начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Промяна на статут на помещение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на статут на помещение

Мнениеот spenko » 24 Авг 2012, 00:17

Здравейте.Харесал съм си едно помещение, което искам да превърна в кафе-бар.Преди това мястото е било ресторант и от това, което разбирам трябва да се смени статута на помещението.Надявам се, че някой може да ме информира каква е цялата процедура по тази промяна и да ми даде съвети как става най-бързо и лесно.Ако въпросната документация отнема няколко месеца, а взимам помещение под наем, какви са най-добрите варианти пред мен?Благодаря предварително на тези ,които решат да се отзоват!
spenko
Нов потребител

Re: Промяна на статут на помещение

Мнениеот julyanvonemona » 24 Авг 2012, 04:59

Ако някой може със сигурност да Ви отговори на
Ако въпросната документация отнема няколко месеца, а взимам помещение под наем, какви са най-добрите варианти пред мен?

той самият би се наел да открие бар при същите условия!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Авг 2012, 10:54

spenko написа:Здравейте.Харесал съм си едно помещение, което искам да превърна в кафе-бар.Преди това мястото е било ресторант и от това, което разбирам трябва да се смени статута на помещението.Надявам се, че някой може да ме информира каква е цялата процедура по тази промяна и да ми даде съвети как става най-бързо и лесно.Ако въпросната документация отнема няколко месеца, а взимам помещение под наем, какви са най-добрите варианти пред мен?Благодаря предварително на тези ,които решат да се отзоват!

Какво точно пише в Разрешението за ползване или Удостоверението за въвеждане в експлоатация на помещението?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот spenko » 24 Авг 2012, 14:14

Не знам и честно казано не разбирам особено.Но знам със сигурност, че статута трябва да се промени.Иска ми се просто като отида в общината да съм по-подготвен и да задам правилните въпроси.Видях, че този форум е доста полезен и реших да попитам и тук.
spenko
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Авг 2012, 15:19

Ако пише "Ресторант", не е необходима смяна на статута :!: :!: :!:
Вижте точно какво пише, и кажете.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот elkida » 11 Яну 2014, 00:15

Здравейте, бих искала да помоля за съдействие.
Ще наема помещение /затворено помещение 2/2ет. и тераса/, което в момента е със статут на кафе-сладкарница, сградата е със статут Търговски център, има акт 16, разрешение за ползване и съгласувано със съответните органи-В и К, Електро и т.н. Предназначението е заведение /национална кухня/ и част от помещението да има детски кът - не за почасово гледане на деца, а по-скоро кът с детски играчки. През лятото терасата също да се ползва като част от заведението. Терасата е обезопасена с парапет, има изграден външен бар, който го няма в проекта.
1.Необходима ли е смяна на статута на помещението и/или терасата?
2.Има ли по-специални изисквания и документация за пространството, отредено за игра на деца, освен обезопасяването на пода и стените и безопасни играчки? Някакви разрешителни, сертифициране и т.н., при условие, че няма да се заплаща престоя на децата и няма почасово гледане?
3.При заварено положение отговорна ли съм за направени преустройства на помещението, които не засягат конструкцията на сградата?
4.Има ли изисквания за определен брой кухненско оборудване /брой тигани, фритюрници, печки и т.н./, спрямо броя места в заведението? Задължително ли е оборудването да е професионално?
5. В гореописания случай, ако искам да направя някакви преустройства/ремонтни дейности на затвореното помещение, без да засягат конструктивни части от сградата, необходимо ли е изготвянето на проект? Има ли разлика в цената за изготвяне на нов проект и ако ползвам съществуващия на кафе-сладкарница и се нанесат желаните вътрешни корекции, без външни изменения на фасадата?
Благодаря предварително за съдействието.
elkida
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Яну 2014, 23:56

Предстои Ви важен договор. И преустройства в чужда собственост.
Намерете си адвокат.
Принципно, не е промяна на предназначение по смисъла на ЗУТ (от кафе-сладкарница в друг вид заведение за хранене). Не се изисква разрешение по ЗУТ ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 13 Яну 2014, 20:08

1. Не, не е необходимо;
2. Има - вижте тази Наредба http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135617098
3. Не - за всички преустройства, минали и бъдещи, е отговорен собственикът. Наемателят няма качеството на възложител по смисъла на ЗУТ.
4. Не - няма такива изисквания. И - не, не е задължително. Има изисквания по отношение на начина на приготвяне на храната, зареждането, отстраняването на отпадъците, и т. н. Има специалисти по технология на хранителното производство.
5. Зависи. Консултирайте се с правоспособен архитект по отношение на необходимите преустройства.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот elkida » 13 Яну 2014, 20:29

Благодаря Ви!
elkida
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация