начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Как да узаконя баня с клозет?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да узаконя баня с клозет?

Мнениеот bastard » 20 Сеп 2012, 11:51

Здравейте,

иззидах си баня с клозет в салмата на селската къща, прекарах вода, сложих бойлер, всичко тертиплийската направих. Как да го узаконя сега по документи? Ще трябва ли да преправям нотариалния акт на къщата?
bastard
Потребител

Re: Как да узаконя баня с клозет?

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2012, 12:39

bastard написа:Здравейте,

иззидах си баня с клозет в салмата на селската къща, прекарах вода, сложих бойлер, всичко тертиплийската направих. Как да го узаконя сега по документи? Ще трябва ли да преправям нотариалния акт на къщата?

Е как така си строите, без да се интересувате от законовите и подзаконовите актове и кое му е тертиплийското? Ами, ако се наложи да го събаряте след това!? :roll: Че имате и готовност да " преправяте нотариалния акт? :shock: Голям ентусиаст сте, значи... :lol:
Последна промяна nk7702n на 20 Сеп 2012, 22:52, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kolegat » 20 Сеп 2012, 12:53

bastard написа:Здравейте,

иззидах си баня с клозет в салмата на селската къща, прекарах вода, сложих бойлер, всичко тертиплийската направих. Как да го узаконя сега по документи?

По-трудното си го свършил, а узаконяването е лесно - сваляш гащите, сядаш на клозета, отпускаш се и .... узаконяваш.
kolegat
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 13:07

bastard Хич не се обаждайте по форумите а си намерете някой специалист да Ви оправи, иначе току виж съвсем "тертиплийската" ще Ви забият някое наказателно постановление - поне до 1000 лева, а може и повече!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bastard » 20 Сеп 2012, 13:16

nk7702n написа:Е как така си строите, без да не интересувате от никакви законови и подзаконови актове и кое му е тертиплийското? Ами, ако се наложи да го събаряте след това!? :roll: Че имате и готовност да " преправяте нотариалния акт? :shock: Голям ентусиаст сте, значи... :lol:

Че какъв строеж е това - две нови стени, заграждащи има няма 4-5 кв. м. Пък и салмата си е моя, къщата си е моя, земята си е моя. Съсобственици по наследство сме де, но ще се разберем с роднините.
Пък и какви законови и подзаконови актове ? То такава бюрокрация е, че ако всичко трябваше да спазвам, със всичките му бумаги, аз трябва 1-2 години само да чакам всичко да мине през бюрократичната машина. А за нотариалния акт, мисълта ми беше - може ли някакъв констативен нотариален акт да се издаде или поправка на вече съществуващите нотариални актове, където да се отрази банята.

@Колегат: Колега, що си не ощастливиш възходящата от 1-ва степен :?:

@julyanvonemona: Е, да ме наказват. Ще жаля до дупка, пък и да не спечеля, глобата пак няма да я платя. Но друг е въпросът, как ще разберат компетентните органи за това помещение? Водата, която съм прекарал си влиза през главния водомер, не крада вода, да не си помислите нищо.
bastard
Потребител

Мнениеот Standbay » 20 Сеп 2012, 13:17

bastard написа:иззидах си баня с клозет в салмата

а какво е салма :?: :roll:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 20 Сеп 2012, 13:58

bastard написа:
nk7702n написа:Е как така си строите, без да не интересувате от никакви законови и подзаконови актове и кое му е тертиплийското? Ами, ако се наложи да го събаряте след това!? :roll: Че имате и готовност да " преправяте нотариалния акт? :shock: Голям ентусиаст сте, значи... :lol:

Че какъв строеж е това - две нови стени, заграждащи има няма 4-5 кв. м. Пък и салмата си е моя, къщата си е моя, земята си е моя. Съсобственици по наследство сме де, но ще се разберем с роднините.
Пък и какви законови и подзаконови актове ? То такава бюрокрация е, че ако всичко трябваше да спазвам, със всичките му бумаги, аз трябва 1-2 години само да чакам всичко да мине през бюрократичната машина. А за нотариалния акт, мисълта ми беше - може ли някакъв констативен нотариален акт да се издаде или поправка на вече съществуващите нотариални актове, където да се отрази банята.

@Колегат: Колега, що си не ощастливиш възходящата от 1-ва степен :?:

@julyanvonemona: Е, да ме наказват. Ще жаля до дупка, пък и да не спечеля, глобата пак няма да я платя. Но друг е въпросът, как ще разберат компетентните органи за това помещение? Водата, която съм прекарал си влиза през главния водомер, не крада вода, да не си помислите нищо.

Първо се разберете с роднините си. :)
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 14:04

bastard написа:@julyanvonemona: Е, да ме наказват. Ще жаля до дупка, пък и да не спечеля, глобата пак няма да я платя. Но друг е въпросът, как ще разберат компетентните органи за това помещение? Водата, която съм прекарал си влиза през главния водомер, не крада вода, да не си помислите нищо.

Бай бабо да те не среща мечка! Срещне ли те аргументите че и салмата и земята били твой ще се окажат ирелевантни... Могат да ти разкажат играта. Бъди сигурен в това! Пък ще се окаже че и салмата е незаконно построена и не е в режим на търпимост. Жална Ви майка, ако някой се заеме да Ви разкоства - ще успее, затова действайте тихо както Ви посъветвах
Standbay салма е постройка на допълващо застрояване! Викат и още "хаят" " помещение за натурии" и пр. и пр.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bastard » 20 Сеп 2012, 15:18

С наследниците сме се разбрали вече, ние не сме от онези, дето брат и сестра се избиват за по един декар и една стая на село. Юлиян Вонемона - сигурно сте прав, но за салмата не съм сигурен - строена е заедно с къщата от дядо ми, преди 50-60 години, фигурира в нотариалния акт.

И все пак: може ли да се узакони тази баня и как да стане това? Следва ли да искам поправка на нотариалния акт за къщата или констативен нотариален акт да си изкарам?
bastard
Потребител

Мнениеот Standbay » 20 Сеп 2012, 15:18

Че е постройка или пристройка това ми е ясно - но никога не я бях чувал тази дума, Хаят пък от турски значи живот, така че пак нищо не разбрах :roll: , помещение за натурии пък съвсем ме хвърли в замисъл :cry:
Да не е нещо като пишник?
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот bastard » 20 Сеп 2012, 15:20

nk7702n написа:и кое му е тертиплийското?

Тертиплийското е, че я облицовах със скъп фаянс, хънтър дъглас таван, ПВЦ врата, хромирани елементи и т.н. :D С голите си две ръце (и с помощта на две циганчета, които копаха канала).
bastard
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 20 Сеп 2012, 15:22

bastard написа:С наследниците сме се разбрали вече, ние не сме от онези, дето брат и сестра се избиват за по един декар и една стая на село. Юлиян Вонемона - сигурно сте прав, но за салмата не съм сигурен - строена е заедно с къщата от дядо ми, преди 50-60 години, фигурира в нотариалния акт.

И все пак: може ли да се узакони тази баня и как да стане това? Следва ли да искам поправка на нотариалния акт за къщата или констативен нотариален акт да си изкарам?

Разбирането Ви с останалите съсобственици трябва да е писмено нотариално заверено.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот Standbay » 20 Сеп 2012, 15:32

bastard написа:И все пак: може ли да се узакони тази баня и как да стане това? Следва ли да искам поправка на нотариалния акт за къщата или констативен нотариален акт да си изкарам?

Ако този/тази салма (все още не ми е ясно що за постройка е това) е законно построена няма да имате проблеми.
Но с поправка на НА не става - не е този начина - поправките касаят само фектически/технически грешки при съставянето на акта. Последващи промени в имота - преустройства, пристройки, надстройки се доказват със строителните книжа - може и да се извади КНА. Вътрешните преустройства, ако няма конструктивни промени в съществуващата сграда, не са предмет на нито на проектиране, нито на нотариално удостоверяване. Не че е излишно да си има човек проект за поне за ВиК и Ел. инсталациите.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 16:25

.......но за салмата не съм сигурен - строена е заедно с къщата от дядо ми, преди 50-60 години, фигурира в нотариалния акт.
bastard Това че нещо си фигурира в някакъв нотариален акт съвсем не значи се то е в Режим на търпимост или пък е било законно разрешено и построено по реда на тогава действащия ЗПИНМ и подзаконовите нормативни актове основани на него.

Не може да се узакони! Категорично! Но може някой колега да ви издаде серия от фалшиви документи, така че днес да ви издадат разрешение за строеж и уж днес да започнете да го строите. След 5 месеца никой няма да Ви помни. Само че вие постоянно ядете от кокошка кълка и приказвате, приказвате, приказвате.... При такива уста никой няма да се навие да си сложи главата в трбата. Анадън му? Тези неща се правят тихо ясно ли Ви е!
Последна промяна julyanvonemona на 20 Сеп 2012, 16:42, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bastard » 20 Сеп 2012, 16:30

tany_ivanova написа:Разбирането Ви с останалите съсобственици трябва да е писмено нотариално заверено.

Те много неща трябват на хартия, но ние сме се разбрали с устна договорка и както споменах вече, надали ще има спорове, камо ли пък съдебни.

Standbay написа:Последващи промени в имота - преустройства, пристройки, надстройки се доказват със строителните книжа - може и да се извади КНА. Вътрешните преустройства, ако няма конструктивни промени в съществуващата сграда, не са предмет на нито на проектиране, нито на нотариално удостоверяване. Не че е излишно да си има човек проект за поне за ВиК и Ел. инсталациите.

Тази салма е нещо като навес - там държим буркани, бъчвите с джибрите, стария дърводелски тезгях на дядо ми и прочие вехтории. Тя е залепена за къщата и в нея направих баня, като иззидах две стени. Нямам абсолютно никакви строителни книжа. При това положение може ли пак да се извади КНА? А от гледна точка на строителната документация, мога ли да я узаконя тази баня пост фактум?

julyanvonemona: Разбрах накъде биете, но пък и не знаем дали салмата е в режим на търпимост или не. И какво като е незаконна? Ще ме накарат да я съборя? Що народ палати построиха, че не им ги събарят, пък на мене за един кенеф :lol: Пак ще го построя ако трябва ! :D
bastard
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 16:34

Що народ палати построиха, че не им ги събарят, пък на мене за един кенеф Пак ще го построя ако трябва !
Вие оставете другите. Точно такъв като Вас може да намаже желязото, та да стане като пример за всички и да поогаси приказките бълвани от пропагандните машини на разни политически сили.
Standbay Следва ли да се приеме тъждеството "пишник"="хаят"="салма"="помещение за натурии"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Сеп 2012, 22:48

bastard написа:
nk7702n написа:и кое му е тертиплийското?

Тертиплийското е, че я облицовах със скъп фаянс, хънтър дъглас таван, ПВЦ врата, хромирани елементи и т.н. :D С голите си две ръце (и с помощта на две циганчета, които копаха канала).

Под Хънтър-дъгласа се завъждат мишки бе.
А иначе, узаконява се с проект "Принаждане на клозет към салма".
Приятелски съвет: Не прави нищо в насока на това, което наричаш узаконяване, нямаш верен ход, не се напъвай и си гледайте кефа с родата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 22:58

emilgrigorov написа:"Принаждане на клозет към салма".]

Ползвайте технологията на
kolegat написа:По-трудното си го свършил, а узаконяването е лесно - сваляш гащите, сядаш на клозета, отпускаш се и .... узаконяваш.
:lol: :lol: :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2012, 23:00

Толкова напразни усилия... :? Просто защото е трудно да се мисли в перспектива още преди да е започнал човек да влага средства и труд. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2012, 23:06

nk7702n написа:Толкова напразни усилия... :?

Защо бе nk7702n , нашият съфорумец kolegat е пътеводна звезда. Още в самото начало посочи начина на узаконяване, а вие връщтате нещата в тяхната прозаична същност!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация