начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Доизграждане на тераса

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Доизграждане на тераса

Мнениеот vdggbg » 20 Фев 2013, 19:31

Абе и аз чета същото, но друго разбирам, явно. :D "Характерът на застрояването (по принцип, а не само на основното) се определя в зависимост от височината на сградите на основното застрояване". Следователно - ако в УПИ е установено ниско по характер застрояване - нормата по чл. 21 (5) е приложима към застрояването по принцип, а не само към основното. Да не говорим, че така прочетена, нормата би могла да се отнесе и до част от застрояването в УПИ (например - ако сградата е от две тела, едното от които ниско, а другото - средно).
И, ако позволите - характерът на застрояване е устройствен параметър, а не отраслова характеристика.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2013, 19:35

vdggbg написа:.............................
И, ако позволите - характерът на застрояване е устройствен параметър, а не отраслова характеристика.

Позволявам, ама допълващото застрояване е отраслова характеристика. Независимо от това в кадастралните единици се случва допълващото застрояване да се бележи с характеристики на основното такова - примерно "мж"
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Фев 2013, 19:44

:D Допълващото може и да е отраслова характеристика, но характерът му не е.
Нейсе - дано да дочакаме арбитраж от Най-Високо Място!
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2013, 20:23

vdggbg написа::D Допълващото може и да е отраслова характеристика, но характерът му не е. Нейсе - дано да дочакаме арбитраж от Най-Високо Място!

Не очаквай от emilgrigorov подобна активност. Наистина осанна, осанна той е началото на всички начала, но и Господ Бог има правото да се прави на разсеян, това е част от единството на дух и материя.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Фев 2013, 20:43

В момента съм ангажиран с изменението на Конституцията и чопля тиквени семки едновременно. Оправяйте се.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2013, 20:58

Осанна, осанна, Конституцията ах, Конституцията, в правилните ръце е! Спокоен съм и уверен в Твоето мироздание!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 21 Фев 2013, 07:25

vdggbg написа:Белким. Аз съм прост човек, и не знам турски.

Чунким, санким и белким са трима родни братя :!: :wink:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 07:31

vdggbg написа:Има и друг начин - поискайте виза за допълващо застрояване по чл. 42 от ЗУТ, на границата със съседа, в условията на чл. 21 (5). Ще Ви бъде необходимо нотариално заверено съгласие от съседа.

Това е най-вярното твърдение за моя случай.Допитах се до архитект който провери със скицата на имота в общината как стои точно въпроса и оттам са му отговорили, че няма да има проблем да строя до границата на съседа на височината която искам, само трябва да имам нотариално заверено съгласие от него и от съседа в къщата близнак.Друго ме притесниява сега.Архитекта ми обяснява, че стените трябвало да отговарят на някакви изисквания за енергийна ефективност и трябвало да бъдат в следното съотношение-25см. стена и 8 см. изолация, общо 33см :shock: .Има ли наистина такива изисквания?
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 08:55

hepohbg написа:Това е най-вярното твърдение...

Щом Вие твърдите! :wink:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 09:04

julyanvonemona написа:

Аз нищо не твърдя, защото изобщо не съм наясно с нещата.Това го е казал главния архитект на общината.
Въпросът ми беше, стените трябва ли да отговарят на някакви изисквания за енергийна ефективност и трябва ли да бъдат в следното съотношение-25см. стена и 8 см. изолация, общо 33см.Има ли наистина такива изисквания?
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 09:14

hepohbg написа:
julyanvonemona написа:

Аз нищо не твърдя, защото изобщо не съм наясно с нещата.

Затова пък типично за случая сте категоричен!
Изисквания за енертийна ефективност има разбира се и те са съществени. Зависят от това какво ще бъде предназначението на обекта който ще вместите в това пространство. Едно ще е, ако е склад за инертни материали - друго, ако е фризьорски салон
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Фев 2013, 10:20

hepohbg написа:Въпросът ми беше, стените трябва ли да отговарят на някакви изисквания за енергийна ефективност и трябва ли да бъдат в следното съотношение-25см. стена и 8 см. изолация, общо 33см.Има ли наистина такива изисквания?

Стените могат да бъдат направени от всякакви материали, включително и от пити балкански кашкавал. Ако ще са от решетъчни тухли, или керамични блокове - да, горе-долу това е съотношението. Ако Ви се вижда голяма дебелината - кажете на архитекта да измисли по-тънка конструкция, от по-ефективни в топлотехническо отношение материали.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 11:52

Благодаря за съветите.Ако има някакво значение, помещението ще го ползвам за кухня.
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Фев 2013, 12:13

А ще се запазят ли сегашните стени и балконската врата?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 12:58

emilgrigorov написа:А ще се запазят ли сегашните стени и балконската врата?

Терасата изглежда по следния начин в момента: Изображение
Бетонна площадка, оградена с парапет с височина 1,3 м. като от едната страна няма парапет.Няма таван,няма врата,открита е.Този стоманобетон, които е излят за парапет лично според мен не е много надежден и мисля да го съборя и да зидам от основата.Това са ми плановете.
Последна промяна hepohbg на 22 Фев 2013, 13:11, променена общо 1 път
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 13:05

hepohbg написа:
emilgrigorov написа:А ще се запазят ли сегашните стени и балконската врата?

Терасата изглежда по следния начин в момента:бетонна площадка, оградена с парапет с височина 1,3 м.Няма таван,няма врата,открита е.Този стоманобетон, които е излят за парапет лично според мен не е много надежден и мисля да го съборя и да зидам от основата.Това са ми плановете.

Намерете си архитект консултирайте се и му възложете задачата си на него. Препоръчвам Ви колегата vdggbg В момента аз самия не съм правоспособен, пък и вероятно Вие сте в София, а аз съм далече от там. Но запомнете! Главният архитект на която и да е произволна община по дефиниция говори глупости! Само като изключение от него можеш да научиш нещо полезно! Жалкото е обаче че зависиш от него, но и за това има лек.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hepohbg » 22 Фев 2013, 13:13

Не съм от София.Намирам се в района на Велико Търново.
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Фев 2013, 14:46

Идеята е, ако се запази съществуващата стена , а се направи "Разширение и остъкляване на тераса", и тогава топлотехническите параметри на сградата да се изчисляват по старите очертания. Никъде не е казано, че на терасата не може да има ток, вода, канал. Или да си разположи печка човека. Както не е казано, че на терасат може да се слагат само щайги с лански картофи и да се опне кънъп за простиране на чорапи. Отпада изискването за дебелите зидове, а самата остъклена тераса подобрява топлотехническите параметри на сградата. Анадъмно, другари архитекти :?:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 14:50

emilgrigorov написа:......... , а се направи "Разширение и остъкляване на тераса", и тогава топлотехническите параметри на сградата да се изчисляват по старите очертания. Никъде не е казано, че на терасата не може да има ток, вода, канал. Или даси разположи печка човека. Отпада изискването за дебелите зидове, а самата остъклена тераса подобрява топлотехническите параметри на сградата. Анадъмно, другари архитекти :?:

Е и? нали остъклената тераса не е самостоятелен обект а част от жилището.
Последна промяна julyanvonemona на 22 Фев 2013, 14:52, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Фев 2013, 14:51

Еми, и :arrow: кви 35 санта, кви 5 лева :!: :?: :!:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща