- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сервитут
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Сервитут
Забравих да кажа че водопровода бил държавен и сам нямала право да строя в имота си щото съм щяла да навредя на държавния водопровод. Аз пък им казвам че имотът съм си го купила така и че никой не ми е казал такова нещо, а пък от общината провериха в архива и казаха че за водопровода нямало документи. Като го казах на тия от ЕАД те казаха че щом като водопровода бил държавен това нямало значение. Нали уж сега всичко било справедливо и няма разлика между държавното и частното, ама това е само за богатите. Нас кучета са ни яли!
Аз определям какво е моя работа!
-
aspida - Потребител
Става дума за ивица 60 см. около тръбата. И евентуално за обслужваща полоса. Толкова ли те бърка?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
vdggbg написа:...Кой, и чий е, съответно господстващият...
Обикновено - на водохващането, резервоара или помпеното.
Тия от ЕАД-то нямат нотариален акт, АДС или АОС също няма, заклевам се Но това не изменя нещата.
aspida, нещо искала ли сте писмено от това ЕАД, и получавала ли сте ? Те какви се явяват, експлоатационно дружество , с което съгласувате ПУП, виза, или искате договор за присъединяване?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona написа:probcho Ако имате предвид сегашното време и се опитвате да правите езиково тълкуване на израза "когато се извършва" имайте предвид че времето е сегашно историческо, т.е. има се предвид цялята перииодика на извършването, иначе никой не би се юрнал да събаря незаконните сгради в "Ченгенез кале" на дъното на Бургаския залив строени - някой от тях преди 40 години!
Твърде свободно тълкувание, което не кореспондира с моето виждане по въпроса! Но предполагам, че няма да се опитваме да разводняваме темата с такива препирни, нали?
julyanvonemona написа:Да още тогава ако е бил разрешен срещу предвижданията на улично и дворищнорегулационните планове действали тогава и спрямо тогавашния и спрямо сега действащия закон това парекселанс е незаконен строеж независимо че е разрешен от компетентния орган, ако въобще в конкретния случай това е така. aspida e написала, че никога там не е имало придвиждания за таковна мероприятие, така че това обстоятелство изключва строежа и да е търпим виж добре §16 във всичките му багри, още повече че никъде не е записано че търпимите строежи се ползват със сервитути. Имай предвид че всичко разисквано до тук е само видимата част на айсберга от високи ЗУТ-хоризонти.
И как разбра, че никога не е имало предвиждане?
Тук май е мястото да се направи справката с
aspida написа: Аз пък им казвам че имотът съм си го купила така и че никой не ми е казал такова нещо, а пък от общината провериха в архива и казаха че за водопровода нямало документи.
т.е. че същата е придобила имота с тежести, без същата да е наясно с това, не го прави автоматично незаконен! Щом е разрешен(виждам, че ви е близка тезата за упражнени права на компетентния орган) и не е оспорен как ще докажеш, че е незаконен! Но по любопитното ми е, че в дадения случай тези омразни общинари(които нееднократно си доказвал, че не стават и че в архивите на общините всичко има) като съратници ли ще ги приемете или просто няма да е толкова голям зора да се докаже наличието на някакви документи относими към допускане на строежа! Не знам точно от какво естество е водопровода, но ако се окаже, че е с особен статут?
И накрая дай едно уточнение "високи ЗУТ-хоризноти" в смисъл, че:
- ЗУТ е извисен до толкова, че за него е необходим ПП или
- ЗУТ е направен толкова "високомерно", че същият бъка от несъответствия в самия него и не кореспондира адекватно с другата нормативна уредба?
Очаквам с нетърпение!
ПП. Представената информация е недостатъчна за изготвяне на правилна насока за развитие на дебата! Така че съм склонен да разгледам всяко едно нейно разклонение!
- probcho
- Активен потребител
Обяснявям! Дано да е за последно. Издадено ми е разрешение за строеж за допълващо застрояване включващо ограда с бегонен цокъл о 0,6м и сграда за отоплителни материали. Разрешението е издадено на 5-то число. На 18 число главният архитект спира строителството защото същият ден била постъпила жалба от "Баба трънкя" ЕАД която твърди, че през имота ми минава въпросният водопровод. Тук е мястото отново да кажа, че съм била н-к отдел ТСУ в съседната община. Който е следял изявите ми във форума сигурно го е прочел. Вярно е че съм пенсионерка и много не съм в крак с новите закони, но карането на колело никога не се забравя. Имота съм купила преди 3 години. От 1960г. когато се твърди че е строен водопровода аз съм четвърти собственик и нямам никаква представа какво има в закупения от мене имот. След като "Баба трънкя" ЕАД се появиха в имота ми,отидох в общината и проверих две неща. Дали в някой от плановете от предишни периоди е имало предвиждане за такава дейност. Както вече казах моят и имотите през които частично уж минава водопровода никога не е сечен от червените линии на "плана за мероприятия на държавата и обществените организации" както се наричаше по мое време. Винаги - от 1932 до днес си е бил дворищнорегулационен парцел, както днес му викат УПИ. Другото което проверих е има ли за този обект строителни книжа. В общината-няма. Даже проверихме с колегите и тези обекти, за които архивите на у-нията архитектура и благоустройство при бившите ОНС са прехвърлени в общината по време на новото администраятивно-териториално деление, което заварих още когато бях на работа в съседната община. Нито проекти, нито строителни разрешения - нищо. Казаха ми, че водопровода бил строен по указания на Милко Балев и това е което знам и което е на лице! За мен такъв обект си е незаконен и за това нямам никакво намерение да спирам разрешеното ми строителство въпреки, че главния архитект официално го е спрял с писмо. Посъветвах се със колеги от системата на ДНСК и те ми казаха че щом в едноседмичин срок не са постъпили възражения срещу разрешението за строеж и РДНСК не са го отменили в същия срок - никой не може да ме пипне. Аз продължих да строя като все пак внимаваме нещо да не стане и да спукаме водопровода. На 5-6 тия ден го открихме и премостихме по подходящ начин по съвет на инженер-конструктор.( самата аз съм инженер геодезист- магистър, така че няма какво да ми навирате лицензирана фирма за заснемане). Предстои да обжалвам акта на главния архитект за спиране пред нашата РДНСК така ме посъветваха техни колеги от ДНСК - София. Склонна съм да вярвам, че за незаконно строителство не възниква сервитут.
-
aspida - Потребител
Охо-оо и неотменяемо сътласно чл.156 (1) ЗУТ разрешение за строеж имало! Пък и съветници от ДНСК-София.
probcho! Какво ще кажеш за това батенце? Ти си по тази част.
-
julyanvonemona - Старши потребител
aspida написа:... На 5-6 тия ден го открихме и премостихме по подходящ начин по съвет на инженер-конструктор.( самата аз съм инженер геодезист- магистър, така че няма какво да ми навирате лицензирана фирма за заснемане)... Склонна съм да вярвам, че за незаконно строителство не възниква сервитут.
Първо, с навирането, можеш да си навреш магистърството в г. зъ.
Второ, сума ти хора се опитват да ти помогнат, а ти разцъфтяваш в селянията си.
Трето, като насока в живота, ти препоръчвам да отидеш на май.ата си.
Ако нещо не ти е ясно, питай, ще ти отговоря.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona написа:Охо-оо и неотменяемо сътласно чл.156 (1) ЗУТ разрешение за строеж имало! Пък и съветници от ДНСК-София.
Абе някой тука не е в час, ама кой ли? Те у шоплъка са им дървени главите, ама чак пък....
aspida написа: Посъветвах се със колеги от системата на ДНСК и те ми казаха че щом в едноседмичин срок не са постъпили възражения срещу разрешението за строеж и РДНСК не са го отменили в същия срок - никой не може да ме пипне.
Те тука веке ке са пуцаме!
Вземете си "колегите" и си ги пратете на ..... както ви е удобно!
aspida написа: На 5-6 тия ден го открихме и премостихме по подходящ начин по съвет на инженер-конструктор.( самата аз съм инженер геодезист- магистър, така че няма какво да ми навирате лицензирана фирма за заснемане).
Изместването става в съответствие с изискванията на експлоатационното дружество! И там инженер - конструктор не играе - трябва ви специалист ВиК! Ама ако сте без надзор(какъвто предполагам нямате поради ниската категория строеж) може да ви спретнат такава приказка, че турските сериали да ви се сторят "Лека нощ деца"!
aspida написа: Предстои да обжалвам акта на главния архитект за спиране пред нашата РДНСК така ме посъветваха техни колеги от ДНСК - София.
И кое точно ще обжалвате? Спирането ли? Пълен цирк! Или във Вашата глава е детски панаир!
Поне кажете точно как и с какво ви спря гл.архитект!(щото тука е пълна мъгла)
А за словосъчетанието "пред нашата РДНСК така ме посъветваха техни колеги от ДНСК - София" просто нямам думи! Това да не би да е Северо Запад(налия) Район?
aspida написа: Склонна съм да вярвам, че за незаконно строителство не възниква сервитут.
Сервитута възниква не защото е законен строежа, а защото е необходимост! Тука вече може да ме оборвате, колкото си искате!
- probcho
- Активен потребител
emilgrigorov Има провидение и то работи за мен! Решило е да не допусне да се събера на бира с експерт, чиито "личен опит" се свежда до изрази от типа
или пък
Първо, с навирането, можеш да си навреш магистърството в г. зъ.
или пък
Трето, като насока в живота, ти препоръчвам да отидеш на май.ата си.
-
aspida бъдете така добра и отминете с мълчание нипристойните изрази с които Ви замерят някои участници в беседата. Явно нещо са станали накриво или пък страдат от нередовно пиене. Самият аз скоро научих (за което искрено благодаря на лицето обърнало ми внимание върху този факт), че в нашия свят сервитут по Закона за водите се създава по силата на административен акт. В "света на диска" може и по давност. За това, най-добре е да отправите официално запитване до "Баба трънкя" ЕАД и да поискате копие от административния акт с който това е направено.Вие сте до голяма степен мой колега по съдба и знаете, че най-сериозното Ви оръжие е изтеклият срок по чл.156(1) ЗУТ, но и това копие не е за пренебрегване."Колкото повече толкова повече",казва Мечо Пух. Прочетох в една стара тема че имате внуци, така че четете Мечо ПУХ нали? А пък нека този който разбира от дървени шопски глави да се оправя както знае!
-
Поне кажете точно как и с какво ви спря гл.архитект!(
probcho "....прекратявам действието на разрешение за строеж №....." Това написа главният архитект и стига толкова сте ме правил на луда! Като Ви гледам какви ги плещите, си мисля че съм на възраст която мога да Ви бъда майка!
Последна промяна aspida на 26 Юли 2012, 15:31, променена общо 1 път
-
aspida - Потребител
aspida написа: ...прекратявам действието на разрешение за строеж №....." Това написа главният архитект и стига толкова сте ме правил на луда!
Никой не те прави, ти си си. Това ти си го четеш, ти си го знаеш, главата дървена - бухай у дзидо.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:aspida написа: ...прекратявам действието на разрешение за строеж №....." Това написа главният архитект и стига толкова сте ме правил на луда!
Никой не те прави, ти си си. Това ти си го четеш, ти си го знаеш, главата дървена - бухай у дзидо.
- nk7702n
- Старши потребител
Как пък няма някой врял и кипял надзорник да се намеси, че да разгребе тез, така описани, авгиеви обори? Работата май е точно за специалист от тоя екзотичен подвид.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Как пък няма някой врял и кипял надзорник да се намеси, че да разгребе тез, така описани, авгиеви обори? Работата май е точно за специалист от тоя екзотичен подвид.
Двама и обясняваме. Няма решение с такива екземпляри като aspida, проблемът си е неин, личностен. Колкото по рано я изгониш, толкова повече имаш усещането, че си си свършил работата.
А ти, vdggbg, как мислиш: това животно е врял и кипял общинар, инженер - геодезист, и да не е знаела предварително? Ха ха. Това разрешение за строеж го е вадила, мишкувайки и гледайки кво ще стане. Мижитурска селяндурска злобичка.
По сегашните закони обаче проучването си е проблем на собственика.
А тук заваля най-после
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:А ти, vdggbg, как мислиш: това животно е врял и кипял общинар, инженер - геодезист, и да не е знаела предварително? Ха ха. Това разрешение за строеж го е вадила, мишкувайки и гледайки кво ще стане. Мижитурска селяндурска злобичка.
Недейте тъй, emilgrigorov, имайте вяра в доброто у човека... и малко уважение към дамата. Сигурно въпросният водопровод не е нанесен никъде - то в София току скъсат някоя комуникация, че не била нанесена, та какво остава на село, до гората...
И, ако позволите, един съвет - позагладете малко езика и изразните си средства. Нали сте надзорник, а не каруцар. В този форум има и хора, на които сте симпатичен - не ги разочаровайте.
-
vdggbg - Активен потребител
Нали сте надзорник, а не каруцар.
Въпрос над който следва по дълго да се мисли!
-
vdggbg написа:... Сигурно въпросният водопровод не е нанесен никъде - то в София току скъсат някоя комуникация, че не била нанесена, та какво остава на село, до гората...
В селото всички са знаели. Съседите са знаели. В кметството също. Тя си е започнала да си строи без разрешение за строеж. Преди да започне и когато е започвала да проектира и да строи (незаконно), и е казвано, но - твърдоглавието няма почивен ден.
Възражението срещу разрешението за строеж от собственика/концесионера на въпросния водопровод е възражение от заинтересована страна - Възложител (собственик), и срокът е спазен.
vdggbg, бих те посъветвал да проследиш внимателно развитието на темата от самото и начало. Също така и на терминологията. И ще достигнеш до извода, че очевидно единствено разбираемите за нея са каруцарските термини. Безсмислено е да се разговаря нормално.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona написа:Нали сте надзорник, а не каруцар.
Защо пък дълго.
Определено не съм надзорник.
julyanvonemona, следващия път бира за теб само след като предварително си запишеш ден и час, с пореден номер. Между другото, не употребявам алкохол, бъди спокоен за ракийката си
Последна промяна emilgrigorov на 26 Юли 2012, 19:43, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:julyanvonemona написа:Нали сте надзорник, а не каруцар.
Защо пък дълго.
Определено не съм надзорник.
Това отдавна го зная, ама си мълча и не казвам!
- nk7702n
- Старши потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|