прогимназиалните учителки,каквато непрекъснато се изживявате Вие Melly и ще се справи със задачата и с извънредни средсдтва

Пак се буташ между шамарите, Емонски. 8)

Към питащия: Когато си включите ЛС, тогава ще ви отговоря.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Мар 2013, 12:27

Melly написа:...................................
Пак се буташ между шамарите, Емонски. 8)
....................................................

+1 за хладнокръвие!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот adv_zlatanov » 03 Мар 2013, 19:49

включването на ЛС може да се окаже втората (и то фатална) грешка на tsvetoslav, много ми е тъжно, че в РБ дори и да си невинен, се чувстваш виновен. Класически пример е tsvetoslav. Ако не бяха постовете Ви, бих ви приел условно за герой.
По темата дори някои субекти говорят за глоби, които би трябвало да знаят, че няма как да бъдат наложени. Вътрешното стълбище също не може да премахнато ... Управителят на ЕС едва ли ще заведе иск по чл. 109 ЗС, а освен това и този иск би бил неоснователен ...
Аз повече няма да пиша, но наистина си мисля, че трябва да си траете и да празнувате, т. като ако има битка Вие предварително сте я спечелил ...
http://www.youtube.com/watch?v=CIFY2gyYg28

...kein Zivilist, kein Jurist ...
adv_zlatanov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Мар 2013, 23:13

+1
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот tsvetoslav » 04 Мар 2013, 12:26

Благодаря на всички за оказаната подкрепа!
adv_zlatanov - Вашата теза най-много ме удволетворява. Единствено се притеснявам да не навреда повече с моето бездействие. Не мисля, че ще си навреда повече ако отида при инспектора. В един неформален разговор според мен по-вече ползи ще получа отколкото минуси. Ако все пак нищо не стане от това, което разбирам (все пак не съм юрист) много трудно ще могат принудително да премахнат стълбата. Определено не се чувствам виновен, нито пък жертва. Попаднал съм в дадена ситуация от която трябва да се измъкна.

emilgrigorov- Вашият съвет смятам да последвам. Доказването на търпомостта е най-правилното. Така аз ще имам документ за тези стъпала и няма да се притеснявам в бъдеще.

Единственно съжалавям, че нямам все още адвокат, но в интернет едва ли ще е трудно да се намери.
tsvetoslav
Нов потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация